Debatindlæg bragt i Berlingske den 14. februar på vegne af Jan Skovsgaard, formand for TEKNIQ El København.
Danmark mangler arbejdskraft. Alligevel virker det som om, politikerne på Christiansborg har mere travlt med partipolitiske drillerier end med rent faktisk at gøre noget ved udfordringerne. Der er masser af fine ord og visioner, mens det kniber mere med konkret handling.
Der er ellers rigeligt at gribe fat i.
Som virksomhedsejer i elinstallationsbranchen mærker jeg udfordringerne dagligt. Det til trods for, at vi både er farveblinde, aldersblinde og blinde for køn, når vi forsøger at rekruttere.
For os betyder det intet, om de nye medarbejdere er nyuddannede eller har passeret den første håndfuld runde fødselsdage, ligesom det er ligegyldigt, om de kommer fra Brønshøj eller Burkina Faso. For os gælder det udelukkende om at skaffe medarbejdere med de rette kompetencer.
Én af vejene til at skaffe mere arbejdskraft er, at gøre det mere attraktivt at holde seniorerne på arbejdsmarkedet. Det er der absolut intet nyt i. I vores virksomhed oplever vi, hvor vigtige netop disse medarbejdere er som kulturbærere og sparringspartnere for deres yngre og mindre rutinerede kolleger, og vi gør, hvad vi kan, for at holde på seniorerne.
Og det er ikke kun min virksomhed, som har opdaget, at der ikke er en udløbsalder på den gode medarbejder. Statistikkerne viser, at seniorerne kommer langt hurtigere tilbage i job i dag, end de gjorde for ti år siden. Når man ser på, hvor mange der fortsat er ledige 12 måneder efter nyledighed, så var de 50-59-årige overrepræsenteret i statistikken tilbage i 2009. I dag er den forskel stort set udlignet.
Faktum er bare, at der vil være en stor gruppe af faglærte, som kan gå på efterløn eller pension det kommende årti. Derfor bør regeringen se på, hvordan man kan målrette en særlig økonomisk belønning til de faglærte grupper, der er størst mangel på ude i virksomhederne. Det kunne eksempelvis gøres ved at give faggrupper som elektrikere, smede, industriteknikkere og vvs’ere et særligt tillæg til arbejdende seniorer, der bliver i brancher med mangel på medarbejdere, oven i den skattepræmie, som i dag er på 65.000 kr.
Samtidig er der brug for også at sikre fødekæden af nyuddannede faglærte. Alligevel kniber det stadig med at få rettet op på de senere års udsultning af erhvervsskolerne. Det koster penge at være på forkant med den teknologiske udvikling, men det forstår politikerne åbenbart ikke.
Og så er der den udenlandske arbejdskraft, som for alvor kan tænde op under den politiske idealisme. Hvorfor er det stadig så vigtigt at holde fokus på nationalitet, når vi rekrutterer? Vi får tudet ørerne fulde af, at vi bør holde os indenfor landets grænser, eller i det mindste indenfor EU, når vi skal finde vores medarbejdere. Problemet er bare, at der ikke ER nogen kvalificerede faglærte at få – store dele af Europa mangler også arbejdskraft.
Derfor, kære politikere, tag nu og find jeres globale sindelag frem, og fjern de benspænd, som gør det enormt vanskeligt at tiltrække medarbejdere fra verden omkring os. I kan jo starte i det små ved at lukke op for faglærte fra EU’s ansøgningslande. Og samtidig kan I meget passende forbedre mulighederne for kvalificeret danskundervisning for den ”importerede” arbejdskraft.
Der er med andre ord masser af muligheder for at gøre noget ved manglen på faglært arbejdskraft. Og det er derfor forstemmende at opleve, hvordan politisk fnidder er med til at forsinke de løsninger, der er så hårdt brug for. For vores virksomhed, og mange andre ligesom os, er det bedøvende ligegyldigt, om en eventuel aftale er blå eller rød – bare der sker noget!