Når Arbejdstilsynet kommer på besøg er der ikke blot tale om en kontrol - det er også en mulighed for læring og udvikling af arbejdsmiljøet.
Tilsyn fra Arbejdstilsynet
Når Arbejdstilsynet kommer på besøg foretager de et såkaldt Grundtilsyn (tidligere kaldet risikobaseret tilsyn). Her gennemgår de sammen med virksomheden alt væsentligt arbejdsmiljø.
I byggebranchen foretager de et såkaldt Helhedsorienteret tilsyn (HOT) der er specielt rettet mod byggepladser og den kompleksitet, der ligger i, at der er mange arbejdsgivere til stede både under planlægningen af byggeriet og under udførelsen.
Hvis Arbejdstilsynet under et tidligere tilsyn, har afgivet ét eller flere forbud om, at arbejdet ikke må fortsætte, fordi der er overhængende og betydelig fare for de ansatte, kommer de igen på et Skærpet tilsyn.
Under skærpet tilsyn kontrolleres, om forbuddet er efterkommet, og at virksomheden nu arbejder forsvarligt og har indført egenkontrol. Et skærpet tilsyn koster altid et gebyr på 10.000 kr.
Virksomheden skal underrette dens arbejdsmiljøorganisation omkring eventuelle skriftlige påbud fra Arbejdstilsynet og de afgørelser, som tilsynet har truffet.
Reaktionsformer
Virksomheden skal indenfor en frist finde en permanent løsning på arbejdsmiljøproblemet.
Virksomheden skal straks indføre handlinger, der løser arbejdsmiljøproblemet.
Afgives hvis virksomheden har overtrådt arbejdsmiljøreglerne, men der ikke efterfølgende skal foretages noget. Påbuddet afgives, når virksomheden allerede har udført handlinger til at løse problemet og sikre, at det ikke sker igen.
En påtale hed frem til og med den 31. januar 2024 ’afgørelse uden handlepligt’.
Arbejdstilsynet kan tilbyde supplerende dialog og vejledning i forbindelse med et påbud med frist eller et strakspåbud.
Virksomheden bliver pålagt at løse et problem ved at foretage nærmere undersøgelser og evt. målinger af området. Det er kun ved undersøgelsespåbud vedr. det psykiske arbejdsmiljø, at der kan stilles krav om at undersøgelsen foretages af en autoriseret rådgivningsvirksomhed på det psykosociale område.
Klagemuligheder
Som virksomheden kan I klage til Arbejdsmiljøklagenævnet, som er et uafhængigt klageorgan, hvis I er uenige i Arbejdstilsynets afgørelse. Klagen skal sendes til Arbejdstilsynet senest 4 uger efter, at I har modtaget afgørelsen. Klagen sendes videre til Arbejdsmiljøklagenævnet.
Hvis en klage over et påbud er indsendt til tiden, har den opsættende virkning. Det betyder, at I ikke behøver at rette jer efter påbuddet, mens klagen bliver behandlet.
Klager over strakspåbud har ikke opsættende virkning. Det betyder, at I skal efterkomme strakspåbuddet, selv om I har klaget.
Bøder i forhold til arbejdsmiljøloven
Hvis Arbejdstilsynet opdager grove overtrædelser af tydelige og kendte områder af arbejdsmiljøloven med direkte risiko for sikkerhed og sundhed, kan der udstedes en bøde.
Arbejdstilsynet udsteder administrative bøder, når overtrædelsen er klar og ukompliceret og ikke beror på et skøn.
Bødestørrelserne vil afhænge af:
- hvor alvorlig overtrædelsen er,
- om der er sket skade på personer,
- differentiering ift. virksomhedsstørrelse.
En administrativ bøde er et tilbud til virksomheden om, at den kan afslutte sagen, hvis den betaler bøden inden fristens udløb. Virksomheden har altså ret til ikke at betale bøden, men Arbejdstilsynet vil i så fald indstille virksomheden til retslig tiltale efter betalingsfristens udløb.
Eksempler på bødestørrelser |
|
---|---|
Ulykke, lærling falder ned fra stige |
70.000 kr. |
Nedstyrtningsfare på stillads |
45.000 kr. |
Ulykke, fald fra wienerstige |
40.000 kr. |
Ulykke med rilleskære |
70.000 kr. |
Stødulykke |
50.000 kr. |
Politianmeldelse
Virksomheden kan blive meldt til politiet, hvis der er tale om en grov overtrædelse af arbejdsmiljøloven, eller hvis den ikke retter sig efter Arbejdstilsynets påbud. Politiet kan efterfølgende rejse tiltale mod virksomheden. Det er anklagemyndigheden, der bestemmer, om der skal rejses tiltale mod virksomheden, og det er anklagemyndigheden, der har bevisbyrden.