Lokale aftaler om overenskomstmæssige forhold er et væsentligt element i tilpasningen af overenskomsten til virksomhedens behov.
En lokalaftale er en aftale, der i større eller mindre omfang fraviger overenskomstens bestemmelser. En lokalaftale kan stille medarbejderne bedre eller dårligere end overenskomstens bestemmelser.
Det er ikke alle bestemmelser, der kan fraviges til ugunst for medarbejderne. Det fremgår af overenskomsterne, hvilke bestemmelser der kan fraviges ved lokalaftale.
Overenskomstfravigende lokalaftaler
Overenskomstfravigende lokalaftaler skal indgås med en tillidsmand. Virksomheden skal indsende en kopi af aftalen til TEKNIQ Arbejdsgiverne. Det er tillidsmandens eget ansvar at orientere sin organisation.
En sådan type lokalaftale kan indeholde væsentlige ændringer, og der er i det hele taget ikke sat begrænsninger med hensyn til indhold og omfang.
Nedenstående elementer vil naturligt kunne indgå i en lokal forhandling om løn – ud fra princippet ”noget for noget”. Krav om lønstigninger kan modsvares af krav om fleksibilitet.
Læs mere om overenskomstfravigende aftaler på:
Følgende områder i elektrikeroverenskomsten og elinstallationsoverenskomsten kan indgå i en overenskomstfravigende lokalaftale:
- Samarbejde og klubber
- § 1 - Valg af tillidsrepræsentant
- § 2 - Tillidsrepræsentantens virksomhed
- § 3 - Afskedsigelse af tillidsrepræsentant m.v.
- § 7 – Den normale arbejdstid
- § 7a – Fleksibel arbejdstid
- § 7b – Weekendarbejde
- § 7c – Arbejde i holddrift, skifteholdsarbejde
- § 13 – Overarbejde
Følgende bestemmelser i vvs-overenskomsten kan indgå i en overenskomstfravigende lokalaftale:
- Punkt 6 – Arbejdstid
- Punkt 7 – Rådighedsvagt
- Punkt 8 – Overarbejde
- Punkt 9 – Forskudt arbejdstid
- Punkt 23 – Rejsearbejde – uden overnatning
- Punkt 24 – Udearbejde – med overnatning
- Punkt 27 - Samarbejde og information
I Industri- og vvs-overenskomsten kan følgende afsnit fraviges ved lokalaftale med en tillidsrepræsentant:
Overenskomstens kapitler A, C, D, E, F, G, H og M, §§ 43 og 44 samt bilag 4, 7, 10 og 20. Sådanne lokalaftaler skal være skriftlige og kan alene indgås med en tillidsrepræsentant, der er valgt efter de i overenskomsten gældende regler. Lokalaftalerne skal sendes til organisationerne til orientering.
Opsigelse af lokalaftaler og kutymer
Der gælder både for el- og vvs- og industriområdet de samme opsigelsesbestemmelser for en sådan aftale – nemlig 2 måneders varsel til den 1. i en måned – medmindre andet er aftalt.
Lokalaftaler kan opsiges af både virksomheden og medarbejderne. Det er den opsigende parts pligt at begære en lokal forhandling afholdt. Kan enighed ikke opnås, er der mulighed for at videreføre forhandlingen fagretligt. Begæring herom skal ske inden varslets udløb. Ingen af parterne er løst fra den opsagte lokale aftale, før den fagretlige behandling er afsluttet.