Rammerne for arbejdstidens længde og placering er fastsat i de enkelte overenskomster.
Siden opdateres snarest.
Der kan være indhold på denne side, der efter vedtagelsen af de nye overenskomster (2023) ikke længere er gældende. Vi arbejder på højtryk for at opdatere indholdet.
Arbejdstiden er det antal timer, hvor medarbejderen er til rådighed for virksomheden, og som modsvarer den løn, virksomheden betaler. I arbejdstiden indgår ikke pauser, med mindre det er aftalt, at virksomheden betaler pauser. I TEKNIQ Arbejdsgivernes overenskomster tæller pauser ikke med i arbejdstiden.
Virksomheden kan inden for de lovgivnings- og overenskomstmæssige rammer fastsætte arbejdstiden og i øvrigt kræve, at denne udfyldes effektivt og alene afbrudt af fastsatte pauser.
Den gennemsnitlige arbejdstid i løbet af en syvdages periode må efter arbejdstidsloven ikke overstige 48 timer inkl. overarbejde, beregnet over en periode på 4 måneder.
For natarbejdere må den normale arbejdstid ikke overstige 8 timer pr. periode på 24 timer, beregnet over en 4 måneders periode.
Ovenstående kan ikke fraviges ved en lokalaftale, men kan fraviges i nødvendigt omfang, hvis en ulykke, maskinsammenbrud eller lignende uforudsete begivenheder påvirker driften af virksomheden. Fravigelsen skal da kunne dokumenteres ved et notat i tilsynsbog eller lignende.
Inden for hver periode på 7 døgn skal de ansatte have et ugentligt fridøgn, der skal ligge i umiddelbar tilslutning til en daglig hvileperiode. Fridøgnet skal så vidt muligt falde på søndage og så vidt muligt samtidig for alle, der er ansat i virksomheden.
Endvidere findes der nærmere retningslinjer for fastlæggelsen af den daglige arbejdstid i de enkelte overenskomster.
Virksomheden kan kun disponere over medarbejderen inden for arbejdstiden.