Danske boligejere kan se frem til en rottefyldt sommer efter en mild vinter, der har givet skadedyrene optimale muligheder for at yngle. Men heldigvis er der ifølge ekspert en række ting, du kan gøre for at undgå de uvelkomne, firbenede gæster.
Danmark bliver varmere. Og den forgangne vinter var en af de luneste i mands minde. Det betyder også, at landets boligejere skal være klar til en invasion af rotter de kommende måneder.
”Når vinteren er så mild, som det var tilfældet i år, vil det give optimale ynglemuligheder for rotterne, og det kommer vi til at mærke nu,” siger Birger T. Christiansen, teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer 4.300 virksomheder inden for el, vvs og metal.
De høje temperaturer kan ligefrem betyde, at rotterne i nogle tilfælde vil kunne nå at avle et ekstra kuld, samtidig med at flere af ungerne overlever vinteren. Antallet af rotteanmeldelser i Danmark er da også steget støt over de seneste ti år. I både 2016 og 2017 var der således, ifølge en opgørelse fra Bolius, over 200.000 anmeldelser på landsplan.
”Det er meget høje tal, som formentlig også skyldes, at mange boligejere ”glemmer” at rottesikre deres hjem ordentligt,” vurderer Birger T. Christiansen.
Han fremhæver, at man i mange bygninger har forsømt at vedligeholde de skjulte rørinstallationer og faldstammer. På den måde får rotterne gode muligheder for at finde tørre redepladser.
Hellere være på den sikre side
Ifølge den tekniske konsulent er der dog en række ganske enkle ting, du som husejer kan gøre, hvis rotterne skal holdes på afstand.
”Først og fremmest gælder det om ikke ligefrem at invitere rotterne til middag ved at lade madaffald ligge i haven. Samtidig er det vigtigt, at du prøver at være på forkant med problemet ved eksempelvis lige at løfte på dækslet på din samlebrønd nogle gange årligt, så du opdager rotterne, inden de for alvor når at finde sig til rette,” siger Birger T. Christiansen.
Han anbefaler, at man kontakter kommunen, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man har fået rotter i rørene.
”Det koster ikke noget at få en af kommunens skadedyrsbekæmpere på besøg – ofte har du betalt for det via din ejendomsskat. Og faktisk kan du risikere at få en bøde, hvis du har rotter på din grund uden at gøre noget ved det – eller hvis du selv begynder at lægge gift ud og opstille fælder,” advarer Birger T. Christiansen.
Tjek kloakken
Han anbefaler også, at du, hvis du har mistanke om, at der er rotter i dine kloakrør, får gennemført en tv-inspektion, så du kan få syn for sagen.
”Er der så tegn på rotter, skal du sørge for straks at få monteret en rottespærre og få spulet brønden, så du slipper effektivt af med de ubudne gæster på både kort og langt sigt. Og når du tænker på, hvor stor ravage rotterne kan skabe ved at ødelægge rør og dermed udløse vandskader, så er det faktisk en ganske beskeden investering, der skal til for at rottesikre hjemmet,” understreger Birger T Christiansen.
En god investering:
- Sørg for at lette på kloaklåget en gang i kvartalet for at se, om der er spor efter rotter.
- Hvis du er det mindste i tvivl, så få foretaget en tv-inspektion af kloakken.
- Har du rotter i rørene, så få en autoriseret kloakmester til at installere en rottesikring. Det koster typisk omkring 5.000 kroner plus montering.
- Få også udbedret eventuelle skader på rørene, inden de udvikler sig til større vandskader.
Kilde: TEKNIQ Installationsbranchen
Oprydning er første skridt
- Opbevar fødevarer i metal- eller glasbeholdere med tætsluttende låg.
- Sørg for orden inde i huset og rundt i haven – mindre rod betyder færre steder at gemme sig.
- Placér udendørs skraldeposer i metalspande med forsvarligt monteret låg for at undgå, at rotterne spiser indholdet.
- Fjern dyrefoder- og fuglefrø-rester, og opbevar foder i robuste beholdere med indbyggede låg – gerne over jordoverfladen.
- Hold haven fri for affald. Hvis du har en kompostbunke, bør denne ikke omfatte organisk madaffald, da dette tiltrækker rotter.
Kilde: Rentokil
Få styr på forsikringen
Forsikringsdækningen af et rotteangreb via en utæt kloak kan variere. Tjek policen og kontakt eventuelt dit forsikringsselskab, hvis du er i tvivl – vær især opmærksom på, om du har dækning for skjulte rør- og stikledninger.
Du skal dog huske, at rotterne skal være er bekæmpet, inden forsikringsselskabet kan gå i gang med at udbedre eventuelle skader.
Kilde: Bolius