Der skete en stor stigning i antallet af gør det selv-ulykker i 2020. En overdreven tiltro til egne evner og mere tid i hjemmet kan ifølge eksperter være nogen af forklaringerne på udviklingen.
Over 23.000 gange kom gør det selv-glade danskere galt afsted i 2020 i en grad, så de måtte en tur forbi landets skadestuer. Det viser beregninger fra TEKNIQ Arbejdsgiverne på baggrund af helt nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital. Tallet er en stigning på næsten 24 procent i forhold til året før.
”Coronakrisen har betydet, at mange af os har tilbragt langt mere tid i vores hjem. Det har givet os mulighed for at finde alle de ting, der er brug for at få lavet. Kombinerer man det med en lidt overdrevet tiltro til egne håndværksevner, har du opskriften på rigtig mange gør det selv-uheld,” siger Mads Risgaard, teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
Han bakkes op af overlæge Søren Larsen fra Odense Universitetshospital:
”Det er en foruroligende stigning i gør det selv-ulykkerne. Jeg kan kun anbefale, at man søger professionel hjælp, hvis projektet virker for omfattende og uoverskueligt. I sidste ende handler det jo om sikkerhed frem for alt, så man kan forebygge ulykkerne og undgå, at gør det selv-arbejdet ender med uoprettelige skader og varige mén,” siger Søren Larsen og uddyber:
”Derfor må man heller aldrig ændre på værktøjets sikkerhedsanordninger, som netop er konstrueret til at sikre mod ulykker og skader.”
Grænser for hvad du selv må lave
Det er især mændene, der kommer galt afsted under gør det selv-arbejdet. De står således for omkring 85 procent af de registrerede skader.
Og ifølge Mads Risgaard er det vigtigt, at man som boligejer kender grænserne for, både hvad man kan og må lave på og i boligen – især når det gælder el- og vvs-arbejde.
”El- og vvs-installationer er ikke noget, du skal tage let på. Og der er en grund til, at langt det meste arbejde på denne type installationer kræver autorisation. Bliver arbejdet ikke udført korrekt, kan det nemlig hurtigt udvikle sig til alvorlige skader, som forsikringen desuden sjældent dækker,” siger han.
Mads Risgaard anbefaler derfor, at man altid kontakter en autoriseret håndværker, hvis man er det mindste i tvivl om, hvorvidt man selv må gå i gang med det næste hjemmeprojekt.
Det må du selv lave:
El:
- Udskifte stikkontakter eller afbrydere i en eksisterende installation.
- Udskifte stikproppen, også så den passer til stikkontakten. Store brugsgenstande som frysere og køleskabe skal have overført jordforbindelsen gennem stikproppen, hvis der er jord i stikkontakten. Du må gerne udskifte stikproppen, så den passer til stikkontakten, eller sætte en forsats mellem stikkontakten og stikproppen.
- Trække ledninger fra stikkontakter eller fra udtag til lamper, husk at læse brugsvejledningen fra lampefabrikanten.
- Tilslutte et køleskab i en stikkontakt.
- Tilslutte og udskifte ovn, emhætte, komfur og tørretumblere, hvis disse har den rigtige stikprop, og det kan gøres uden brug af værktøj.
- Tilslutte og udskifte en opvaske- og vaskemaskine, hvis der er en spule- eller afspærringsventil og den rigtige stikprop.
- Tilslutte og udskifte en ventilator med stikprop.
Husk, at der er en betingelse for selv at lave ovennævnte opgaver: Du skal vide, hvordan du gør det rigtigt og sikkert!
VVS:
- Udskifte brugsgenstande som blandingsbatteri, bruserarmatur og wc, hvis der er afspærringsventil monteret på vandtilførslen umiddelbart inden aftapningsstedet.
- Udskifte pakninger i vandhaner.
- Udskifte et wc, hvis det har samme tilslutningstype som det wc, du fjerner.
- Udskifte en vask i en bordplade og udskifte afløbet fra vasken, hvis en eventuel vandlås er monteret synligt.
- Alt arbejde på varme, ventilation og blik er ikke omfattet af krav om autorisation.
Det må du ikke selv:
El:
- Sætte halogenlamper op, hvis transformer, lamper og ledninger er købt hver for sig.
- Trække nye kabler til eksisterende eller nye installationer og montere nyt installationsmateriel.
- Installere særlig ladestikkontakt til din nye elbil.
- Ændre på eller udvide boligens faste elektriske installationer.
- Ændre på eller udvide måler- eller gruppetavle.
- Installere eller udskifte udendørs lamper, afbrydere eller stikkontakter.
VVS:
- Etablere nye vvs-installationer.
- Tilslutte gulvafløb.
- Ændre på eksisterende brugsvandsanlæg, herunder udbygge et brugsvandsanlæg (vandrør til nye vandhaner, osv.)
- Udføre nogen former for arbejde på gasinstallationer.
Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne, Bolius og Sikkerhedsstyrelsen
Få mere at vide:
På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside (www.sik.dk) kan du bl.a. se, hvordan de mest simple former for el- og vvs-arbejde udføres korrekt.
Du kan finde en samlet oversigt over, hvad du selv må og ikke må udføre af håndværksmæssigt arbejde på din bolig på: www.sik.dk/privat