Medarbejdere der er beskæftiget indenfor el-installationsoverenskomsten er omfattet af nedenstående betingelser.
Vær opmærksom på, at det ikke er afgørende om eller hvor, medarbejderen selv er organiseret.
Hvem er omfattet af Pension Danmark
- Alle medarbejdere der er fyldt 18 år og i mindst 6 måneder har arbejdet under overenskomstens område, eller i en tilsvarende periode har haft erhvervsarbejde, skal have arbejdsmarkedspension i Pension Danmark.
- Medarbejdere der inden ansættelsen er optaget i en arbejdsmarkedspensionsordning, skal have pension fra første ansættelsesdag.
- Lærlinge, der starter i lære efter det fyldte 20. år, skal have arbejdsmarkedspension, når de har haft erhvervsarbejde i 6 måneder.
- Er lærlingen optaget i en arbejdsmarkedspension ved uddannelsestidens start, skal lærlingen have pension fra starten af læretiden. Det er dog en forudsætning, at lærlingen er fyldt 20 år inden læretidens start.
- Lærlinge, der starter i lære, før de fylder 20 år er og bliver ikke omfattet af pensionsordningen i hele læretiden. Pr. 1. marts 2018 ændres bestemmelsen således, at lærlinge skal have pension i Pension Danmark, når de fylder 20 år og har arbejdet under overenskomstens område, eller i en tilsvarende periode har haft erhvervsarbejde i mindst 6 måneder.
- Lærlinge og elever, der ikke er berettigede til arbejdsmarkedspension, skal omfattes af en forsikringsordning i Pension Danmark
Der kan være særlige forhold for en medarbejder, der er ansat i fleksjob eller job med særlige vilkår på grund af helbredet. Pension Danmark skal derfor straks kontaktes på telefon 7012 1340, hvis I får en sådan medarbejder, og kopi af fleksjobsaftalen skal sendes til kontakt@pension.dk.
Indbetaling til Pension Danmark
Den dato virksomheden bliver medlem af Arbejdsgiverne og betaler indmeldelsesgebyret, er datoen for tilmelding til Pension Danmark.
Findes der ved indmeldelsen i forvejen en firmapensionsordning, nedtrappes ordningen i takt med indbetalingen til Pension Danmark.
Ordningen gælder, så længe medarbejderen er ansat. Det vil sige, at der også er dækning i en situation, hvor medarbejderen ikke får udbetalt løn, og der derfor ikke indbetales pensionsbidrag. Det kan være på grund af orlov, langvarig sygdom eller andet, der gør at medarbejderen midlertidigt ikke får udbetalt løn.
Uden for aftalen er de medarbejdere, der er beskæftiget under andre overenskomstområder, samt medarbejdere der er beskæftiget uden for overenskomstområde som ikke giver ret til pension for eksempel værkstedsfunktionærer, ingeniører og økonomer. Desuden falder indehavere, direktører og medhjælpende ægtefæller uden for aftalen.
Hvordan registreres og tilmeldes virksomheden
Arbejdsgiverne sender besked til Pension Danmark, når virksomheden indmeldes i Arbejdsgiverne.
Herefter sender Pension Danmark et velkomstbrev til virksomheden indeholdende:
- Kort om pension
- ”0”-indberetning (hvis ingen ansatte)
- Praktisk anvisning for indbetaling
- Anvisning af overenskomstkode (3100)
Hvordan beregnes pensionsbidraget
Pensionsbidraget er fastsat som en procentdel af den A-skattepligtige lønindkomst.
Arbejdsgiveren skal tilbageholde lønmodtagerens eget bidrag og indbetale det samlede pensionsbidrag til Pension Danmark én gang om måneden (senest den 10. i efterfølgende måned).
Det samlede bidragsprocent er 12,0 fordelt med 8,0 procent på arbejdsgiveren og 4,0 procent på medarbejderen. Medarbejderen kan vælge at indbetale et højere pensionsbidrag.
Da pensionsbidraget beregnes af den A-skattepligtige lønindkomst, betyder det, at for eksempel akkordoverskud, arbejdsgiverbetalte sygedagpenge, overenskomstmæssig aftalt genebetaling, søgnehelligdagskontoen samt feriepenge skal medregnes i den pensionsgivende løn.
Feriepengeberegningen i forbindelse med sygdom/ulykke foretages jævnfør ferielovens bestemmelser om dette.
Skattefrie kørepenge og godtgørelse for 1. og 2. ledighedsdag skal ikke medregnes, ligesom sygedagpenge, barselsdagpenge og øvrige dagpenge, der udbetales fra kommunen, ikke medregnes i beregningen af pensionsbidrag.
Da beregningsgrundlaget er den A-skattepligtige løn, reduceres den pensionsgivende løn ikke af individuelle fradrag til kapitalpensioner med videre.
Forsikringer for lærlinge
Lærlinge, der ikke er omfattet af en arbejdsgiverbetalt pensionsordning, skal have følgende forsikringsordninger:
- Kritisk sygdom - engangsbeløb kr. 100.000
- Dødsfaldsdækning - engangsbeløb kr. 100.000
- Invalidepension - løbende årligt kr. 100.000
- Sundhedsordning inkl. hurtig diagnose
Forsikringen oprettes i Pension Danmark og koster ca. 300 kr. om året. Udgiften afholdes af virksomheden. EVU står for administrationen, hvorfor virksomheden ikke selv skal foretage sig noget.
Ydelser
Pensionsordningen i Pension Danmark er med obligatorisk medlemskab. Det betyder at alle ansætte, der er berettiget til arbejdsmarkedspension, jf. ovenstående afsnit, skal have deres pensionsbidrag indbetalt til Pension Danmark. Medarbejderen kan således ikke vælge, at pensionsbidragene skal indbetales til anden pensionsordning.
Ydelserne i ordningen omfatter følgende:
Dødsfaldssummen udgør for de fleste 500.000 kroner, som udbetales ved død før medarbejderen går på pension. Medarbejderen kan selv regulere beløbet op eller ned, så forsikringen passer til familiens behov.
Dør medarbejderen, før denne går på pension, vil de efterladte få udbetalt medarbejderens opsparing.
Er der opsparet mindre end 500.000 kr., og såfremt der fortsat bliver indbetalt bidrag, når medarbejderen dør, supplerer Pension Danmark udbetalingen således der typisk samlet udbetales op til 500.000 kr.
Ved dødsfald efter medarbejderen er gået på pension, vil de efterladte få udbetalt et engangsbeløb fra medarbejderens livsvarige alderspension. Forudsætningen herfor er at medarbejderen dør, inden der er gået 10 år, fra medarbejderen er gået på pension.
Dør medarbejderen inden hele ratepensionen er udbetalt, vil resten af beløbet blive udbetalt til de efterladte.
Kritisk sygdom (det vil sige en række nærmere beskrevne sygdomme) giver mulighed for udbetaling af et engangsbeløb på op til 100.000 kroner. Beløbet kan udbetales, hvis sygdommen konstateres før det fyldte 65. år.
Søgnehelligdagskonto/fritvalgsordning
Den enkelte medarbejder kan hvert år inden den 30. november beslutte, at restbeløbet på søgnehelligdagskontoen - eller en del heraf - overføres til ekstraordinært pensionsbidrag.
Beskatningsforhold
Der skal ikke betales skat af pensionsbidragene. Lønmodtagernes andel af bidraget indgår i A-indkomsten men trækkes fra, før der beregnes kildeskat.
Arbejdsgiverens andel skal ikke indgå i A-indkomsten.
Lønmodtageren skal skrive den del af pensionsbidraget, der vedrører præmien til gruppelivs- og gruppeinvalideforsikring, på sin selvangivelse. Til gengæld er udbetalte forsikringssummer skattefrie. Præmiestørrelsen indberettes til skattemyndighederne af Pension Danmark.
Indbetaling og indberetning
Det er muligt at indberette og indbetale pensionsbidragene på forskellige måder:
Indbetal via pension.dk
Der kan indbetales via Virksomhedsservice på pension.dk
- Log ind med NemID medarbejdersignatur
- Første gang der logges ind for at indbetale, vil der automatisk blive bedt om, at der oprettes en Nets-aftale. Dette er nødvendigt før indbetaling kan ske via Virksomhedsservice. På den måde sikres det, at der altid bliver indbetalt præcist det beløb, der er indberettet og godkendt af virksomheden, og at betaling sker til tiden.
Via lønservicebureau
Bruger virksomheden et lønservicebureau, skal bureauet have besked om, at de skal klare den månedlige indbetaling til Pension Danmark.
Vær opmærksom på, at lønservicebureauet skal indberette med virksomhedens CVR-nummer. Har virksomheden flere selvstændige produktions- elle salgsenheder, skal P-nummeret også tilknyttes.
Via eget lønsystem
Sender virksomheden en fil til Nets gennem eget lønsystem, skal der tilknyttes virksomhedens DVR-nummer. Har virksomheden flere selvstændige produktions- elle salgsenheder, skal P-nummeret også tilknyttes.
Frist for indbetaling
Pensionsbidraget skal indbetales til PensionDanmark senest den 10. i måneden efter lønperiodens slutdato.