TEKNIQ Arbejdsgiverne glæder sig over politisk aftale, der betyder, at reduktionen af CO2-udledningen skal gå hurtigere end hidtil planlagt. Det er nødvendigt at fokusere på velkendte teknologiske løsninger, når der skal yderligere turbo på den grønne omstilling.
Allerede i 2025 skal Danmarks udledning af CO2 reduceres med 50-54 procent. Det er målet i den aftale, regeringen, Enhedslisten, De Radikale og SF netop er blevet enige om. En aftale, der glæder TEKNIQ Arbejdsgiverne.
”Det er et godt signal, at man på denne måde sætter ambitionerne yderligere i vejret. Men det forpligter også og betyder, at man ikke kan satse på, at udviklingen af nye og uafprøvede løsninger kan indfri store dele af reduktionsbehovet. Regeringen bliver derfor nødt til i højere grad at inddrage eksisterende teknologier i den grønne omstilling,” siger Simon O. Rasmussen, der er underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, som repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:
”Hidtil har regeringens i et vist omfang satset på ”hockeystav”-metoden, hvor den fremtidige teknologiske udvikling om nogle år for alvor skulle sætte fart på udviklingen. Men skal vi leve op til målene i den nye aftale, er det nødvendigt at handle her og nu. Det er også sund fornuft, for allerede i dag har vi løsninger og teknologier på hylderne, som med stor sikkerhed kan bringe os tæt på målsætningen om at reducere CO2-udlednigen med 70 procent i 2030.”
Simon O. Rasmussen peger især på behovet for energieffektiviseringer, hvis de ambitiøses klimamål skal indfries.
”I Klimapartnerskabet for Bygge- og Anlægssektoren pegede vi på en række initiativer, der kan bidrage til at reducere CO2-udledningen. Lad os fx få sat turbo på udfasningen af den fossile bygningsopvarmning, så vi kan sige helt farvel til oliefyrene i 2025 og til naturgassen i 2030 – det vil reducere vores CO2-udledning fra oliefyrene med 0,28 mio. tons og fra gasfyrene med 1,54 mio. tons. Og stil så krav til, at alle offentlige bygninger skal energirenovere minimum tre procent om året,” opfordrer han.