Ferieregler for funktionærer er ens - uanset om de er omfattet af en overenskomst eller ej.
Optjening af ferie med løn
Feriedage med løn optjenes ligesom ferieretten i ferieåret fra 1. september til 31. august. Der optjenes 2,08 feriedag med løn for hver måneds beskæftigelse som funktionær, svarende til i alt 25 feriedage
Betalingen under ferie med løn er den aktuelle løn på afviklingstidspunktet. Hvis der foretages ændringer af den normale daglige eller ugentlige arbejdstid eller arbejdsomfang, har medarbejderen ret til løn under ferien i forhold til den normale daglige eller ugentlige arbejdstid eller arbejdsomfang på optjeningstidspunktet.
Det er antallet af timer, som lønmodtagere er ansat til, der er afgørende for, om der skal ske en regulering af lønnen under ferien. Der skal derfor som udgangspunkt ikke tages hensyn til mer- eller overarbejdstimer ved feriedifferenceberegning, da lønmodtageren ikke er ansat til mer- eller overarbejde. Det betyder også, at selvom lønmodtageren har haft fravær som følge af f.eks. længere tids sygdom eller barsel, hvor lønmodtageren har haft ret til hel eller delvis løn, skal der ikke ske en feriedifferenceberegning som følge heraf.
En ændring af lønnens størrelse fra optjeningen til afholdelsen af ferien, har ikke betydning for lønnen under ferie, da lønnen under ferien skal beregnes ud fra lønmodtagerens aktuelle lønniveau på ferietidspunktet.
Hvis lønmodtageren f.eks. har arbejdet 37 timer ugentligt i første halvdel af ferieåret til 200 kr. i timen og arbejdet 20 timer om ugen i anden halvdel af ferieåret til 300 kr. i timen, har lønmodtageren under ferie det første halvår krav på løn under ferie, svarende til den aktuelle arbejdstid og den aktuelle løn, dvs. fuld tid til 200 kr. i timen efter stk. 1, mens lønmodtageren i andet halvår, hvor arbejdstiden er faldet og timelønnen er steget, har krav på løn under ferie ud fra arbejdstiden på optjeningstidspunktet og den aktuelle løn på ferietidspunktet.
Hvis lønmodtageren har holdt en uges optjent ferie før ændringen i arbejdstiden og lønnen, vil lønmodtageren således have krav på at holde den resterende ferie med (2,5 - 1 uge =) 1,5 uge med den aktuelle løn i forhold til arbejdstiden /-omfanget i første halvår (dvs. 37 timer/uge á 300 kr. x 1,5 uge = 16.650 kr.) og 2,5 uge med den aktuelle løn i forhold til arbejdstiden/-omfanget i andet halvår (dvs. 20 timer/uge á 300 kr. x 2,5 uge = 18.750 kr.)
Ferietillæg
Der optjenes et ferietillæg på 1% af den ferieberettigede løn. Tillægget beregnes af samtlige skattepligtige løndele, dog beregnes ikke ferietillæg af løn udbetalt under ferie og ferietillæg for tidligere ferieår.
Ferietillægget udbetales enten samtidig med at den dertil svarende ferie begynder eller ferietillæg for perioden 1. september til den 31. maj udbetales sammen med lønne for maj måned, mens ferietillæg for den resterende del af ferieåret udbetales sammen med lønnen for august måned
Allerede udbetalt ferietillæg kan ikke kræves tilbagebetalt eller modregnet, medmindre der har været tale om aftalt afholdt ferie på forskud og medarbejderen fratræder inden udligningen er sket. I sådanne tilfælde er arbejdsgiveren berettiget til at modregne med værdien af den afholdte, ikkeudlignede ferie i lønmodtagerens udestående krav på løn og feriebetaling. Hvis medarbejderen er dækket af en af TEKNIQ Arbejdsgivernes funktionæroverenskomst, anbefales det altid at læse de konkrete regler og muligheder for evt. modregning i forbindelse med fratræden.
Beregning ved brudte måneder
Hvis en funktionær ikke har optjent fuld ferieret (er ansat i løbet af optjeningsåret) skal der ske modregning i lønnen, når der holdes ferie med feriepenge fra tidligere arbejdsgiver (i henhold til attesteret feriekort eller feriekontoanvisning). Fradraget i lønnen beregnes som 7,4/160,33 af månedslønnen pr. feriedag.
Feriegodtgørelse i stedet for ferie med løn
Funktionæren har mulighed for at vælge at få feriegodtgørelse i stedet for ferie med løn. Funktionæren skal meddele dette til arbejdsgiveren før ferieårets begyndelse.
Funktionæren vil herefter optjene 12 % i feriegodtgørelse i optjeningsåret. Der optjenes i sådanne tilfælde ikke ferietillæg.
Afregning af feriegodtgørelse ved fratræden
Ved fratræden skal tilgodehavende feriegodtgørelse beregnes med 12,5 % - uanset hvilken ordning funktionæren hidtil har anvendt. Der beregnes ikke feriegodtgørelse af ferietillæg og løn udbetalt under ferie.
Beregningsskema for funktionærer og andre med ferie med løn, som fratræder
Funktionærer omfattet af Lederaftalen mellem LH og DA eller TEKNIQ's overenskomster med Teknisk Landsforbund og HK/Industri er dækket af de heri aftalte ferieoverenskomster, og kan ved fratræden modtage feriekort på restferien for indeværende ferieår.
Feriegodtgørelse til funktionærer beregnes uden brug af fradrag.
For funktionærer, der ikke er dækket af ovenstående aftaler/overenskomster, gælder ingen ferieoverenskomst. For denne gruppe skal arbejdsgiveren indbetale optjent feriegodtgørelse til FerieKonto.
HK- og TL – elever
Elever er omfattet af ferielovens regler.
Forbliver eleven i virksomheden efter afsluttet uddannelse, ydes der ferie med den aktuelle løn.
Elever har ret til betalt ferie i 5 uger i den første og anden hele ferieafholdelsesperiode, efter at ansættelsesforholdet er begyndt. Arbejdsgiveren betaler løn i det omfang, eleven ikke har optjent ret til løn under ferie eller feriegodtgørelse.
Er ansættelsesforholdet begyndt i perioden fra den 2. september til den 31. oktober, har eleven en tilsvarende ret til betalt ferie i 5 uger i den ferieafholdelsesperiode, der knytter sig til ferieåret.
Er ansættelsesforholdet begyndt i perioden fra den 1. november til den 30. juni, har eleven ret til 3 ugers betalt hovedferie i hovedferieperioden og 4 dages betalt ferie under virksomhedslukning før hovedferieperioden.
Ved ophævelse eller normalt udløb af et læreforhold opgøres tilgodehavende feriepenge med 12,5% efter ferielovens regler, og der udstedes feriekort.