Den nye bogføringslov er trådt i kraft. Her kan du læse mere om, hvornår du skal leve op til de nye regler, og hvad de betyder for din virksomhed.
Den 1. juli 2022 startede en rullende implementering af den nye bogføringslov. Her kan du læse mere om hvilke krav, der træder i kraft hvornår og få svar på, hvad de betyder for din virksomheds bogføring. Se FAQ'en nederst.
Den nye bogføringslov har til formål at styrke myndighedernes indsats mod svindel, øge det generelle digitaliseringsniveau blandt danske virksomheder samt øge muligheden for på sigt at automatisere virksomhedernes indberetninger til staten.
Loven medfører helt overordnet, at danske virksomheder har pligt til at benytte digitale bogføringssystemer. Der indføres også et krav om, at virksomheder, der indberetter årsrapport, angiver hvilke digitale bogføringssystemer, de benytter. Og så er den tidligere systembeskrivelse erstattet med en ny beskrivelse af bogføringsprocedurer.
Der introduceres også en ny bestemmelse om, at Erhvervsstyrelsen skal føre risikobaseret kontrol. Risikobaseret kontrol betyder, at Erhvervsstyrelsen kan iværksætte en kontrol af virksomheden eller den digitale udbyder, hvis der er indikationer på, at lovkravene i den nye bogføringslov ikke bliver overholdt. En række nye kontrolmuligheder og sanktioner er også en del af den nye lov, så det er fornuftigt, at få styr på de nye regler.
Du kan finde den nye bogføringslov her, og se optagelse fra webinar om den nye lov, som blev afholdt den 17. maj 2023 her.
Der er en række datoer, som er vigtige at notere sig:
Vigtige datoer
-
Bogføringsloven trådte i kraft 1. juli 2022. Det gælder dog ikke reglerne om digital bogføring.
-
1. januar 2023: Regnskabspligtige virksomheder skal udfylde en beskrivelse af virksomhedens bogføringsprocedure
-
I løbet af 2023: Udbydere af regnskabs- og bogføringssystemer skal anmelde deres systemer til Erhvervsstyrelsen for at blive registrerede.
-
1. januar 2024: Erhvervsstyrelsens offentliggør fortegnelse over registrerede bogføringssystemer
-
1. juli 2024: Regnskabspligtige virksomheder skal bogføre digitalt
-
1. januar 2025: Digital bogføringspligt for virksomheder, der bruger et ikke registreret system
-
Tidligst januar 2026: Virksomheder, der ikke har pligt til at indberette årsrapport til Erhvervsstyrelsen, og som har en årlig nettoomsætning på over 300.000 kroner, skal bogføre via et digitalt bogføringssystem.
FAQ om den nye bogføringslov
Hvis din virksomhed er omfattet af bogføringspligten, er den også omfattet af bestemmelserne i den nye bogføringslov. Det betyder i praksis, at alle virksomheder i Danmark er omfattet af loven.
Fra den 1. januar 2023 skal alle virksomheder, der er bogføringspligtige, beskrive deres bogføringsprocedurer. De nye beskrivelser af bogføringsprocedurer erstatter kravet om beskrivelse af it-systemer til bogføringssystemer, da Erhvervsstyrelsen nu laver en godkendelse af systemerne på markedet.
En sådan beskrivelse skal indeholde:
- Virksomhedens procedurer for at sikre at alle virksomhedens transaktioner løbende registreres.
- Virksomhedens procedurer for at sikre at virksomhedens regnskabsmateriale opbevares på betryggende vis.
- Hvilke medarbejdere der er ansvarlige for procedurerne
Beskrivelserne skal IKKE sendes til Erhvervsstyrelsen men skal være udfyldt i tilfælde af, at din virksomhed bliver udvalgt til kontrol.
Erhvervsstyrelsen har udarbejdet en skabelon og en vejledning, der kan hjælpe din virksomhed med at beskrive jeres bogføringsprocedurer.
Den nye bogføringslov stiller krav til, at virksomheder, der er bogføringspligtige, skal registrere transaktioner og opbevare registreringer og de bilag, der dokumenterer registreringer, i et digitalt bogføringssystem og at registreringerne opbevares på en server hos en udbyder eller anden tredjepart.
Erhvervsstyrelsen arbejder i øjeblikket på et register over registrerede godkendte bogføringssystemer. Udbydere af digital bogføringssystemer skal i løbet af 2023 indmelde deres system til Erhversstyrelsen, som omkring januar 2024 vil offentliggøre et register over godkendte systemer.
Hvis man ikke benytter et af de digitale bogføringssystemer fra erhvervsstyrelsens kommende register, så er det din virksomheds egen pligt at sørge for, at dit bogføringssystem lever op til hovedkravene:
- Systemet skal understøtte registrering af virksomhedens transaktioner og bilag, der dokumenterer transaktionerne. Registreringerne skal opbevares på en betryggende måde i fem år.
- Systemet skal leve op til standarder og krav til it-sikkerhed, og så skal det kunne lave automatiske sikkerhedskopieringer.
- Systemet skal understøtte automatisering af administrative processer fx automatisk fremsendelse og modtagelse af e-fakturaer
Erhvervsstyrelsen forventer at regnskabspligtige virksomheder skal bogføre digitalt fra det regnskabsår, der starter dem 1. juli 2024.
De fleste små og mellemstore virksomheder vil med fordel kunne anvende et registreret bogføringssystem, fordi det giver sikkerhed for, at systemet opfylder kravene i bogføringsloven. Nogle virksomheder kan dog have behov for at anvende et andet bogføringssystem. Det er lovligt at anvende et bogføringssystem, der ikke er registreret i Erhvervsstyrelsens register, men så bliver virksomheden selv ansvarlig for, at det opfylder kravene (se under ’Hvilke krav stilles der til digitale bogføringssystemer).
Husk, at hvis din virksomhed har pligt til at aflægge en årsrapport og indberette den til Erhvervsstyrelsen, har I også pligt til at oplyse, hvilket bogføringssystem virksomheden anvender/har anvendt, når I indberetter jeres årsrapport.
Hvis du er i tvivl om reglerne for digital bogføring, anbefaler TEKNIQ, at du drøfter de nye krav med din revisor. TEKNIQ følger løbende op på udviklingen i implementeringen af den nye lov. Ønsker du sparring på de nye regler, kan du kontakte politisk konsulent i TEKNIQ Emil Hanquist på emh@tekniq.dk.
Hvis din virksomheder falder under SMV-definitionen, er det også muligt at få økonomisk støtte gennem SMV:Digital-prorgammet. Læs SMV:Digitals ansøgningsguide her.