Ret til omsorgsorlov
Folketinget har vedtaget nye regler, der med virkning fra den 2. august i år giver medarbejdere ret til omsorgsorlov i fem arbejdsdage hvert kalenderår.
Den skæve ikrafttræden betyder dog, at medarbejderne i år kun vil have ret til 2 dages omsorgsorlov.
Retten til omsorgsorlov er alene en frihedsret, og der er derfor ikke ret til betaling.
Omsorgsdage kan holdes som en samlet periode eller enkeltvis. Omsorgsdage, der ikke er benyttet ved kalenderårets udløb, bortfalder.
Omsorgsorloven skal bruges til at yde personlig omsorg eller støtte til et familiemedlem (egne børn, forældre, ægtefælle eller partner) eller en person, der bor i samme husstand som medarbejderen. Det kan fx være et stedbarn eller en svigerforælder, som medarbejderen deler husstand med.
Retten til omsorgsorlov kan afgrænses til situationer, hvor der konkret er behov for væsentlig omsorg og støtte. Der kan fx være tale om at ledsage en pårørende, der skal til demensudredning eller udredning for anden alvorlig sygdom, som fx kræft. Det kan også være at ledsage en pårørende, der lider af Alzheimers eller anden alvorlig fysisk eller psykisk helbredsmæssig tilstand til en blodprøve, et læge- eller tandlægebesøg. Endelig kan man fx forestille sig, at medarbejderen yder omsorg eller støtte til en døende person, en syg person som er hospitalsindlagt på hospice, plejehjem eller lignende.
Arbejdsgiveren kan kræve lægelig dokumentation (f.eks. kopi af indkaldelse til undersøgelse), for at fraværet er nødvendigt. Medarbejderen skal selv afholde eventuelle omkostninger til dokumentationen.
Reglerne om omsorgsdage m.v. er indsat i lov om lønmodtageres fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager.
Omsorgsorlov giver medarbejderen en særlig beskyttelse
De nye regler om ret til omsorgsorlov betyder, at medarbejderen, der har holdt omsorgsorlov, har ret til at vende tilbage til det samme eller et tilsvarende arbejde. Medarbejderen må altså ikke stilles ringere, når vedkommende vender tilbage efter omsorgsorloven. Medarbejderen har endvidere ret til enhver forbedring i arbejdsvilkårene, som medarbejderen ellers ville have været berettiget til under sit fravær.
I forlængelse af de nye regler om omsorgsorlov er der indført særlige gunstige bevisbyrderegler for medarbejderen, hvis den pågældende mener sig afskediget på grund af enten en anmodning om eller afholdelsen af omsorgsorlov.
Hvis medarbejderen løfter bevisbyrden for, at vedkommende er blevet udsat for mindre gunstig behandling eller er blevet opsagt grundet anmodningen om omsorgsorlov eller fraværet i forbindelse med omsorgsorloven udløser dette en godtgørelse jf. lov om lønmodtageres fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager.
Adgangen til at anmode om ændrede arbejdstider
Endelig indføres der pr. 2. august 2022 nye regler om ret til ændrede arbejdstider eller -mønstre som følge af omsorgsformål. Herefter får medarbejdere med seks måneders anciennitet ret til at anmode arbejdsgiveren om ændrede arbejdstider eller -mønstre i en nærmere angivet periode i forbindelse med, at der ydes personlige støtte eller omsorg til en pårørende eller en person i husstanden. Som arbejdsgiver skal man overveje og besvare medarbejderens anmodning inden rimelig tid og under hensyntagen til den ansattes behov.
Afskediges en medarbejder, der har anmodet om ændret arbejdstid eller arbejdsmønstre, kan medarbejderen anmode om en skriftlig begrundelse. Hvis medarbejderen kan føres bevis for, at afskedigelsen er begrundet i anmodningen, skal arbejdsgiveren betale en godtgørelse til medarbejderen.
Reglerne om omsorgsdage og ret til ændring af arbejdstid/-mønstre findes i lov om lønmodtageres fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager.
TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler, at I kontakter os forinden en medarbejderes anmodning evt. afvises.