Når man ansætter en voksenlærling er det muligt at opnå forskellige tilskud. For at kunne opnå tilskud, skal der søges om dette hos jobcenteret. Nedenfor er tilskudsmulighederne samt ansøgningsprocessen beskrevet yderligere.
De nye regler i hovedtræk
- Voksenlærlingetilskuddet er betinget af, at lærlingen er fyldt 25 år.
- For at få tilskud skal uddannelsesaftalen indgås med en voksenlærling, der ved uddannelsesaftalens indgåelse er fyldt 25 år.
- Virksomheden kan søge om løntilskud til lønnen i praktikperioden
TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler
Hvis virksomheden ønsker at indgå en uddannelsesaftale med en voksenlærling, og virksomheden vil være sikker på, om der kan ydes løntilskud m.v. - så anbefaler TEKNIQ Arbejdsgiverne, at virksomheden inden uddannelsesaftalen underskrives, beder personen om på skrift at få afklaret, om vedkommende er berettiget til tilskud. Den pågældende kan rette henvendelse til det lokale jobcenter. Det er jobcentret i den kommune, hvor lærlingen bor, som tager stilling til, om der kan opnås tilskud.
Sådan gør du, når du skal ansætte en voksenlærling:
- Bed vedkommende om at kontakte jobcentret mhp. at få en skriftlig erklæring på, at han/hun er berettiget til tilskud, tilskuddets størrelse og hvor længe, der kan gives tilskud.
- Indgå en uddannelsesaftale. (Husk at gemme aftalen som en pdf fil, da den skal benyttes til ansøgningen)
- Se vejledning og ansøg om godkendelse til voksenlærlingetilskud her. (Ansøgningen foregår gennem VITAS, der er en digital løsning. Vær opmærksom på, at I har alle informationer klar inden I går i gang.)
- Ansøgningen skal være indgivet senest 1 måned efter, at uddannelsesaftalen er påbegyndt. Hvis en lærling i løbet af sin uddannelse har flere uddannelsesaftaler, så skal der søges inden hver enkelt aftale.
- Når der foreligger et tilsagn om tilskud til voksenlærlingen, ansøges der om udbetaling af tilskud her. (Ansøgningen sker på virk.dk)
- Virksomhedens MitID skal anvendes både til godkendelse og ansøgning om udbetaling af tilskud.
Vær særligt opmærksom på at søge rettidigt om tilskuddet fra jobcentret. Hvis der søges for sent, ydes der kun tilskud fra ansøgningsdatoen. Det tilskud virksomheden var berettiget til ved rettidig ansøgning bortfalder.
Kriterier for at opnå tilskud
Der er to satser på tilskud, og vilkårene for at opnå tilskud er forskellige.
Hertil kommer, at uddannelsen skal figurere på voksenlærlingelisten hos det Regionale Arbejdsmarkedsråd.
Se satser og vilkår og læs mere om kriterierne her.
Hvornår regnes perioden på 2 år for tilskud på 30 kr. pr. time
Løntilskuddet på 30 kr. i timen ydes i de første to år af praktiktiden.
Som noget nyt tæller tilskudsperioden på 2 år fra det tidspunkt, hvor uddannelsen blev påbegyndt. Dvs. indgår man en uddannelsesaftale med en lærling, der har gennemført grundforløbet og fx været 3 måneder i skolepraktik/hos anden arbejdsgiver, kan der kun ydes tilskud i 1 år og 9 måneder.
Og uddannelsen, der gives voksenlærlingetilskud til, skal være inden for områder med behov for arbejdskraft – se de regionale positivlister på de regionale arbejdsmarkedsråds hjemmesider.
Alternativt kan man kontakte det lokale jobcenter, der kan findes på: https://info.jobnet.dk/mit-jobcenter
Uddannelsesløft giver ret til, at visse lærlinge kan få betalt deres grundforløb med 110 % dagpengeydelse
Ret til en erhvervsuddannelse inden for mangelområder med 110 pct. dagpenge er for dagpengemodtagere, der er fyldt 30 år, og som er ufaglærte eller faglærte med forældet uddannelse.
Fra 29. december 2023 er der permanent ret for dagpengemodtagere til tilbud om en erhvervsuddannelse inden for mangelområder, der fremgår af positivlisten.
- Dagpengemodtagere har ret til at påbegynde en hel erhvervsuddannelse med 110 pct. af deres individuelle dagpengesats, dog højst 110 pct. af dagpengenes højeste beløb, hvis erhvervsuddannelsen optræder på positivlisten.
- Retten gælder alene for dagpengemodtagere, der er fyldt 30 år, og som er ufaglærte eller faglærte med forældet uddannelse.
- Der kan alene bevilges en hel erhvervsuddannelse, hvorfor der bl.a. ikke kan bevilges et grundforløb eller et kortere uddannelsesforløb.
- Dagpengemodtagere kan fortsætte deres uddannelse, selvom den i varighed strækker sig længere end dagpengeperioden. Hermed kan personen fortsætte på anden forsørgelsesydelse, fx SU, på anden ydelse eller gennem voksenlærlingeordningen – alt efter hvad personen er berettiget til.
- Tilbuddet skal aftales mellem personen og jobcenteret. Personen har dermed ikke pligt til at tage imod tilbuddet. Når tilbuddet er aftalt, har personen pligt til at påbegynde og deltage i uddannelsen.
Link til positivlisten:
Særligt om skolepraktik
Skolepraktik betragtes som beskæftigelse – så der kan kun ydes tilskud på 45 kr., hvis SKP-lærlingen opfyldte ledighedsbetingelsen og var 25 år, da grundforløbet blev påbegyndt.
Opfyldte SKP-lærlingen ikke ledighedsbetingelsen, kan der ydes 30 kr. i timen i op til to år, hvis vedkommende var ufaglært, da grundforløbet blev påbegyndt.
Begrænsninger i muligheden for at få tilskuddet
Det fremgår af EU’s statsstøtteregler - kaldet "de minimis-reglen" - at den samlede de minimis-støtte til virksomheden ikke må overstige i alt 200.000 EURO over en 3-årig periode. Når der f.eks. er tale om koncerner bestående af et moderselskab og et eller flere datterselskaber, er det derfor vigtigt at afgrænse, hvilke enheder der skal regnes med til virksomheden. Det skal således vurderes, om de minimis-grænsen gælder for hvert enkelt selskab i koncernen eller for koncernen som helhed.
De minimis-reglen giver ikke nærmere anvisninger på, hvordan begrebet "virksomheden" skal afgrænses. Det vil derimod i hvert enkelt tilfælde bero på en konkret vurdering af forholdene mellem forskellige enheder, om der er tale om en eller flere virksomheder, og dermed om støtten skal kumuleres for hver enkelt virksomhed.
Virksomheder med mange voksenlærlinge skal være opmærksomme på, at tilskuddet fra jobcentret eller andre tilskudsordninger kan begrænses eller helt bortfalde.
De minimis-reglen er ikke gældende for tilskud fra AUB, da AUB's midler er arbejdsgiverfinansieret.