Nye værktøjer til at måle og dokumentere byggeriets belastning på klimaet skal implementeres enkelt og uden unødvendige omkostninger for virksomhederne.
Den 1. januar 2023 blev der indført nye og skærpede klimakrav i Bygningsreglementet (BR18). Kravene indebærer bl.a., at der for første gang er fastsat en grænseværdi for større bygningers udledning af CO2 og andre klimagasser og at klima- og miljøpåvirkning derfor skal dokumenteres.
Til dette introduceres nye værktøjer, som byggeriets aktører skal bruge. Der skal for alt nybyggeri laves en livscyklusvurdering (LCA), som er en beregning af bygningers klima- og miljøbelastning over en 50-årig periode. Desuden introduceres miljøvaredeklarationer (EPD’er), der dokumenterer de anvendte byggevarer og -materialers klima- og miljømæssige egenskaber, og som udgør datagrundlaget for livscyklusvurderingen.
TEKNIQ Arbejdsgiverne, Rådet for Grøn Omstilling, Rådet for Bæredygtigt Byggeri og Brancheforeningen Danske Byggecentre mener, at det skal være enklere og væsentligt billigere for byggevareproducenterne at udarbejde, vedligeholde og verificere EPD’er.
Som det ser ud i dag, er dokumentationsomkostningerne i forbindelse med klimakravene i Bygningsreglementet konkurrenceforvridende, da omkostningsbyrden kan ende med at tage livet af især de små og mellemstore byggevareproducenter.
For at høste de mange positive effekter af EPD’erne, er det vigtigt, at det store lag af små og mellemstore virksomheder i byggebranchen får bedre mulighed for at deltage. Særligt da vi herfra ser en række grønne løsninger, som vil gavne byggeriets grønne omstilling.
TEKNIQ Arbejdsgiverne m.fl. foreslår:
-
- Digitalisér processen med at udarbejde, vedligeholde og validere miljøvaredeklarationer.
- Frisæt data, der skal anvendes til at udarbejde miljøvaredeklarationer.
- Standardisér struktur og indhold i EPD’er