Pensionssatsen for lærlinge mellem 18 og 19 år bliver hævet, så den fremover er ligestillet med lærlinge, der er fyldt 20 år.
I praksis betyder ændringen, at pensionsbidragssatserne bliver ændret fra en fordeling på henholdsvis 4 procent fra virksomheden og 2 procent fra lærlingen, til henholdsvis 10 procent fra virksomheden og 2 procent fra lærlingen, i alt 12 procent.
Fra 1. november 2023 følger lærlinge pensionssatserne for voksne. Der skal fra dette tidspunkt derfor fremover indbetales 10 procent fra virksomheden og 2 procent fra lærlingen, i alt 12 procent.
Da pensionssatserne bliver ændret med tilbagevirkende kraft som følge af et protokollat indgået ved OK20, skal der ske efterbetaling fra d. 1. januar 2023.
Der indføres samtidig en mulighed for at søge om pensionsrefusion på 8 procent fra AUB for de perioder, hvor lærlingen har været på skoleophold. Refusionsmuligheden for lærlinges skoleophold gælder ikke kun for lærlinge mellem 18 og 19 år. Arbejdsgivere har derfor også mulighed for at søge refusion for de lærlinge, der er fyldt 20 år.
Der arbejdes på at ændre lovgivningen, så pensionsrefusionsprocenten for lærlinges skoleophold stiger fra 8 procent til 10 procent, idet det var en forudsætning for lovgivningen, at denne skulle flugte med arbejdsgivernes pensionsbidrag i henhold til overenskomsten.
Efterbetaling af pensionsbidrag
Arbejdsgivere skal efterbetale manglende indberetning af pension fra den 1. januar, og indtil den nye pensionsaftale træder i kraft.
Efterbetalingen vedrører kun arbejdsgiverbidraget og er inddelt i følgende to perioder:
Fra d. 1. januar 2023 til d. 31. maj 2023 skal arbejdsgivere efterbetale 4 procent pension, så det svarer til, at lærlingen har modtaget et i alt 8 procent arbejdsgiverbetalt pensionsbidrag.
Fra d. 1. juni 2023 til d. 30. oktober 2023 skal arbejdsgivere efterbetale 6 procent pension, så det svarer til, at lærlingen har modtaget et i alt 10 procent arbejdsgiverbetalt pensionsbidrag.
For lærlingene mellem 18 og 19 år har der været betalt til en særlig lærlingeforsikring. Da arbejdsgivere ikke både skal betale en forhøjet pensionsprocent og lærlingeforsikring, bliver udgiften til forsikringen, der er betalt i perioden d. 1. januar 2023 til d. 30. oktober 2023, modregnet.
For arbejdsgivere omfattet af Elektrikeroverenskomsten og VVS-overenskomsterne
Efterbetaling skal foregå til PensionDanmark, og der er indgået aftale med PensionDanmark om, at de sender en opgørelse til alle virksomheder over, hvilke lærlinge der skal have efterreguleret deres pension. PensionDanmark laver en beregning for hver enkelt lærling. I opgørelsen vil den allerede betalte lærlingeforsikring være modregnet det efterregulerede beløb.
Efterbetalingen kan ske efter én af to følgende modeller:
Virksomheden indberetter efterbetalingen manuelt i e-indkomst. Hvis virksomheden vælger denne mulighed, vil det være muligt at søge om refusion for de allerede gennemførte skoleuger siden 1. januar 2023. Der er endnu ikke fastsat en frist for, hvornår indberetningen senest skal ske.
Virksomheden kan vælge at indsætte det pågældende beløb på den enkelte lærlings fritvalgsopsparing og øremærke det til en ekstraordinær pensionsbetaling, der overføres til PensionDanmark og indbetales i december måned. Den fremgangsmåde vil ikke blive registreret i e-indkomst, og det vil derfor ikke være muligt for arbejdsgivere at søge refusion for allerede gennemførte skoleuger.
For arbejdsgivere omfattet af Industri- og VVS-overenskomsten
For virksomheder der har tegnet lærlingeforsikring hos Industriens Pension.
Efterbetalingen skal foregå til Industriens Pension, og der er indgået aftale med Industriens Pension om, at de sender en beregning og opkrævning til alle virksomheder over, hvilke lærlinge der skal have efterreguleret deres pension. Industriens Pension laver en beregning for hver enkelt lærling. I opkrævningen vil den allerede betalte lærlingeforsikring være modregnet det efterregulerede beløb.
Alternativt kan virksomheden vælge at indsætte det pågældende beløb på den enkelte lærlings fritvalgsopsparing og øremærke det til en ekstraordinær pensionsbetaling, der overføres til Industriens Pension, og som indbetales i december måned.
For virksomheder der ikke har tegnet lærlingeforsikring hos Industriens Pension
Hvis virksomhedens lærlingeforsikring ikke er tegnet hos Industriens Pension, skal virksomheden sørge for at frigøre sig for forsikringsordningen pr. 1. oktober eller hurtigst muligt derefter.
Virksomheden har to muligheder for at modregne den allerede betalte forsikringsudgift for perioden 1. januar 2023 og frem til forsikringens ophør:
Virksomheden kan fratrække beløbet i arbejdsgiverbidraget til pensionen
Virksomheden kan fratrække beløbet i lærlingens løn. Om muligt fordeles fratrækningen over perioden 1. november 2023 – 1. december 2023
Også i dette tilfælde kan virksomheden vælge at indsætte efterbetalingen på den enkelte lærlings fritvalgsopsparing og øremærke det til en ekstraordinær pensionsbetaling, der overføres til Industriens Pension og indbetales i december måned.
For arbejdsgivere, der har oprettet en firmapensionsordning
Arbejdsgivere, der har oprettet en firmapensionsordning, skal også indbetale et efterreguleringsbeløb til den pensionsordning, der gælder for virksomhedens lærlinge.
TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler, at virksomheden kontakter pensionsfirmaet med henblik på at indgå en aftale vedrørende efterbetalingsperiode og opkrævning af efterbetalingsbeløbet.
Aftalerne kan med fordel tage udgangspunkt i aftalerne indgået med PensionDanmark, Industriens Pension eller PFA.
TEKNIQ Arbejdsgiverne forventer, at der indgås aftaler for TL- og HK-overenskomsterne snarest.