Ferieåret starter den 1. september og slutter den 31. august. I ferieåret optjenes 25 feriedage, som kan afholdes i ferieafholdelsesperioden.
Ferieår og ferieafholdelsesperiode
Ferieafholdelsesperioden er ferieåret tillagt fire måneder. Det vil sige, at ferien kan placeres fra den 1. september og indtil den 31. december efter ferieårets udløb svarende til en periode på i alt 16. måneder.
Ferieår og ferieafholdelsesperiode
Ferieåret starter den 1. september og slutter den 31. august. I ferieåret optjenes 25 feriedage, som kan afholdes i ferieafholdelsesperioden.
Ferieafholdelsesperioden er ferieåret tillagt fire måneder. Det vil sige, at ferien kan placeres fra den 1. september og indtil den 31. december efter ferieårets udløb svarende til en periode på i alt 16. måneder..
Optjening af ferie
Medarbejdere optjener og afholder ferie samtidigt i ferieåret. Der optjenes 2,08 dages ferie pr. måned, som kan afholdes måneden efter, at den er optjent.
Afholdelse og varsling af ferie
Hovedferien (sommerferien) på 15 dage (tre uger) skal gives i sammenhæng fra 1. maj til 30. september og skal varsles med tre måneder. Medarbejderen har ret til at holde 15 sammenhængende dages ferie i hovedferieperioden
Medarbejderen har desuden ret til at holde 4 ugers ferie i perioden 1. september til 31. august - altså inden ferieåret udløber. Hvis hovedferien placeres efter ferieårets udløb i september måned, så forudsætter det en aftale mellem medarbejderen og arbejdsgiveren.
Restferien er den ferie, som kommer ud over de 3 ugers hovedferie. Restferien kan afholdes i hele ferieafholdelsesperioden. Restferien skal varsles med en måned, og skal som hovedregel gives som hele uger, dog kan driftsmæssige hensyn medføre, at de ikke skal gives i sammenhæng.
Sygdom før eller under ferien
Bliver medarbejderen syg inden normal arbejdstids begyndelse på 1. feriedag, og dette er anmeldt rettidigt til arbejdsgiveren, er vedkommende berettiget til enten at udskyde sin ferie til vedkommende er raskmeldt, eller til at udsætte ferien til senere afvikling.
Det er medarbejderen, der kan vælge, om ferien afvikles eller udskydes.
Bliver medarbejderen syg efter ferien er påbegyndt, kan medarbejderen få erstatningsferie for de feriedage, vedkommende er syg. Dog er der en karensperiode på fem dage. Det betyder, at medarbejderen først får erstatningsferie efter fem sygedage under ferie i samme ferieår. Det er en forudsætning, at medarbejderen har sygemeldt sig til virksomheden og dokumenterer sygdommen med en lægeerklæring betalt af medarbejderen selv.
Ferieoverførsel
Der kan indgås aftale om, at ferie udover fire uger, som ikke er afholdt ved ferieårets udløb inden udgangen af august, kan udbetales.
Hvis ferie udover de 4 uger ikke er holdt ved udløbet af ferieafholdelsesperioden den 31. december, udbetales værdien af ferien, medmindre der er indgået skriftlig aftale om overførsel.
Kun ferie ud over 4 uger kan overføres. Det første år kan der derfor kun overføres 1 uges ferie. For medarbejdere omfattet af TEKNIQ Arbejdsgivernes overenskomster kan der dog maksimalt aftales overført 10 feriedage.
For medarbejdere der ikke er omfattet af en overenskomst, gælder ferielovens almindelige regler om mulighed for at aftale overførsel af ferie. Det betyder, at der ikke er noget loft for indgåelse af aftale om overførsel af ferieuger udover de fire uger. TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler dog, at det overvejes, hvorvidt det er hensigtsmæssigt at behandle de ikke-overenskomstdækkede forskelligt fra de overenskomstdækkede medarbejdere.
En aftale om overførsel skal indgås skriftligt senest den 31. december.
Hvis medarbejderen på grund af sygdom, barsel og orlov er forhindret i at holde ferie inden ferieafholdelsesperiodens udløb den 31. december, skal arbejdsgiveren overføre ikke-afholdt ferie (op til 4 uger) til næste ferieafholdelsesperiode. Ferie ud over de 4 uger, kan overføres eller udbetales efter de almindelige regler.
Læs mere om varsling, afholdelse og overførsel af ferie.
Feriegodtgørelse - ferie med løn
Optjent ferie holdes enten som ferie med løn eller med feriegodtgørelse (12,5 %).
Hvis der holdes ferie med feriegodtgørelse, skal feriepenge bestilles igennem feriepengeinfo eller feriekonto, når ferien skal holdes. Medarbejderen har kun krav på at få udbetalt feriepenge svarende til det antal feriedage, der afholdes. Vær opmærksom på, at der ikke kan benyttes feriekonto på VVS-overenskomsten,
Hvis der holdes ferie med løn, udbetales lønnen som sædvanligt, når der holdes ferie. Medarbejderen har desuden krav på et ferietillæg på 1 procent. Ferietillægget udbetales enten samtidig med, at den dertil svarende ferie begynder, eller som ferietillæg for perioden 1. september – 31. maj (udbetaling med majlønnen). Ferietillægget for den resterende del af ferieåret fra 1. juni – 31. august udbetales med lønnen for august.
I forbindelse med barsel optjenes kun feriepenge i den periode, hvor virksomheden betaler løn.
Mulighed for afvikling af ferie på forskud
Adgangen til at holde ferie på forskud fremgår af ferielovens § 7.
Udgangspunktet er, at medarbejdere, der endnu ikke har optjent ret til betalt ferie, kan indgå aftale med arbejdsgiveren om afholdelse af ferie på forskud. Aftalen indebærer, at medarbejderne kan afholde ferie, før ferien er blevet optjent. Derved etableres en negativ feriesaldo.
Arbejdsgiver skal være opmærksom på, at såfremt en medarbejder med negativ feriesaldo fratræder, kan der kun modregnes i medarbejderens udestående krav på løn og ferie. Afhængig af omfanget af afholdt forskudsferie, vil løn og restferie ikke nødvendigvis kunne dække værdien af forskudsferien.
Som led i overenskomstforhandlingerne 2023 er der som noget nyt indført, at der på virksomheder, hvor der er valgt en tillidsrepræsentant, kan indgås en skriftlig lokalaftale om afvikling af ferie på forskud. Indgåelse af en lokalaftale betyder, at arbejdsgiver om nødvendigt kan varsle ikke-optjent ferie til afvikling.
Se nærmere herom i den enkelte overenskomst.