Borgere, virksomheder og bygninger skal aktiveres for at nå klimamålet.
Naturgas og fyringsolie er fossile brændstoffer, der skal være helt udfaset senest i 2050. Det kræver, at der lægges en stor indsats for at nå i mål. At vi tænker bredt og nyt. Og at både private, virksomheder og offentlige aktører bidrager til, at vi får mere fleksibilitet i energisystemet, og at vi optimerer ressourceanvendelsen.
I dag reduceres virksomheder og bygninger til blot at være aftagere af energi, men der er et stort potentiale i at gøre dem aktive. Uden den fleksibilitet bliver den grønne omstilling nemlig alt for dyr.
En meget stor del af det danske energiforbrug går til opvarmning, ventilation, belysning og køl af bygninger, men bygningsejere og -lejere har ikke incitament til at investere i måder at forskyde energiforbruget på.
Fjernstyrede varmepumper, muligheden for selv at producere strøm og sælge overskudsstrøm er eksempler på muligheder, hvor virksomhederne kan levere fleksibilitet i energisystemet uden, det har konsekvenser for hverken komfort eller brugervenlighed. Også opladning af for eksempel elbiler er meget velegnet til at levere fleksibilitet.
TEKNIQ Arbejdsgiverne mener, at infrastrukturen for grønne transportformer skal udvikles på forkant med kundernes behov. Blandt andet ved et veludbygget net af ladestandere til elbiler over hele landet, så incitamentet for at købe en elbil styrkes.
Ligeledes mener TEKNIQ Arbejdsgiverne, at strukturerne omkring ressourceudvindingen og behandlingen skal
optimeres, da det udgør en betydelig del af Europas CO2-udledning.
Den danske metalindustri både kan og vil bidrage med at optimere ressourceanvendelsen i værdikæden og med at fremstille produkter til nye og mere bæredygtige løsninger.
Derfor foreslår TEKNIQ Arbejdsgiverne
- at elektrificere al offentlig trafik og nærskibsfart
- at skabe lige markedsvilkår for leverandører til ladestationer til elbiler, så der ikke er forskel i de elafgifter, de møder,
- at det skal være muligt for lokale fællesskaber at opsætte decentrale anlæg og undgå nettarif og selv
udnytte gevinsten af egenproduceret strøm. Det kan for eksempel være via en nedsat tarif eller mulighed for at bruge egen strøm direkte, - at skabe rammer for, at andre aktører end elhandelsvirksomheder, netvirksomheder og
regionale transmissionsvirksomheder kan operere som aggregatorer på elområdet, - at mulighederne og incitamentet til genanvendelse af
materialer skal styrkes