Samarbejdsaftalen sætter rammen for samarbejdet og dialog mellem de ansatte og ledelsen i alle DA's medlemsvirksomheder, og derved også alle virksomheder, der er medlem af TEKNIQ.
Hvis en virksomhed beskæftiger 35 ansatte og derover inden for samme geografiske enhed er virksomheden forpligtet til at oprette et samarbejdsudvalg (SU), såfremt enten arbejdsgiver eller de ansatte anmoder om at få etableret et SU.
Samarbejdsaftalen gælder også for virksomheder uden et SU. Men det er vigtigt at sikre, at medarbejderne bliver informeret, hørt og medinddrages i forhold der har betydning for medarbejdernes tilfredshed, trivsel og virksomhedens konkurrenceevne
Samarbejdsaftalen er et redskab, som skal styrke virksomhedens konkurrenceevne og medarbejdernes tilfredshed. Således skal aftalen bistå virksomhederne i de løbende forandringsprocesser og udviklingen af det daglige samarbejde mellem ledelse og ansatte.
Samarbejdsaftalen implementerer EU's regler om information og høring af lønmodtagere.
Aftalen er indgået mellem DA og FH og administreres af organisationerne på de respektive overenskomstområder.
Du kan læse mere her om, hvordan I opretter samarbejdsudvalg, og hvordan I kan få hjælp fra konsulenttjenesten, hvis samarbejdet er gået i hårknude, eller I har brug for inspiration til samarbejdet.
Samarbejdsaftalen gælder for alle virksomheder der er organiseret under DA. Samarbejdsaftale siger, at SU kan oprettes i virksomheder med 35 ansatte og derover. Vær opmærksom på, at Samarbejdsaftalen gælder, selvom I vælger ikke at oprette et SU.
Læs her om Oprettelse af SU
Her får I forslag til en god proces omkring SU - mødet. En god ide er at starte med at læse Samarbejdsftalens pkt. 3 om samarbejdsudvalget, så I har styr på rammerne.
Læs mere her: Før, under og efter SU-mødet
Samarbejdskonsulenterne yder bistand til både ledelse og tillidsrepræsentanter i virksomhederne om alle samarbejdsspørgsmål – herunder om fornyelse af samarbejdet. Konsulenttjenesten står til disposition med råd og vejledning ved såvel etableringen af samarbejdsudvalg som ved spørgsmål vedrørende det daglige samarbejde.
Samarbejdsnævnet kan tilbyde seminarer for samarbejdsudvalg om SU’s rolle, opgaver og ansvar, visioner og strategiudvikling samt når virksomheden står over for forandringer.
Tilbuddet om konsulentbistand kan tillige vederlagsfrit tilbydes virksomheder, der ikke har nedsat et formelt samarbejdsudvalg.
Kontakt TEKNIQ's samarbejdskonsulent.