Når en virksomhed omfattet af Elektrikeroverenskomsten eller VVS-overenskomsten benytter vikarer, skal brugervirksomheden sikre, at vikarerne aflønnes på samme vilkår virksomhedens egne ansatte.
Dette gælder uanset om vikaren er dansk eller udenlandsk og uanset vikarens eventuelle overenskomstdækning. Det er retstilstanden efter en række voldgiftskendelser og en Arbejdsretsdom fra 2006, og det har ikke været muligt at få det beskrevet i overenskomsterne, idet forbundene blot ”læner” sig op ad retspraksis.
Konsekvensen er imidlertid, at brugervirksomheden står med en betydelig risiko, hvis man ikke har overblik over vikarernes aflønning. TEKNIQ Arbejdsgiverne har derfor udarbejdet en standardkontrakt, som brugervirksomheden bør anvende overfor de vikarbureauer, man ønsker at anvende.
I Industri- og VVS-overenskomsten er der et vikarprotokollat (Bilag 19), som opstiller retningslinjer for, hvad brugervirksomheden skal orientere vikarvirksomheden om i forbindelse med vikarforholdet, både i situationer, hvor vikarvirksomheden er dækket af samme overenskomst, og hvor den er dækket af en anden overenskomst (ikke medlem af TEKNIQ Arbejdsgiverne).
Det anbefales dog under alle omstændigheder at anvende den ovennævnte standardkontrakt, idet brugervirksomheden dermed har sikret sig ret til at kræve erstatning fra vikarvirksomheden, hvis brugervirksomheden kommer til at hæfte for manglende betalinger.
Selv om der anvendes vikarer fra danske vikarbureauer – uanset om vikarerne er danske eller udenlandske -er det vigtigt at sikre sig, at vikarbureauet har det nødvendige kendskab til den overenskomst, som brugervirksomheden er omfattet af – evt. at bureauet er medlem af TEKNIQ Arbejdsgiverne og dermed omfattet af samme overenskomst som brugervirksomheden.
Herudover skal brugervirksomheden oplyse om lokalaftaler (og eventuelle akkordaftaler), idet vikaren skal aflønnes efter samme betingelser som brugervirksomhedens egne ansatte – herunder indgå i eventuel præstationsaftale (ved akkord med samme forskudsbetaling og ret til overskud som egne ansatte).
Hvis man anvender vikarer fra et udenlandsk vikarbureau, skal man sikre sig, at vikarbureauet kan – og vil – efterleve såvel overenskomsten som reglerne for udlændinges ophold i Danmark. (Se reglerne for udenlandsk arbejdskraft i Danmark)
Den nemmeste vej er, at vikarbureauet har oprettet en dansk filial, som har tegnet dansk overenskomst, og at vikarerne ansættes på danske vilkår. Hvis ikke dette er tilfældet, skal man som brugervirksomhed sikre sig, at vikarbureauet er fuldt bekendt med de overenskomstmæssige forpligtelser, der gælder for brugervirksomheden, og at disse skal opfyldes – enten ved at dokumentere, at de udenlandske lønvilkår(1) og arbejdstid er mindst på niveau med overenskomsten – eller ved at sikre, at der sker tillægsbetaling for differencen.
(1) Lønniveau, genebetalinger, pension, SH-/fritvalgsbetaling, feriepenge/-rettigheder, dækning under sygdom m.v.
Herudover skal man sikre sig, at vikarvirksomheden overholder de danske skatteregler, hvor der både skal tages højde for opholdsperiodens længde (mht. indtræden af skattepligt) og beregningsgrundlaget for evt. skat.
Af hensyn til dokumentation i en eventuel fagretlig sag bør brugervirksomheden i en samarbejdsaftale sikre sig, at vikarbureauet skal dokumentere alle betalinger til vikarerne, så der kan føres bevis for, at der er aflønnet i overensstemmelse med dansk overenskomst (og lokalaftaler), og at der er foretaget den nødvendige skattebetaling.
Da en vikar ansat på udenlandske vilkår ikke vil kunne efterleve danske akkordsystemer, vil det ikke være muligt at lade dem indgå i akkord.