Den 7. december 2023 vedtog Folketinget en ændring af ferieloven, der bl.a. bevirker, at mindre beløb automatisk efter ferieafholdelsesperiodens udløb kommer til udbetaling. Der bliver desuden ændret i lov om forvaltning og administration af tilgodehavende feriemidler.
De væsentligste ændringer i ferieloven og lov om forvaltning og administration af tilgodehavende feriemidler er:
- Automatisk udbetaling af mindre beløb efter ferieafholdelsesperiodens udløb
- Mulighed for udbetaling ved medarbejderens fratræden, hvis optjente feriemidler højst udgør kr. 2.500
- Udbetaling ved ferieårets udløb af mindre end 1 feriedag på medarbejderens anmodning
- Arbejdsgivers årlige bekræftelse til fonden vedrørende indefrosne feriemidler ophører
I kan læse om de væsentligste ændringer i de to love nedenfor, og hvad det betyder for jeres virksomhed.
Væsentlige ændringer
Genindførsel af automatisk udbetaling af uhævede feriemidler. (lovfastsatte maksimumsbeløb)
I september 2020 trådte den nuværende ferielov i kraft, hvor den store ændring var indførelsen af samtidighedsferie. Det var forventningen, at en afledet konsekvens af samtidighedsferie ville være, at ferien blev afviklet løbende. I den nye ferielov videreførtes derfor ikke muligheden for en automatisk udbetaling af mindre ubrugte feriemidler.
Erfaringerne med samtidighedsferie viser imidlertid, at det fortsat er relevant at kunne udbetale mindre beløb, idet der henstår for mange uhævede feriemidler efter ferieafholdelsesperiodens udløb. Adgangen til automatisk udbetaling af uhævede feriemidler (dog med et maksimum) efter ferieafholdelsesperiodens udløb og i forbindelse med ansættelsesforholdets ophør genindføres derfor. Se nærmere nedenfor hvordan.
Ferie med godtgørelse
Arbejdsgivere, som anvender feriegarantiordning, skal via Feriepengeinfo automatisk udbetale uhævet feriegodtgørelse til medarbejdere, som holder ferie med feriegodtgørelse under ansættelsen, hvis beløbet udgør højst kr. 5.000 før skat og AM-bidrag, og vedrører ferie ud over 4 uger. I praksis vil virksomheden modtage en udbetalingsanmodning fra Feriepengeinfo om, at der kan ske udbetaling.
Hvis de uhævede feriepenge er indbetalt til FerieKonto, udbetaler FerieKonto automatisk den uhævede feriegodtgørelse til medarbejderen, hvis den udgør højst kr. 3.000 efter skat og AM-bidrag og vedrører ferie ud over 4 uger.
Ved ferie med løn
I skal automatisk til medarbejdere, der holder ferie med løn, udbetale løn under ferie og eventuelt ferietillæg for ikke-afholdt ferie, hvis beløbet udgør højst kr. 5.000 før skat og AM-bidrag, og beløbet vedrører ferie ud over 4 uger.
De nye regler indebærer, at virksomheder, som er omfattet af Feriegarantiordningen, via Feriepengeinfo automatisk til medarbejdere, som er fratrådt inden ferieafholdelsesperiodens udløb efter udløbet af ferieafholdelsesperioden, skal udbetale uhævet feriegodtgørelse til de pågældende, hvis beløbet udgør højst kr. 5.000 før skat og AM-bidrag.
Fratrådte medarbejdere
Tilsvarende gælder for uhævet feriegodtgørelse, som fratrådte medarbejdere har stående hos FerieKonto. Her må beløbet dog højst udgøre kr. 3.000 efter skat og AM-bidrag.
Endeligt er der mulighed for, at man som arbejdsgiver allerede ved medarbejderens fratræden kan vælge at udbetale feriegodtgørelse til den pågældende - forudsat at feriegodtgørelsen højst er kr. 2.500 kr. efter fradrag af skat og AM-bidrag - direkte til medarbejderen.
Bemærk dog at ”kr. 2.500-reglen” maksimalt må anvendes to gange til samme medarbejder indenfor samme ferieår.
Bagatelbeløbene er ufravigelige
Beløbsgrænserne på henholdsvis 5.000 kr., 3.000 kr. og kr. 2.500 er ufravigelige. Det betyder, at overstiger beløbet det fastsatte loft i loven, kan der ikke ske udbetaling i henhold til de nye regler.
Betydningen af at modtage offentlige ydelser og udbetaling af bagatalbeløb?
Bemærk at udbetaling af feriemidler i henhold til de nye regler kan ske uanset om medarbejderen har modtaget offentlige ydelser i ferieafholdelsesperioden.
Mindre end en feriedag
Hvis der ved ferieårets udløb er mindre end en feriedag tilbage, kan arbejdsgiver på medarbejderens anmodning udbetale værdien af ferien. Sådanne dage kaldes ”decimalferiedage”.
Bemærk at hvis den ansatte ikke anmoder om udbetaling af decimalferiedagen, vil der alene kunne ske automatisk udbetaling, hvis beløbet holder sig inden for de ultimative beløb nævnt ovenfor, er dette ikke tilfældet, udbetales decimalferien eller overføres efter aftale i henhold til ferielovens øvrige regler.
Hvornår træder de nye regler i kraft?
De nye regler træder i kraft den 31. december 2023.
Reglerne om automatisk udbetaling af uhævede feriemidler gælder for ferie optjent fra den 1. september 2022 til 31. august 2023. Der vil derfor skulle ske automatisk udbetaling i forbindelse med ferieafholdelsesperiodens udløb den 31. december.
Virksomheder, der har valgt at beholde tilgodehavende feriemidler som følge af overgangen til den nye ferielov, har årligt skulle bekræfte overfor Fonden, at virksomheden fortsat ønsker at beholde de ikke forfaldne feriemidler i virksomheder jf. lov om forvaltning og administration af tilgodehavender feriemidler.
Med ændringerne i lov om forvaltning og administration af tilgodehavender feriemidler bortfalder kravet om virksomhedens årlig bekræftelse. Fonden vil i stedet selv kunne overvåge virksomhedens status via CVR-registret, og den vil derfor fortsat kunne opkræve tilgodehavende feriemidler, f.eks. hvis virksomheden bliver opløst, ophører eller bliver erklæret konkurs.
Foruden ovennævnte administrative lettelser indføres desuden ændringer i reglerne om indeksering af tilgodehavende feriemidler. De nye regler om indeksering finder anvendelse på indbetalinger og opkrævninger med indbetalings- eller anmeldelsesfrist senere end den 31. maj 2024.
Ovenstående nyhed kan ikke stå alene og erstatter ikke juridisk rådgivning.
Kontakt TEKNIQ Arbejdsgiverne på jura@tekniq.dk eller 43 43 60 00 for uddybende rådgivning