Overenskomstforhold
Når en virksomhed ansætter udenlandsk arbejdskraft, skal de ansættes efter den overenskomst, som er gældende for virksomheden. Det betyder også, at eventuelle lokalaftaler gælder alle ansatte uanset nationalitet. Medmindre virksomhedens lønniveau er fastlagt i en lokalaftale, og det her er fastlagt ens for alle eller for grupper af medarbejdere, må der gerne være en lønspredning mellem danske og udenlandske medarbejdere. Lønforskellene skal dog være sagligt begrundede, idet det ellers vil give forbundene mulighed for at rejse en fagretlig sag om misforhold, hvis en gruppe (udenlandske) medarbejdere aflønnes væsentlig lavere, end hvad tilsvarende (danske) medarbejdere aflønnes med.
Med andre ord, skal udenlandske medarbejder håndteres efter samme regler som danske.
Den danske model
Hvis en udenlandsk virksomhed etablerer sig i Danmark, har forbundene mulighed for at kræve virksomheden overenskomstdækket. Dette kan enten ske ved at den udenlandske virksomhed melder sig ind i en arbejdsgiverforening eller gennem en tiltrædelsesoverenskomst.
Hvis virksomheden vægrer sig ved at blive overenskomstdækket, kan den relevante forbund indlede faglig konflikt overfor virksomheden i form af varsling af strejke. Dette kan ske med 2 ugers varsel, efter at man forgæves har forhandlet om indgåelse af overenskomst. En sådan strejke vil dog sjældent påvirke virksomheden, idet den kun skal/kan håndhæves overfor forbundets medlemmer.
Imidlertid har forbundet mulighed for med yderligere 2 ugers varsel at få resten af FH’s medlemsforbund til at indgå i en sympatikonflikt, hvilket typisk medfører, at den arbejdsplads, hvor den udenlandske virksomhed arbejder, bliver “blokeret” - dvs. at ingen medlemmer af de involverede FH-forbund må udføre arbejde på pladsen.