Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne hilser man en ny udflytningsaftale for videregående uddannelser velkommen og håber, at den kan være med til at sikre kvalificeret arbejdskraft i hele landet.
Regeringen blev i dag enige med Venstre, SF, Konservative, DF, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne om en aftale, der skal sikre flere uddannelsesmuligheder udenfor landets større byer. En aftale, som bliver budt velkommen af TEKNIQ Arbejdsgiverne.
”Det er positivt, at politikerne har lyttet til vores og resten af arbejdsmarkedets ønske om at sikre kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark – både i og udenfor de større byer. Det er afgørende, at unge har attraktive valg i HELE landet. Det gælder ikke mindst tekniske uddannelser af høj kvalitet,” siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
Stort behov for tekniske uddannelser
TEKNIQ Arbejdsgiverne er især tilfredse med, at de nye, lokale uddannelser skal matche den lokale efterspørgsel på arbejdskraft, samt at der ikke lukkes uddannelser indenfor fagområder, hvor der er massiv mangel – heriblandt IT- og STEM-uddannelserne.
”Vi noterer også med tilfredshed, at det maritime område undtages for udflytning og nedskalering. Det er noget, vi hos TEKNIQ Arbejdsgiverne har arbejdet for politisk, da der er et stort behov for veluddannet, teknisk arbejdskraft hos vores medlemsvirksomheder indenfor metalindustrien og installationsbranchen,” siger Tina Voldby.
En holdning, der deles af rektor Anders Hanberg Sørensen fra Aarhus Maskinmesterskole.
”I den maritime uddannelsessektor er vi glade for, at politikerne har lyttet til vores og erhvervslivets argumenter om, at de maritime institutioner allerede i dag er bredt lokalt forankret uden for de største byer. I den sammenhæng har vi sat pris på den opbakning, vi har fået fra erhvervslivet, bl.a. TEKNIQ Arbejdsgiverne, om vigtigheden af, at der ikke beskæres i antal studiepladser i København og Aarhus,” siger han.
Må ikke koste på kvaliteten
TEKNIQ Arbejdsgiverne understreger dog, at man nøje vil følge udviklingen og udflytningsplanerne.
”Processen må ikke medføre et fald i søgningen til de tekniske uddannelser fx på erhvervsakademierne. Det er derfor også positivt at se den forbedrede økonomi i aftalen, og at der afsættes etableringsmidler til de nye regionale udbud. For udflytningsaftalen må ikke føre til uddannelser af en lavere kvalitet,” siger Tina Voldby og uddyber:
”I implementeringen af aftalen skal der også være fokus på, at der lokalt opbygges bæredygtige uddannelsesudbud af en vis størrelse og tilhørende gode studiemiljøer for de unge. Samtidig bør man benytte lejligheden til at koble de nye uddannelsesmuligheder endnu tættere sammen med det lokale erhvervsliv.”