Ordningen betyder, at virksomheder med for få lærlinge skal betale et ekstra bidrag, mens virksomheder med mange lærlinge - eller lærlinge fra fordelsuddannelser - kan få en bonus.
Læreplads-AUB trådte i kraft den 1. januar 2018 og gælder for virksomheder med mere end én faglært medarbejder.
Hvad er kravene?
Der er krav om, at virksomheder skal have op mod én lærling ansat for hver 25. faglærte medarbejdere.
Det endelige antal af lærlinge, I skal have ansat, varierer fra virksomhed til virksomhed. Målet for lærlinge afhænger af antallet og sammensætningen af virksomhedens lærlinge og faglærte medarbejdere. Lærlinge og faglærte medarbejdere vægter forskelligt afhængigt af, hvorvidt der forventes fremtidig mangel inden for de forskellige uddannelser.
Til april får virksomhederne en forskudsopgørelse, hvor I kan se jeres måltal for, hvor mange lærlinge I skal ansætte i året, og om I er over eller under jeres mål for lærlinge for det indeværende år.
For hver lærling virksomheden mangler, når året er omme, medfører et merbidrag til Læreplads-AUB på 27.000 kr. Læreplads-AUB bliver beregnet over et kalenderår, og I har indtil den 31. december i det indeværende år til at opfylde jeres mål. I juni måned året efter får I jeres årsopgørelse, hvor I kan se, om I har opfyldt jeres mål.
Virksomheder, der ikke opfylder deres måltal, kan søge om nedsættelse af virksomhedens Læreplads-AUB, hvis virksomheden forgæves har slået en eller flere praktikpladser op i mindst 90 dage på læreplads.dk. Læs mere her.
Bonus
I har mulighed for to slags bonus. I kan få praktikbonus, hvis I opfylder jeres måltal for lærlinge i indeværende år og har flere helårslærlinge i indeværende år end sammenlignet med jeres gennemsnitlige antal helårslærlinge de seneste tre år. Praktikbonussen er på 25.000 kroner for hver helårselev i indeværende år, der overstiger jeres gennemsnit. I kan få fordelsbonus, hvis I ansætter lærlinge fra fordelsuddannelser. Fordelsbonussen er på op til 5.000 kroner per helårselev.
Læs mere om fordelsuddannelser, og se hvilke uddannelser der er indstillet som fordelsuddannelser.
Nedsættelse for faglærte medarbejdere
Hvis I har faglærte medarbejdere ansat, får I en nedsættelse af jeres Læreplads-AUB. I 2019 er satsen pr. faglærte medarbejder på 210,85 kr.
Mere information
I kan læse mere om Læreplads-AUB på hjemmesiden virk.dk/praktikplads-aub, hvor I kan beregne cirkatal for jeres mål for lærlingene og jeres aktuelle status. I kan kontakte Læreplads-AUB på tlf. 70 11 30 70 for spørgsmål og vejledning.
Virksomhederne får automatisk forhøjet lønrefusion for elever med ordinære uddannelsesaftaler, kombinationsaftaler og restuddannelsesaftaler.
Virksomheden får to udbetalinger og breve.
Lønrefusion for skoleophold bliver udbetalt i to portioner pr. skoleophold. Et beløb, der dækker den normale lønrefusion og et beløb, der dækker forskellen op til den forhøjede lønrefusion.
I skal derfor gøre, som I plejer, når I får breve om lønrefusion fra AUB. Hvis ugelønnen er lavere end satsen, skal i stadig oplyse den korrekte ugeløn på selvbetjening.
For skoleophold i 2021 får I den normale lønrefusionssats plus 7 %. Igen kan I dog højest på 7 % mere end den løn, I betaler eleven.
Når lærlingen er på skoleophold, godtgør virksomheden lærlingens udgifter til transport, hvis den samlede skolevej – frem og tilbage – er 20 km eller derover.
Virksomheden kan få refunderet 80 % af udgifterne til lærlingens transportudgifter til og fra skoleopholdet - når lærlingen tager billigste offentlige transportmiddel.
Virksomheden skal søge om tilskud til lærlingens befordring, samtidig med at der søges om lønrefusion under skoleophold.
Lærlingen skal så vidt muligt benytte offentlige transportmidler – og på billigste måde i form af abonnementskort, klippekort og lignende.
Hvis det vil medføre urimeligt store ulemper for lærlingen at bruge offentlig transport, kan virksomheden vælge at indgå en aftale med lærlingen om, at eget transportmiddel kan anvendes. Pr. 1. januar 2021 ydes lærlingen et tilskud på 0,95 kr. pr. km. Men husk, at virksomheden får alene refusion på 80 % af udgifterne set i forhold til billigste offentlige transportmiddel.
Kostophold på erhvervsskoler, AUB refunderer direkte til skoler med kostophold. Skolerne skal derfor ikke opkræve betaling fra lærling eller virksomhed for de skoleophold, der er påbegyndt efter den 30. juni 2019.
Tidligere er virksomhederne blevet opkrævet for kost og logi af skolen, og først efter afslutning af skoleopholdet, har virksomhederne modtaget refusion fra AUB. Med de nuværende regler refunderer AUB udgiften direkte til skolen, uden at virksomheden skal lægge pengene ud.
Virksomhederne har frit skolevalg i hele landet, og så snart transporttiden for lærlingen overstiger fem kvarter fra hjem til nærmeste skole med offentlige transportmidler, så skal lærlingen/virksomheden tilbydes skolehjem.
Tilskuddet til lønrefusion i praktikperioden træder først i kraft 360 dage efter uddannelsesaftalen er indgået. Dvs., at virksomheder kun opnår tilskud til lærlinge med en resterende uddannelsestid på mere end et år.
Virksomheden bør inden indgåelse af uddannelsesaftale kontakte erhvervsskolen for at sikre, at lærlingen er registreret som ”lærling, der uforskyldt har mistet sin uddannelsesaftale”.
Løntilskudssatserne i praktikperioderne til lærlinge, der uforskyldt har mistet deres uddannelsesaftale, er fastsat på finansloven og udgør for 2022:
- 1.660 kr. pr. uge pr. 1. års elever
- 1.730 kr. pr. uge pr. 2. års elever
- 2.050 kr. pr. uge pr. 3. års elever
- 2.370 kr. pr. uge pr. 4. års elever
Løntilskudssats for voksenelever udgør for 2022:
- 2.040 kr. pr. uge pr. voksenelev