Hvem er omfattet af Industriens Pension
-
Medarbejdere der er fyldt 18 år, som tidligere har oppebåret arbejdsmarkedspension indenfor området indenfor de sidste to år, er omfattet fra første dag.
-
Medarbejdere der er fyldt 18 år, som ikke tidligere har oppebåret arbejdsmarkedspension indenfor området er omfattet efter 2 mdr.s anciennitet.
-
Medarbejdere der påbegynder en erhvervsuddannelse indenfor pensionsordningens område efter at være blevet omfattet af pensionsordningen, fortsætter med at være omfattet af ordningen under uddannelsesforløbet.
-
Lærlinge, der er fyldt 20 år ved uddannelsens start, omfattes af pensionsordningen efter 2 mdr.s anciennitet. Pr. 1. marts 2018 ændres bestemmelsen således, at lærlinge skal have pension i Industriens Pension, når de fylder 20 år og har opnået 2 måneders anciennitet.
-
Lærlinge, der ikke er fyldt 20 år ved uddannelsens start, omfattes ikke af pensionsordningen, med mindre de tidligere har oppebåret arbejdsmarkedspension. Lærlinge og elever, der ikke er berettiget til arbejdsmarkedspension, skal omfattes af en forsikringsordning i Industriens Pension.
-
Pr. 1. marts 2018: Lærlinge bliver omfattet af overenskomstens pensionsbestemmelser, når de fylder 20 år og har opnået 2 måneders anciennitet.
Hvordan registreres og tilmeldes virksomheden til Industriens Pension
Virksomheden skal udfylde og indsende et skema til Industriens Pension. Find skemaet her
Her skal oplyses, hvor mange lønmodtagere, der forventes indbetalt pensionsbidrag for, samt hvordan indberetningen og indbetalingen af pensionsbidrag foretages.
Har virksomheden ingen ansatte, skal der indberettes med 0 i antal lønmodtagere, der forventes at blive indbetalt for. Hvis der senere ansættes lønmodtagere, der skal omfattes af aftalen, indsendes et nyt skema (gælder kun de virksomheder, der i første omgang har indberettet med 0 ansatte).
Desuden skal virksomheden indberette/oprette medarbejderen i virksomhedens lønsystem.
Ved oprettelse benyttes følgende:
PBS nr. 01865846
Overenskomstkode industri- og smedeområdet samt HK: 11600
Overenskomstkode for VVS- og blikarbejde: 11604
Overenskomstkode for Låsesmede: 11601
Overenskomstkode for tiltrædelsesaftaler: 11603
Hvordan beregnes pensionsbidraget
Pensionsbidraget er fastsat som en procentdel af den A-skattepligtige bruttoløn. Arbejdsgiveren skal tilbageholde lønmodtagerens eget bidrag og indbetale det samlede pensionsbidrag til pensionsselskabet.
Der er aftalt mellem overenskomstparterne, at I skal beregne pensionsbidrag af disse løndele:
- Akkord
- Arbejdsgiverbetalt løn under voksenuddannelse
- Feriegodtgørelse, ferie med løn og ferietillæg – gælder funktionærer og funktionærlignende
- Feriegodtgørelse – gælder timelønnede og månedslønnede
- Forskudttidstillæg
- Fritvalgs Lønkontoen / Fritvalgskontoen
- Gratialer (dog ikke fødselsdags- og jubilæumsgratialer o.l.)
- Holddriftstillæg
- Kvalifikationsløn
- Løn under barselsorlov
- Mødebonus
- Månedsløn
- Overskudsdeling, der udbetales kontant
- Overtid
- Resultatløn
- Rådighedstillæg
- Smudstillæg
- Sygedagpenge betalt af arbejdsgiveren
- Sygeferiepenge
- Timeløn
- Vejpenge
- Ventetid
Pensionsbidrag af feriegodtgørelse, søgnehelligdagsbetaling m.m. skal beregnes og indbetales løbende.
Indberetning af særlige lønandele:
Når der indberettes og indbetales pension for særlige løntillæg, skal det gøres som indskud. Ellers bliver indbetalingerne brugt forkert. Og det kan betyde, at en del af pengene går til forsikringer, som medarbejderen alligevel aldrig får ret til.
Særlige løntillæg er fx:
Overarbejde som udbetales for flere lønperioder
- Afspadsering
- Fratrædelsesgodtgørelse
- Fritvalgsordningen udbetalt som ekstra løn
- Pension på grund af bonus
Sådan gør I
- Indbetaling for den aktuelle måned skal først indbetales som almindeligt bidrag.
- Derefter skal ekstraordinære indbetalinger indberettes som indskud på én gang
- Såfremt virksomheden indberetter via Industriens Pensions hjemmeside, beder Industriens Pension om, at der sendes en mail til kundeservice@industrienspension.dk med en fordeling af bidraget, da de modtager det som ét samlet beløb.
Indberetning af ekstra pension:
Ønsker en medarbejder at indbetale ekstra til pensionsordningen, bliver pengene sat ind på en ekstra ratepension. Medarbejdere kan også spare ekstra op til en engangsudbetaling eller livslang pension. Det kræver dog, at han/hun logger på Min side og opretter en privat indbetaling.
Frivillige pensionsbidrag ud over det obligatoriske pensionsbidrag skal indberettes og indbetales som ekstrapension. Det kan I gøre på flere måder.
Indbetaling på Vores side
På Vores side kan I indberette og indbetale ekstrapension under ”Start indberetning”. Brug bidragstypen ”ekstrapensionsbidrag” eller ”ekstrapensionsindskud”.
Log på Vores side
Indberetning med fil
Indberetter virksomheden med fil, skal bidragstypen EPB eller EPI benyttes, når der indberettes ekstrapension.
Se mere om indberetning med fil i Godt i gang med indberetning
Indbetaling gennem lønbureau
Bruger virksomheden et lønbureau, skal ekstrapension indberettes og indbetales som en frivillig medarbejderprocent. Kontakt jeres lønbureau for nærmere vejledning.
Visma DataLøn
Danløn
Proløn
Indbetaling gennem andet lønsystem
Ekstrapensionsbidraget skal adskilles fra indbetalinger af de obligatoriske pensionsbidrag til Industriens Pension.
Hvis virksomheden bruger Informations- og overførselsservice hos Nets (det tidligere PBS), skal der dannes en ny specifikationsrecord 02, felt 10 (pensionstype), kode 02 (supplerende pensionsbidrag) for ekstrapensionsbidraget. De øvrige indbetalinger af pensionsbidrag skal indberettes med kode 01 (arbejdsmarkedspension) som hidtil.
Indbetalingsfrist
Pensionsbidragene (både medarbejderens og virksomhedens andel) skal beregnes samtidig med hver lønudbetaling, og indbetales senest den 10. i den efterfølgende måned.
Hvis jeres virksomhed indberetter umiddelbart før den 10. i måneden eller den 10., så skal indbetalingen forfalde samtidigt, da virksomheden ellers vil modtage en rykker, uanset hvilken opkrævningsdato der fremgår af fx giro eller indbetalingskort.
Er pensionsbidraget ikke indbetalt og indberettet til tiden, får virksomheden en rykker. Hvis pensionsbidraget stadig ikke bliver indbetalt, overgiver Industriens Pension sagen til overenskomstparterne med henblik på behandling i det fagretlige system. Dette kan medføre, at virksomheden skal betale en bod for den manglende indberetning og/eller indbetaling.
Ved indbetaling efter sidste rettidige indbetalingsdag kan Industriens Pension opkræve morarenter.
Pensionsbidraget skal senest indbetales til Industriens Pension den 10. i måneden efter lønudbetalingen. Falder den 10. på en helligdag, skal der senest indbetales den førstkommende hverdag. Virksomheder, der ikke foretager lønudbetalinger torsdagen efter lønningsperiodens afslutning i henhold til hovedreglen i timelønsoverenskomstens § 42, stk. 1, men som har aftalt lønudbetaling om fredagen, vil få en rykker, hvis fredagen er den første dag i en ny måned (eller torsdagen er en helligdag). Det skyldes, at Industriens Pension ikke har mulighed for at tage hensyn til lokale aftaler om at fravige hovedreglen i overenskomsten.
Manglende indbetaling
Det kan blive dyrt ikke at overholde overenskomstens regler om betaling af pensionsbidrag. Virksomheden kan pålægges at indbetale fuldt bidrag - både arbejdsgiver- og lønmodtagerbidrag - til pensionsordningen samt, risikere at blive pålagt en bod for manglende pensionsindbetaling.
Betaler arbejdsgiveren ikke pension og medarbejderen kommer til skade med efterfølgende invaliditet eller måske død til følge, kan arbejdsgiveren komme til at betale en erstatning, der kan løbe op i adskillige hundredetusinder kroner.
Det er derfor meget vigtigt, at virksomheden sørger for, at der bliver indbetalt pensionsbidrag til medarbejderne – det er virksomhedens ansvar.
Indbetaling fra fritvalgskonto
Overenskomsterne sikrer ansatte en fritvalgskonto, som arbejdsgiveren skal indbetale til. Opsparingen bruges til betaling af feriefridage og søgnehelligdage.
Inden 1. april skal de medarbejdere, der er dækket af overenskomsterne vælge, hvordan de vil bruge deres fritvalgskonto i det nye ferieår.
Medarbejderen kan blandt andet vælge at bruge beløbet på fritvalgskontoen til at indbetale ekstra til pension.
Vælger medarbejderen, at en del af opsparingen fra fritvalgskontoen skal indbetales til pension, bliver disse penge indsat på en ny ratepension, der hedder ekstrapension. Hele indbetalingen går til en højere pension til medarbejderen. Dør medarbejderen inden hele opsparingen er udbetalt, får de efterladte udbetalt opsparingen.
Beskatningsforhold
Der skal ikke betales skat af pensionsbidragene. Lønmodtagernes andel af bidraget indgår i A-indkomsten men trækkes fra, før der beregnes kildeskat.
Arbejdsgiverens andel skal ikke indgå i A-indkomsten.
Lønmodtageren skal skrive den del af pensionsbidraget, der vedrører præmien til gruppelivs- og gruppeinvalideforsikring, på sin selvangivelse. Til gengæld er udbetalte forsikringssummer skattefrie. Præmiestørrelsen indberettes til skattemyndighederne af Industriens Pension.
Forhøjet pensionsbidrag under barselsorlov
Under de 14 ugers barselsorlov indbetales et ekstra pensionsbidrag til medarbejdere med 9 måneders anciennitet på det forventede fødselstidspunkt.
Optrapningsordning for nyindmeldte virksomheder
Virksomheder, der melder sig ind i Arbejdsgiverne, og som inden indmeldelsen ikke har haft en pensionsordning for medarbejderne, har mulighed for at få en optrapningsordning.
Der udarbejdes et protokollat herom underskrevet af organisationerne.
Virksomheden er således kun forpligtet til det første år af medlemskabet at betale 20% af det overenskomstmæssige bidrag.
- Andet år udgør satsen 40%
- Tredje år 60%
- Fjerde år 80%
- Femte år betales fuld bidragssats.
Eksisterende firmapensionsordning
En virksomhed, der inden deres indmeldelse hos Arbejdsgiverne, har etableret en firmapensionsordning, kan på visse betingelser fortsætte denne ordning, for de medarbejdere, der er ansat på indmeldelsestidspunktet. For medarbejdere, der ansættes efter indmeldelsestidspunktet, skal der ske indbetaling til Industriens Pension.
Forudsætningerne for, at firmapensionsordningen kan fortsætte er, at den har eksisteret i minimum tre år og at den som minimum opfylder overenskomstkravene for pensionsordningen.
Såfremt firmapensionsordningen skal fortsætte, er det en forudsætning, at dette protokolleres mellem forbundene og Arbejdsgiverne senest 2 måneder fra indmeldelsesdatoen.
For medarbejdere under HK-overenskomsten, er det muligt at medarbejdere der ansættes efter indmeldelsestidspunktet tillige omfattes af den eksisterende firmapensionsordning.
Firmapensionsordning – ny aftale
På HK-området er det muligt at indgå firmapensionsaftaler, der kan træde i stedet for de overenskomstaftalte pensionsordninger. Dette er ikke muligt inden for industri- og VVS-området område.
Det er en forudsætning for aftalerne, at pensionsforsikringsselskaberne skriftligt indestår for, at ordningen til enhver tid opfylder overenskomstens bestemmelser. Dette er en såkaldt indeståelseserklæring. De nærmere vilkår fremgår af overenskomsten.
Hvis der indgås en firmapensionsaftale, skal virksomheden være opmærksom på, at der skal gives et varsel på 12 måneder, regnet fra tidspunktet fra modtagelsen af indeståelseserklæringen.
Det betyder, at aftalen først kan træde i kraft 12 måneder efter forbundene og Arbejdsgiverne har modtaget indeståelseserklæringen fra pensionsselskabet.
Såfremt der på et senere tidspunkt skiftes pensionsaftale igen, skal der tilsvarende afgives indeståelseserklæring fra det nye selskab.
For medarbejdere beskæftiget under HK-overenskomsten kan skiftet ske med 12 måneders varsel. Ved lokal enighed kan varslet nedsættes til 6 måneder.
Overholdes varslerne ikke, kan det medføre en bod for brud på overenskomsten. Husk derfor at gøre pensionsselskaberne opmærksom på overenskomstforholdet, så risikoen for fejl overgår til dem.
Hvad udbetales fra Industriens Pension?
Tabt erhvervsevne:
- 100.000 kr., hvis du varigt mister mindst 50 procent af din erhvervsevne. Du kan fortsætte med at arbejde – f.eks. i fleksjob
- 72.000 kr. om året til du fylder 67, hvis du varigt mister mindst to tredjedele af din erhvervsevne
- Dækningen varer, til du fylder 60 år
Kritisk sygdom:
- 100.000 kroner, hvis du får en kritisk sygdom
- Dækningen varer, til du fylder 67 år.
Dødsfald:
Hvis du dør, før du går på pension eller fylder 67 år, får dine efterladte :
- 300.000 kr.
- Din aldersopsparing, hvis du har en
- En rateforsikring
Hvis du dør, efter du er gået på pension, får dine efterladte:
- Den del af din ratepension, som du ikke har fået udbetalt
Forsikringsordning til lærlinge og elever
For lærlinge gælder, at de skal være fyldt 20 år ved læretidens begyndelse, for at være berettiget til pension og have 2 måneders anciennitet.
Fylder en lærling 20 år under læretiden, skal der ikke indbetales pension før efter endt læretid.
Pr. 1. marts 2018 ændres bestemmelsen således, at lærlinge skal have pension i Industriens Pension, når de fylder 20 år og har opnået 2 måneders anciennitet.
Undtagelse: Såfremt lærlingen fra et tidligere ansættelsesforhold har oppebåret pension, skal der, uanset alder ved uddannelsens begyndelse, indbetales pensionsbidrag efter gældende satser.
Lærlinge og elever, der ikke omfattes af pension, er berettiget til en forsikringsordning. Lærlinge under VVS-uddannelserne skal derudover have en sundhedsordning.
Adgang til ydelserne, forsikringssummens størrelse og vilkårene for dækning følger de til enhver tid gældende retningslinjer for Industriens Pension.
Lærlinge og elever, der skal have indbetalt pension efter 2 måneders anciennitet, har ikke krav på ovennævnte forsikringsydelser.
Lærlingeforsikring gælder for lærlinge og elever, der er under en industri overenskomst, og som ikke allerede er omfattet af en pensionsordning. Det er som oftest lærlinge og elever under 20 år.
EGU-elever, som er ansat under Industriens Overenskomst, skal også forsikres.
Lærlingeforsikringen indeholder:
- Løbende invalidepension på 60.000 kr. om året før skat
- Engangsudbetaling ved tab af erhvervsevne på 100.000 kr. efter skat
- Engangsudbetaling ved visse kritiske sygdomme på 100.000 kr. efter skat
- Engangsudbetaling ved død på 300.000 kr. efter skat
VVS-lærlinge har sundhedsordning i stedet for invalidepension
Virksomheden skal senest tilmelde lærlinge og elever den 10. i den måned, lærlingen eller eleven er startet i virksomheden på Industriens Pensions hjemmeside www.industrienspension.dk