Arbejdsgiver er altid forpligtiget til at sikre, at samarbejdet om sikkerhed og sundhed kan finde sted, uanset størrelsen af virksomheden.
Samarbejde om arbejdsmiljø giver gode mulighed for at finde de bedste løsninger, og ejerskab til løsningerne blandt medarbejderne.
Arbejdstilsynets regler om samarbejde om arbejdsmiljø er beskrevet i bekendtgørelse om systematisk arbejdsmiljøarbejde.
I virksomheder med 1-9 ansatte, skal samarbejdet foregå direkte og løbende i kontakt mellem arbejdsgiver, medarbejdere og evt. arbejdsledere.
For virksomheder med 10 eller flere ansatte, skal der oprettes i Arbejdsmiljøorganisation
Læs mere om:
I virksomheder med mindst 10 ansatte er der krav om en arbejdsmiljøorganisation (AMO).
Arbejdsgiver har pligt til at oprette en arbejdsmiljøorganisation og sikre, at samarbejdet fungerer og er effektivt i hverdagen.
Virksomheder med 10-34 ansatte
Der er krav om at etablere en AMO i 1 niveau. AMO består af 1 eller flere arbejdsledere og 1 eller flere valgte arbejdsmiljørepræsentanter med arbejdsgiveren eller dennes repræsentant som formand.
AMO varetager både de daglige og de overordnede opgaver (§§ 30 og 31 i bekendtgørelse om systematisk arbejdsmiljøarbejde)
Virksomheder med 35+ ansatte
Arbejdsgiveren skal - i samarbejde med ledere og medarbejdere - fastsætte hvordan AMO skal organiseres. Der er krav om både arbejdsmiljøgrupper og udvalg.
AMO skal oprettes efter det såkaldte nærhedsprincip, der betyder at, AMO afspejler den almindelige organisering i virksomheden og de arbejdsfunktioner, der udføres. Arbejdsgiver skal sørge for, at virksomhedens øverste ledelse er repræsenteret i AMO.
Der skal være mindst lige så mange arbejdsmiljørepræsentanter som arbejdsledere i AMO.
Det er arbejdsgivers ansvar, at der er tilstrækkelig viden, information og ressourcer til stede for medlemmerne i AMO, til at den kan håndtere opgaver og deltage i løsninger.
Se også:
AMO i bygge- og anlægsbranchen
AMO i industrien
Arbejdstilsynet om AMO
Der er tre dokumentationskrav vedr. Arbejdsmiljøorganisationen, som der skal være styr på, når Arbejdstilsynet kommer på besøg.
Nærhedsprincippet
- Arbejdsgiveren skal over for Arbejdstilsynet skriftligt kunne dokumentere, at nærhedsprincippet er iagttaget ved etablering af arbejdsmiljøorganisationen samt ved større væsentlige ændringer i virksomheden
Den årlige arbejdsmiljødrøftelse
- Arbejdsgiveren skal over for Arbejdstilsynet skriftligt kunne dokumentere, at den årlige arbejdsmiljødrøftelse har fundet sted.
Den supplerende uddannelse
- Arbejdsgiveren skal over for Arbejdstilsynet skriftligt kunne dokumentere, at den supplerende uddannelse er tilbudt arbejdsmiljøorganisationens medlemmer.
Arbejdsgiver skal udpege arbejdsledere til arbejdsmiljøorganisationen og skal sørge for, at der bliver afholdt valg af det nødvendige antal arbejdsmiljørepræsentanter (AMR). Arbejdsgiver og arbejdsledere deltager ikke i selve valghandlingen.
Arbejdsgiver skal sørge for at opfordre til, at medarbejderne vælger en AMR. Denne opfordring skal foretages flere gange, hvis medarbejderne ikke afholder valg. Det skal overfor Arbejdstilsynet kunne dokumenteres, at der er opfordret til at afholde valg.
AMR vælges af alle ansatte. Alle ansatte har ret til at være med til at vælge, også lærlinge, deltidsansatte, løstansatte, afløsere, vikarer og praktikanter.
Hvis der skal vælges flere AMR, så vælges AMR af de ansatte, som arbejdsmiljøgruppen dækker. F.eks. en del af virksomheden eller på et midlertidigt arbejdssted. AMR repræsenterer således alle ansatte i det pågældende område. Det gælder, uanset om de arbejder på kontor, i produktionen eller gør rent og uanset deres faglige tilhørsforhold.
Arbejdsledere og AMR i arbejdsmiljøorganisationen fungerer normalt for en periode på 2 år. Perioden kan, efter aftale og inden et nyt valg, forlænges til maksimalt 4 år.
AMR kan ikke væltes af sine kolleger. I særlige tilfælde, hvor AMR ikke kan fortsætte perioden ud, kan der ved enighed mellem arbejdsgiver og de ansatte vælges en ny AMR for den resterende del af valgperioden.
Alle medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen skal gennemføre en lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse på 3 dage.
Både udpegede arbejdsledere og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøorganisationen har pligt til at tage arbejdsmiljøuddannelsen. Arbejdsgivere er ikke omfattet af kravet om uddannelse.
Virksomheden skal betale kursusudgifter samt løn mv.
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse skal kun tages én gang. Dvs. at hvis ledere eller arbejdsmiljørepræsentanten tidligere har gennemført uddannelsen, og kan dokumentere det. Så er der ikke krav om de deltager igen.
Som medlem af arbejdsmiljøorganisationen (AMO) er det vigtigt at holde sin viden om arbejdsmiljø vedlige. Derfor skal arbejdsgiveren tilbyde både arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsledere i arbejdsmiljøorganisationen følgende antal dage med supplerende uddannelse:
- 2 dage indenfor det første funktionssår
- 1½ dag de efterfølgende år
Arbejdsgiveren skriftligt kunne dokumentere, at der er givet tilbud om supplerende uddannelse til medlemmerne af AMO, når Arbejdstilsynet kommer på besøg.
Det kan f.eks. være i form af et referat fra et møde eller en e-mail, der er sendt til medlemmerne af AMO, hvor det fremgår, at der er givet tilbud om
supplerende uddannelse.
Arbejdsmiljøloven stiller ikke krav om, at medlemmerne af arbejdsmiljøgrupperne skal tage imod tilbuddet om supplerende arbejdsmiljøuddannelse.
Men opkvalificering er en naturlig del af at kunne varetage sine opgaver som medlem af AMO. Og så kan det være et krav fra virksomhedens side.
På den årlige arbejdsmiljødrøftelse skal I drøfte indhold og temaer på den supplerende uddannelse. Hvis I ikke er enige, er det arbejdsgiveren, der bestemmer, hvilket tilbud der skal gives.