Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at hver anden virksomhed oplever, at deres produktion bliver begrænset, fordi der er for få kunder, som efterspørger varerne. Dermed tangerer branchen de højeste niveauer i et årti.
49 procent af virksomhederne i metalindustrien har i oktober måned oplevet, at mangel på efterspørgsel begrænser deres produktion. Dermed oplever branchen endnu et kvartal med den meget store mangel på efterspørgsel, siden coronapandemien ramte Danmark.
”Branchen er i den grad præget af en enten-eller-stemning. Enten oplever virksomhederne ingen begrænsninger, eller også oplever man mangel på efterspørgsel,” siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne, som repræsenterer 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal, og fortsætter:
“Coronakrisen rammer vidt forskelligt fra virksomhed til virksomhed afhængigt af produkter, kunder og markeder, så hvis man sidder og undrer sig over, hvem hver anden er, fordi man selv synes, det går okay, jamen så er det nok nabovirksomheden, der kæmper med næb og klør for at få flere ordrer i bogen."
Virksomhederne har besvaret Danmarks Statistiks spørgeskema, før forsamlingsforbuddet blev strammet, og der blev indført øget brug af mundbind og strammere regler for europæiske og danske kollegaer, som bor i et andet EU-land, men arbejder og bidrager til det danske samfund. Især de nye regler for europæiske kollegaer skaber stor usikkerhed.
”Det er vigtigt, at vi ikke spænder ben for virksomheder, som oplever at have vundet lidt momentum igen. Lige nu møder virksomhederne et væld af nye, forvirrende og ugennemsigtige krav og anbefalinger om coronatests, tilsyn og dokumentation. Hvis en europæisk medarbejder pludselig ikke kan møde op på grund af uklare regler, så går det jo ikke kun ud over den person, men hele virksomheden,” siger Maria Schougaard Berntsen og uddyber:
“Vi skal – død og pine – værne om den aktivitet, der rent faktisk er. For 40 procent af virksomhederne har en produktionskapacitet, der er for stor i øjeblikket, og 42 procent oplever, at eksportordrebeholdningen ikke er tilstrækkelig. Det understreger, at vi er en lille åben økonomi, der er afhængig af omverdenen. Medarbejdere skal kunne komme over grænserne, lige så vel som vi skal sikre, at vores varer bliver efterspurgt ude i verden.”