I alle TEKNIQ Arbejdsgivernes overenskomster på timelønsområdet er det beskrevet, at TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder bør indføre krav om overenskomstdækning i sine underentreprenørkontrakter (UE-kontrakter).
Der er ligeledes regler for ”omgåelse” af overenskomsten, hvor det er fastslået, at man ikke må omgå overenskomsten ved at anvende ”arme og ben” virksomheder – dvs. typisk enkeltmandsvirksomheder, som fakturerer deres timer til en relativt lav pris (lavere end en normal løn med tillæg af sociale omkostninger).
Generelt skal der tages udgangspunkt i, at der skal foreligge en reel entrepriseaftale,
- hvor underentreprenøren har det reelle ledelsesansvar,
- opgaven er klart beskrevet, der er fastsat en leveringsdato, hvor forsinkelse er sanktioneret f.eks. med dagbod, og
- underentreprenøren har et reelt økonomisk ansvar, herunder mangelsansvar.
For at dokumentere dette, anbefales det kraftigt, at der altid indgås en skriftlig aftale – evt. ved anvendelse af en af TEKNIQ Arbejdsgivernes ”standardentrepriseaftaler”.
Når der indgås UE-kontrakt med en udenlandsk virksomhed, er det som nævnt teoretisk frivilligt, om den skal være overenskomstdækket. Imidlertid kan der i hovedentreprisen være stillet krav om overholdelse af arbejdsklausuler(2) eller kædeansvar(3), og herudover betyder den danske model, at forbundene kan rejse et overenskomstkrav overfor den udenlandske virksomhed. Hvis denne afslår at tegne overenskomst, kan der varsles lovlig konflikt og efterfølgende sympatikonflikt overfor virksomheden. En sådan lovlig konflikt vil gøre det umuligt for virksomheden at arbejde i Danmark, og det vil derfor være en fordel, at den danske virksomhed gør sin udenlandske samarbejdspartner bekendt med dette forhold – og med indholdet af den relevante overenskomst.
(2) klausuler om at entreprenør/UE skal udføre arbejdet på samme vilkår, som tilsvarende arbejde udføres – betyder reelt, at den for faget gældende overenskomst skal efterleves. Arbejdsklausulen skal videreføres til UE. Gælder næste alle offentlige udbud.
(3) direkte hæftelse for en underentreprenørs manglende efterlevelse af gældende overenskomst.
Her er det vigtigt at forholde sig til, at det ikke er tilstrækkeligt, at en udenlandsk virksomhed betaler overenskomstens mindsteløn, uanset at det udenlandske lønniveau måtte være lavere. Når man bliver omfattet af en dansk overenskomst – og udfører arbejde i Danmark – kan forbundene rejse sag om misforhold, hvis de mener, at den aftalte løn står i misforhold til den løn, der betales for tilsvarende arbejde i samme geografiske område.
Hvis man som dansk virksomhed skal have et succesfuldt samarbejde med en udenlandsk UE, er det derfor vigtigt, at man oplyser dem om de danske forhold.