Læs mere om de enkelte mærker og certificeringer herunder, hvor du også finder gode råd.
DGNB er en frivillig certificeringsordning for bæredygtigt byggeri og administreres af Green Building Council Denmark. DGNB bygger på FN’s definition af bæredygtighed. I DGNB-systemet evalueres et byggeri eller byområde ud fra seks hovedområder: Miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet, proceskvalitet og områdekvalitet. Kriterierne opdateres løbende, i takt med, at branchen får ny viden og praksis.
Certificeringen sker i tre klasser – guld, sølv og bronze, som hver især stiller forskellige krav.
De 3 gode råd
- Lav klare aftaler med bygherren om, hvad det er du skal levere af dokumentation til brug for certificeringen af bygningen
- Mange byggematerialer som fx ledninger eller rør har en såkaldt EPD, som er produktets miljødeklaration. Den skal anvendes til livcyklusvurderingerne og skal derfor leveres til bygherren eller dennes rådgiver.
- Hvis du ofte bliver mødt af krav om DGNB-certificering, kan du deltage i et kursus hos Green Building Council Denmark.
Et svanemærket byggeri eller en svanemærket renoveret bygning, skal leve op til 41 obligatoriske krav. Alle krav skal overholdes og dokumenteres for at bygningen kan blive certificeret. Kravene omfatter bl.a.:
- Lavt energiforbrug
- Godt indeklima vha. krav til bl.a. dagslys, ventilation og fugtsikring
- Lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i både byggematerialer og kemiske produkter
- Gennemgang af en uvildig tredjepart af både byggeproces og det færdige byggeri
Arbejde på et svanemærket byggeri kan stille krav om anvendelse af svanemærkede produkter. Det omfatter bl.a. rør til afløb, ledninger, væg- og gulvbeklædning, køkken- og baderumsindretninger, vinduer, ventilationssystemer og hårde hvidevarer.
Det er bygherren der træffer beslutning om et byggeri eller en renovering skal svanemærkes.
De 3 gode råd
- Forsøg at påvirke planlægningen af byggeriet tidligt i processen. Hvis først byggeriet er færdigtegnet og budgetteret, kan det være vanskeligt at ændre på de nødvendige elementer.
- Læs mere om svanemærket og find kriterier på Kriterier (ecolabel.dk). Se bl.a. kriterierne for kemiske byggeprodukter.
- Stil krav til din leverandør om svanemærkede produkter. Henvis eventuelt link til kriterierne.
Se også: Byg og bolig (ecolabel.dk)