Jule- og nytårsdagene er den helt store spidsbelastning for dine el- og vvs-installationer. Derfor anbefaler eksperter, at du får tjekket installationerne.
Danskerne fyrer godt op under forbruget, når julen og nytåret skal bæres ind. Noget, der også sætter hjemmets el- og vvs-installationer på hård prøve. Eksempelvis bruger vi 45 procent mere strøm på en decemberdag, end vi gør en typisk dag i juli. Og forbruget topper juleaften, hvor vi mellem kl. 17.30 og 19.00 bruger lige så meget strøm, som 1,1 mio. danskeres elforbrug på en almindelig gennemsnitsdag.
”Og forbruget bliver næppe mindre i år, hvor coronapandemien tvinger os til i højere grad at holde jul og nytår hjemme i mindre grupper, så der skal fyres op i endnu flere ovne og komfurer end vanligt,” forudser Birger T. Christiansen, teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal og uddyber:
”Det trækker store veksler på husets installationer, når ande- og ribbensstege gøres klar, samtidig med at der bliver rørt rundt i sovs, rødkål og brunede kartofler på komfuret. Samtidig sættes eksempelvis opvaskemaskinen på overarbejde, i takt med at bordene ryddes, og gaver eller fyrværkeri findes frem,” siger han.
Derfor er december også højtid for nedbrud på de tekniske installationer.
”Det kan lægge en gevaldig dæmper på stemningen, hvis teknikken står af midt under julemadlavningen. Og samtidig kan det blive en dyr fornøjelse at få en vvs’er eller elektriker på besøg i jule- og nytårsdagene … hvis du overhovedet kan få fat i en,” siger Birger T. Christiansen.
Derfor er det efter hans mening en god idé at få en fagmand til at tjekke installationerne efter jævnligt – og gerne inden højtiden for alvor rykker ind.
”Faktisk er det en god idé at lave en serviceaftale med en autoriseret håndværker, så man får tjekket husets installationer en gang om året. På den måde kan man også sikre sig, at eksempelvis husets vandrør er klar til at klare udfordringerne, når frosten rammer,” siger Birger T. Christiansen.
Gode råd
- Tænd for varmen i de værelser, du evt. ikke bruger dagligt, i god tid inden højtiden.
- Skru varmtvandstemperaturen i beholderen lidt op – så er der mere badevand (OG husk så at skrue ned igen, når julen er overstået.
- Forbered mest muligt på forhånd, så hele middagen ikke afhænger af optimal drift selve juleaften.
- Hvis din fejlstrømsafbryder (HPFI/RCD) og sikringerne har det med at slå unødigt fra, bør du kontakte en installatør for at få efterset din eltavle, inden den også belastes af juletravlheden.
- Installatøren kan samtidig tjekke, at de udvendige elinstallationer er sikre, når nu det fugtige vintervejr og frosten rammer os.
- Vælg LED-julelys, der belaster strømforbruget mindst muligt, og udstyr dem eventuelt med en timer, så du kun har tændt for lyset i de tidsrum, du ønsker det.
- Sluk for de elektriske apparater (fx tv, radio og computere), når du ikke bruger dem.
- Brug så vidt muligt kogepladen i stedet for ovnen til så meget af madlavningen som muligt.
- Sørg for at have en lommelygte liggende med friske batterier i tilfælde af, at der bliver en strømafbrydelse.
- Vær særlig opmærksom på dit elforbrug, hvis du i årets løb har investeret i en elbil, der skal lades op, eller i en varmepumpe, hvilket vil give en meget større strømbelastning end tidligere år.
Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne og Energistyrelsen