Frosten har fået godt tag i Danmark, og dermed følger risikoen for frostsprængninger af vandrørene – især i sommerhuse. Men inden du selv begynder at tø de frosne rør op, er der nogle enkle råd, der kan hjælpe dig med at undgå store og dyre vandskader.
Efter et par ellers milde vintre har frosten for alvor fået fat i Danmark i starten af det nye år. Og ifølge DMI ser det ud til, at vi godt kan forberede os på mere kulde, inden foråret for alvor tager over. Derfor er der også ekstra god grund til at holde øje med vandrørene – ikke mindst når frosten igen slipper sit tag især i de danske sommerhuse.
For selvom du har sørget for at isolere dine rør, er det ingen garanti mod frostskader. Isoleringen kan i bedste fald være med til at udsætte problemerne, men med tid vil selv de bedst isolerede rør blive kolde med risiko for, at vandet fryser, og skaderne opstår.
”Det vil sjældent være et problem i helårsboligerne, hvor vi har et løbende forbrug af både koldt og varmt vand, der sikrer bevægelse gennem rørene. Men i sommerhuse, som ofte står ubenyttede hen i længere perioder, og vandet derfor også står stille i længere tid, er risikoen så meget desto større for, at du bliver mødt af en vandskade, når du og familien atter sætter kursen mod fritidsboligen,” forklarer Birger T. Christiansen, der er teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, som repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
Løbende tjek af rørene
Han understreger, at man kan gøre en del for at forebygge problemerne, inden frosten rammer. Eksempelvis kan man lukke for hovedhanen og tappe alt vandet af rørene, inden sommerhuset lukkes ned for vinteren.
”Men det er for sent at gøre nu, hvor kulden for alvor har lagt sig over landet. Derfor gælder det om dels at finde ud af, om der er sket en skade, og dels at få lukket for vandet, så en eventuel skade ikke udvikler sig til et økonomisk mareridt,” siger Birger T. Christiansen.
Han anbefaler, at man tjekker vvs-installationerne, inden tøvejret for alvor sætter ind. Kommer der fx ikke vand ud af hanen, når den åbnes, kan det være et tegn på, at et vandrør er frosset til.
”Det første, du så skal gøre, er at finde ud af, hvor proppen er. Ofte vil den være et sted, hvor der er en åbning ud til det fri, og frost og vind derfor har optimale arbejdsbetingelser. Eller det kan være steder, hvor der er en åbning i rørisoleringen,” siger han og uddyber:
”Når så frosten er skiftet ud med varmere temperaturer bør du holde øje med vandmåleren. For kører den rundt, selvom du har slukket for vandet, kan det være et tegn på, at der er en skade på rørene.”
I det hele taget anbefaler Birger T. Christiansen, at du allierer dig med en autoriseret vvs’er, hvis du er i tvivl om, hvorvidt vandrørene i dit hus er blevet ramt af frostsprængninger.
Sådan får du vandet til at løbe igen
Teknisk konsulent Birger T. Christiansen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne advarer kraftigt mod, at man i panik forsøger at lynoptø sine vandrør, hvis de er frosset til. Og i det hele taget er det vigtigt at holde hovedet koldt, når rørene skal varmes op:
- Undersøg, hvor ”proppen” kan sidde. Det kan fx være ved en sprække i isoleringen, hvor kold luft kan trænge ind.
- Luk op for vandet i håndvasken eller et andet aftapningssted efter proppen. Så kan du se, når den slipper.
- Prøv at holde en flaske med varmt vand mod røret et kvarters tid. Det vil i en del tilfælde være nok til at tø røret op.
- Vælger du i stedet at bruge eksempelvis en varmeblæser, skal du sørge for at fjerne den omkringliggende isolering og andet brændbart materiale først. Du skal dog generelt være ekstremt forsigtig med at bruge forskellige opvarmningsaggregater.
- Hold hele tiden øje med opvarmningen, så der ikke opstår brand.
- Lad vandet løbe, mens du isolerer røret eller på anden måde beskytter det for at forebygge en ny tilfrysning.
- Sørg for efterfølgende at tjekke vandmåleren, så du kan se, om vandet siver ud et sted. Ved at opdage utætheder tidligt, kan du undgå, at en lille utæthed udvikler sig til en stor vandskade.
- Hold i det hele taget skarpt øje med udbedringsstedet, når røret er optøet. Lad vandet løbe ved sidste tapsted (i forhold til der, hvor vandet kommer ind i boligen), mens du rydder op og isolerer igen. Derved sikrer du, at der er frisk (varmt) vand i rørene, så de ikke fryser med det samme igen.
- Kan du ikke selv få vandet til at flyde igen bør du tilkalde en autoriseret vvs-installatør.
Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne