Energieffektivitet er en af grundstenene i den grønne omstilling, og hele 81 procent af Folketingets mål om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030 er derfor afhængig af en stærk el-branche. Alligevel lider området under politisk underprioritering. TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund har derfor i samarbejde med Valcon udarbejdet en rapport, der peger på en række konkrete løsninger, som kan sætte yderligere gang i den grønne omstilling.
Den grønneste strøm er den strøm, vi ikke bruger
Danmark og danskerne skal reducere udledningen af CO2 med 23 millioner ton for at nå Folketingets målsætning om at reducere udledningen med 70 procent i forhold til niveauet i 1990. Og hver en vej til yderligere reduktion tæller. Vi kan derfor ikke nøjes med at tænke i, hvordan vi i fremtiden producerer mere grøn strøm. Vi skal overveje, hvordan vi bruger den strøm, vi producerer. Vi ved eksempelvis, at vi kan halvere energiforbruget i bygninger, som står for 40 procent af det samlede energiforbrug, hvis bygningerne bliver fuldt digitaliserede, automatiske og lærende. Til gavn for både klima, kloden og kontoen.
El-branchen er afgørende for den grønne omstilling
El-branchen har en helt afgørende rolle for, at vi når målsætningen. Den nye rapport, som Valcon har udarbejdet for TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund, viser, at el-branchen kan bidrage til hele 81 procent ud af de 23 millioner ton CO2-reduktion, som er nødvendige for, at vi når i mål i 2030. Særligt nødvendig er elektrificering og optimering af transport, landbrug, bygninger og industri, og den proces kan ikke foregå uden en leveringsdygtig el-branche.
Branchen lægger sig forrest i feltet
TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-forbund vil sammen sikre, at el-branchen lægger sig helt forrest i feltet ved at sætte som mål, at hele branchen er CO2-neutral i 2040, og at 80 % af branchen målt på omsætning har et grønt regnskab allerede i 2024. Branchen har altså taget den grønne førertrøje på med ambitionen om, at endnu flere vil følge trop.
Behov for politisk tiltag
Selvom virksomhederne og el-branchen gør deres part, så kan potentialet ikke indfries uden de rette rammevilkår fra politisk side. Der er behov for tiltag i forhold til øgede incitamenter, bedre mulighed for let tilgængelig og troværdig dokumentation, mere intelligente offentlige udbud, samt lettere adgang til finansiering af bæredygtige investeringer. I rapporten anbefaler TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-forbund derfor i fællesskab en række politiske tiltag, som effektivt vil sætte gang i den grønne omstilling. De vigtigste er:
- Indfør en CO2-afgift og nedsæt energiafgiften
- Indfør lovpligtig, regelmæssig energiservice af bygninger
- Stil langt højere krav til bygningers bæredygtighed i offentlige udbud og i bygningsreglementet
- Slip forsyningsselskabernes data fri, så brancherne kan innovere sammen
- Øg investeringerne i erhvervsuddannelser og i relevant efter- og videreuddannelse