RUT-registret har til formål at føre tilsyn over udenlandske virksomheder og lønmodtagere, der udfører serviceydelser i Danmark.
Hvem skal anmelde brugen af udenlandsk arbejdskraft?
Principielt er både den udenlandske tjenesteyder og den danske hvervgiver pligtig til at sørge for anmeldelsen til RUT-registret. Hvis ikke, kan der gives en bødestraf i størrelsesordenen kr. 10.000.
TEKNIQs medlemmer bedes derfor sikre sig, at RUT-registreringen er på plads ved brug af udenlandsk arbejdskraft.
Hvem skal anmeldes til RUT-registret?
Grundlæggende kan man tale om to kategorier inden for udenlandsk arbejdskraft som skal anmeldes i RUT-registret: virksomheder og lønmodtagere.
Virksomheder
Udenlandske virksomhed inden for bygge- og anlægsområdet skal registreres i RUT-registret. Det gælder også udenlandske selvstændige og enkeltmandsvirksomheder, som dog skal opgive færre oplysninger.
Lønmodtagere
En udstationeret lønmodtager, er en udenlandsk lønmodtager som midlertidigt udfører arbejde i Danmark. Dvs. en udstationeret arbejder, som er omfattet af et ansættelsesforhold hos enten:
- udenlandske virksomheder med forretningssted i Danmark.
- virksomheder i Danmark inden for samme koncern.
- virksomheder med tilknytning til den udenlandske virksomhed
- udenlandske vikarbureauer, der stiller lønmodtageren til rådighed for en brugervirksomhed i Danmark.
Tidsfrister
En udenlandsk virksomhed skal momsregistreres 8 dage før arbejdet påbegyndes. Eventuelle ændringer i de registrerede oplysninger registreres i RUT-registret senest dagen efter, de er trådt i kraft (fx ændring af udstationeringsperiode, kontaktperson eller hvilke medarbejdere, der er udstationeret).
Hvem kan se oplysningerne i RUT?
Offentlige myndigheder herunder skattemyndigheder, Arbejdstilsynet, fagforeninger og arbejdsgiverforeninger, har adgang til alle oplysninger.
Enhver borger vil dog kunne få oplyst:
- Virksomhedsnavn, forretningsadresse, kontaktoplysninger samt evt. CVR- eller SE-nummer
- Dato for påbegyndelse og forventet afslutning af arbejdet (tjenesteydelsen)
- Arbejdssted i Danmark (én registrering for hvert arbejdssted)
- Kontaktperson (i Danmark) for den anmeldelsespligtige virksomhed
- Virksomhedens branchekode
Hvervgiver kan ved at logge ind på virk.dk nemt finde ud af, om den udenlandske tjenesteyder har foretaget registrering.
Undtagelser ("Montørreglen")
Registreringspligten er undtaget i visse former for kortvarige udstationeringer - medmindre opgaven udføres inden for bygge- og anlægsområdet. Korte udstationeringer vil sige udstationeringer, der sker som led i levering af et teknisk anlæg eller installation af en periode på højst 8 kalenderdage. Også selvom opgaven går ud på at levere eller installere et teknisk anlæg.
Derudover undtages også deltagelse i konferencer, møder og lignende.
Manglende anmeldelse eller mangelfulde oplysninger
Grundlæggende kan manglende anmeldelse, mangelfulde oplysninger eller overskredet tidfrister medføre bøde.
Dog bliver hvervgiver ikke straffet for overskridelse af 3 dages fristen, hvis der på behørig vis er foretaget registrering i en eller anden form over for Erhvervs- og selskabsstyrelsen, og hvervgiver ikke er orienteret om dette.