Cirka 8.000 danskere kom til skade under havearbejdet i 2020. Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne kan en stor del af ulykkerne dog undgås ved at følge nogle få gode råd.
Foråret er over os, og dermed er det også tid til, at havefolket atter finder hækkeklipperen og græsslåmaskinen frem fra skuret. Men det gælder om at tage fornuften med ud i haven, når de grønne omgivelser skal holdes ved lige.
Alene sidste år endte godt 8.000 danskere på skadestuen efter at være kommet galt afsted under havearbejdet. Det viser beregninger foretaget af TEKNIQ Arbejdsgiverne baseret på helt nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital.
”Selvom det faktisk er en smule mindre end i 2019, er der stadig tale om et meget højt tal. Og det ser ud til, at det er den samme type ulykker, der går igen år efter år,” siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
De største syndere, når danskerne kommer til skade i haven, er stiger og hækkeklippere, men også græsslåmaskiner står for en stor del af uheldene. Og hos TEKNIQ Arbejdsgiverne forudser man, at man også i år vil se et stort antal ulykker – især hvis vejret bliver godt.
”Selvom der er tegn på, at vi så småt kan se en ende på coronakrisen, så vil flere danskere end normalt formentlig stadig holde ferie derhjemme. Og hvis vi ovenikøbet så får en sommer med mere stabilt godt vejr end sidste år, kommer haveredskaberne på overarbejde,” vurderer Mads Risgaard Knudsen.
Sund fornuft forebygger
Du kan dog efter hans mening gøre meget selv for at undgå at komme galt afsted.
”Først og fremmest gælder det naturligvis om at bruge sin sunde fornuft – især når du sætter strøm til eksempelvis hækkeklipper og græsslåmaskine. Derudover bør du altid bruge skridsikkert fodtøj, når du klatrer op på stigen for at nå toppen af hækken eller rense dine tagrender. Samtidig skal stigen stå på et stabilt underlag, ligesom du bør alliere dig med en medhjælper, der kan holde den på plads,” siger Mads Risgaard Knudsen og uddyber:
”Derudover skal du sikre dig, at den lange vinterpause ikke har medført fugt i og gnaverskader på de elektriske redskaber, så du risikerer kortslutninger eller elektrisk stød. Og du skal undgå at ende med et rod af forlængerledninger – især hvis de ikke er beregnede til brug udendørs – som du kan gå og falde i eller trække så meget i, så de går i stykker,” advarer han.
Han bakkes om af Søren Larsen, overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen, Ortopædkirurgisk afdeling O, på Odense Universitetshospital.
”Helt grundlæggende så handler det om sikkerhed frem for alt, så ulykker forebygges og du undgår, at havearbejdet giver dig varige mén på grund af uoprettelige skader. Derfor skal du heller aldrig ændre på haveredskabernes sikkerhedsanordninger, som er konstrueret til at sikre mod ulykker og skader,” siger Søren Larsen.
12 gode råd til sikkert havearbejde
- Benyt kun ledninger, der er beregnet til udendørsbrug, og vær forsigtig med ikke at hive for meget i dem.
- Tjek om ledninger, stikpropper og stikdåser er hele og uden skader. Ledningskobberet må ikke være synligt.
- Få en elinstallatør til at opsætte en stikkontakt, så du slipper for eksempelvis at trække ledninger ud af køkkenvinduet.
- Overvej, om det er tid til at skifte til batteridrevne haveredskaber.
- Tjek altid haveredskaberne efter (inkl. ledninger), inden du går i gang med arbejdet. Virker knapper og er redskaberne fri for skader på kapslinger og skjolde?
- Investér i en god og stabil stige, og få hjælp til at holde den fast – især når du skal højt op.
- Brug skridsikkert fodtøj under havearbejdet.
- Sørg for, at din stige er placeret på et fast og solidt underlag, og at den rager mindst en meter op over det sted, hvor du skal arbejde – Arbejdstilsynet anbefaler, at du ikke står højere oppe end det tredjeøverste trin.
- Brug din sunde fornuft. Hvis du er det mindste usikker, så få hjælp af en fagmand.
- Blokér ikke sikkerhedsanordninger på det udstyr, du benytter. Og stop kørende redskaber, inden du eksempelvis fjerner græs fra græsslåmaskinen eller lignende.
- Derudover er det en god idé at bruge sikkerhedsudstyr som eksempelvis havehandsker og hjelm/visir.
- Når du skal til at arbejde i haven, så overvej, om det er tid til at få udskiftet din gamle fejlstrømsafbryder med en ny model. Fejlstrømsafbryderen er ”nødbremsen”, hvis der sker en fejl på fx dine elektriske haveredskaber.
Kilde: Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne