Hvis du sender medarbejdere til Sverige, skal du være opmærksom på registrering ved elarbejde, skatteindberetning, sociale sikringer og ID06. Sørg også for at overholde både dansk og svensk lovgivning om arbejdsforhold. Læs mere om de specifikke krav her.
Hvad du skal vide, hvis du skal sende en medarbejder til Sverige:
Ved arbejde med el installation, skal virksomhederne registrere sig på Elsäkerhetsverkets e-tjeneste. Forud for dette skal virksomheden har udarbejdet en såkaldt ”Egenkontroll”, samt udvalgt hvilken elektriker, der er ansvarlig for overholdelse af reglerne (hvilket angives i Egenkontrollen sammen med bl.a. varigheden af arbejdet). Læs mere og registrer din virksomhed her.
Arbejdsgiver skal sikre, at arbejdsforholdene overholder både dansk og svensk lovgivning, herunder arbejdstider, sikkerhedsforanstaltninger og lønvilkår.
Læs mere om den svenske arbejdsmiljølovgivning.
Læs mere om den svenske arbejdstidslovgivning.
En dansk arbejdsgiver skal registrere sig som arbejdsgiver i Sverige hos Skatteverket – også selvom de ikke har et fast driftssted i Sverige.
Arbejdsgiveren skal tilbageholde og indberette svensk forskudsskat på 30% af lønnen for arbejdet udført i Sverige – dog med den undtagelse, hvis medarbejdernes kompensation er fritaget for svensk skat i henhold til 183-dages reglen, skal der ikke fratrækkes foreløbig skat. Læs mere her.
Derudover kan danske virksomheder, der operer i Sverige, også registrere sig ved Bolagsverket. Bolagsverket håndterer registrering af virksomheder, herunder filialer, og er ofte nødvendig for virksomheder der vil drive langsigtet virksomhed i Sverige. Læs mere her.
Ved arbejde på byggepladser i Sverige stilles der krav om ID06. ID06 er et digitalt system, der blev introduceret i Sverige for at forbedre sikkerheden og bekæmpe sort arbejde i bygge- og anlægsbranchen. Systemet indebærer brugen af et elektronisk identifikationskort, der fungerer som en personlig adgangskontrol og registreringsværktøj for arbejdstagere på byggepladser.
Arbejdsgiver kan søge om ID06 via Registrera ditt företag - ID06. Her er der en valgmulighed for danske virksomheder, hvor mitid kan tages i brug.
Arbejdsgiver skal søge om medarbejdere kan være omfattet af dansk social sikring, når de arbejder i udlandet. Dette hedder A1. Læs mere her: Social sikring ved arbejde i udlandet (borger.dk)
I det svenske system betaler arbejdsgiver en arbejdsgiverafgift frem for AM-bidrag og evt. pension. For udenlandske arbejdsgivere uden fast driftssted i Sverige betales en afgift på 19,8 procent (2024) af hver medarbejders bruttoløn, udover lønnen. Arbejdsgivere med fast driftssted i Sverige betaler en afgift på 31,42 procent (2024). Udover den grundlæggende arbejdsgiverafgift, som er fastlagt af svensk lov, tilkommer der i mange tilfælde afgifter, der er aftalt med de svenske faglige organisationer. Det betyder, at arbejdsgiverafgifter i mange tilfælde er oppe på omkring 30 procent af bruttolønnen.
I tilfælde af ansættelse af svenske medarbejdere, skal der laves en "Skatteanmälan för utländska företagare" (SKV 4632), når virksomheden ikke har fat driftssted i Sverige. Derefter indkræver Skatteverket arbejdsgiverafgift for hver af dine svenske ansatte. En vejledning til processen med at registrere sig finder du i SKV 418 på Skatteverkets hjemmeside.
Hent blanket "4632 - Skatteanmälan för utländska företagare"
Se vejledning til "4632 - Skatteanmälan för utländska företagare"
Læs mere om sociale arbejdsgiverafgifter i Sverige.
Ved el-arbejde behøver du ikke validere din viden for at arbejde i et andet nordisk land, hvis du er uddannet elektriker i et af de nordiske lande. De nordiske lande har et samarbejde, der betyder, at elektrikeruddannelser fra et nordisk land anerkendes i de andre nordiske lande.
I nogle tilfælde kan svenske virksomheder vælge at stille krav om et certifikat udstedt af brancheorganisationen Elbranchens Centrala Yrkesnämnd (ECY). Certifikatet viser, at man har gennemført tre specifikke kurser og har kendskab til svensk svarende til mindst SFI niveau D (svenska för invandrare i kurs D). Typisk vil arbejdsgivere kræve certifikatet, når de har behov for sikkerhed for at arbejdstageren har de konkrete kompetencer, som opnås ved de tre kurser, hvis dette er afgørende i den konkrete stilling.
Som et alternativ kan elektrikere fra andre nordiske lande også få en gratis vurdering fra ECY, hvis de ønsker et svensk dokument med en vurdering af deres kvalifikationer. Elektrikeren skal blot indsende sit bevis, og efter kort tid får vedkommende en vurdering gratis – højst inden for tre uger, men ofte inden for få dage.
Læs mere her.