I forbindelse med afskedigelser af større omfang er der visse retningslinjer, som skal overholdes og forhandlinger der skal være på plads.
Påtænke-fasen
Lov om varsling m.v. i forbindelse med afskedigelser af større omfang kommer i anvendelse, hvis antallet af påtænkte afskedigelser inden for en 30 dages periode er:
- Mindst 10 i virksomheder med 20 til 100 ansatte.
- Mindst 10 procent i virksomheder med 100 til 300 ansatte.
- Mindst 30 i virksomheder med 300 ansatte eller flere.
Det er vigtigt at huske, at loven anfører påtænkte opsigelser som betingelse. Det betyder, at du ikke har opsagt de ansatte endnu. Derudover skal du vide, at perioden på 30 dage er rullende. Perioden er altså ikke bundet til for eksempel månedsskifte.
Hvad er en ”virksomhed”?
- Virksomheder kan være:
- enkeltmandsvirksomheder,
- aktieselskaber,
- anpartsselskaber,
- kommanditselskaber,
- foreninger,
- selvejende institutioner,
- fonde, eller
- statslige, regionale og kommunale forvaltninger mv.
Datterselskaber er en virksomhed i henhold til varslingsloven.
En virksomhed kan have flere enheder/arbejdssteder (afdelinger eller filialer). Det betyder, at du skal tælle antallet af fyringer på hver enhed/arbejdssted. Et arbejdssted er en del af en virksomhed, hvor en eller flere af virksomhedens ansatte arbejder.
Danmark er opdelt i regioner. Hvis en virksomhed har flere enheder/arbejdssteder i samme region, tæller disse enheder som en virksomhed.
Eksempel: En virksomhed har en afdeling i Region Midtjylland og to afdelinger i Region Sjælland. Afdelingen i Region Midtjylland er en virksomhed i lovens forstand, mens afdelingerne i Region Sjælland er en virksomhed i lovens forstand. Hvis afdelingen i Region Midtjylland har 50 ansatte, og du vil opsige 9 ansatte, gælder reglerne ikke. I afdelingerne i Region Sjælland er der 25 og 65 ansatte. Du vil opsige 6 ansatte i hver afdeling. I dette tilfælde gælder reglerne, fordi afdelingerne 1) ligger i samme region, 2) er en virksomhed, 3) har mere end 20 ansatte, men færre end 100 ansatte, og 4) du vil opsige flere end 10 ansatte (i dette tilfælde 12 i alt).
Hvordan tæller du antallet af ansatte?
Antal "normalt ansatte" er gennemsnittet over de sidste 4 kvartaler.
I antallet af opsigelser tæller du også andre ophør, som ikke er begrundet i de ansattes forhold. Herunder opsigelser, der skyldes særligt gunstige fratrædelsesvilkår. Det gælder dog kun, hvis antallet efter ovenstående punkter er 5 eller derover.
Meningen er, at alle ophør af ansættelsesforhold, der ikke skyldes personlige forhold hos den ansatte, skal medregnes, når man gør op, om antallet af opsigelser når op over den grænse, der udløser varslingsreglerne. Med egentlige opsigelser sidestiller man mindelige ophør i form af eksempelvis private førtidspensioneringer, særlige fratrædelsesgodtgørelser og lign. Det kunne eks. være i forbindelse med omstrukturering af virksomheden.
Har den ansatte selv opsagt sin stilling for eks. at tage et mere attraktivt arbejde et andet sted, tilregner man i det tilfælde opsigelsen til at skyldes den ansattes forhold. I det tilfælde skal opsigelsen ikke tælles med i opgørelsen over påtænkte opsigelser.
Det betyder, at hvis du vil opsige nogle, og nogle siger op frivilligt eks. ved at indgå fratrædelsesaftaler med gunstige vilkår, skal antallet af opsigelser være mindst fem, for at reglerne i loven gælder.
Tidsbegrænsede ansættelser tæller ikke som fratræden (for eksempel uddannelsesaftaler, projektansættelser og lignende), medmindre du opsiger dem, før aftalen er slut eller opfyldt.
Hvis antallet af påtænkte opsigelser er over grænsen i loven, skal du så hurtigt som muligt indlede forhandlingerne med de ansatte - eller deres tillidsrepræsentant, hvis der er valgt en. De ansatte eller tillidsrepræsentanterne kan vælge at tage særligt sagkyndige med til mødet.
Forhandlingsfasen
Målet med forhandlingerne er at lave en aftale om at undgå opsigelserne eller mindske antallet af opsigelser, samt hjælpe de opsagte de ansatte (omplacering eller omskoling).
Du skal begynde forhandlingerne så hurtigt som muligt. Loven siger ikke, hvornår ”så hurtigt som muligt” er, men det betyder nok, at du skal begynde forhandlingerne, så der er reelt mulighed for at indgå en aftale, inden opsigelserne foretages.
Du har også pligt til at få afsluttet forhandlingerne. Loven siger ikke, hvor lang tid det må tage, eller hvad resultatet skal være, bare der er tale om reelle forhandlinger.
Til forhandlingerne skal du give alle relevante oplysninger. Loven har en liste over, hvilke oplysninger skal afgive, som er:
- Hvorfor opsigelserne skal foretages,
- hvor mange du vil opsige, hvilke grupper de hører til, og hvornår du vil opsige dem,
- Hvor mange ansatte du har, og hvilke grupper de hører til,
- hvordan du vælger, hvem du vil opsige, hvis det er dig, der bestemmer det, og
- om nogle af dem, du vil opsigelse, har ret til fratrædelsesgodtgørelse i henhold til individuel eller kollektive aftaler, og i så fald hvordan du regner den ud.
Du skal også sende en kopi af informationsmaterialet til Det regionale arbejdsmarkedsråd. Det er den første af flere henvendelser til Det regionale arbejdsmarkedsråd. Du finder det rigtige Regionale Arbejdsmarkedsråd her: De Regionale Arbejdsmarkedsråd (rar-bm.dk).
Forhandlingerne afsluttes - Varsling
Hvis du stadig - efter at have gennemført forhandlingerne – vil opsige så mange, at det falder ind under lovens definition af masseafskedigelser, skal du sende Det Regionale Arbejdsmarkedsråd en skriftlig meddelelse om det.
Beskeden til Det Regionale Arbejdsmarkedsråd skal især have oplysninger om:
- Hvorfor du vil opsige dem,
- hvor mange ansatte du har, samt
- hvornår du vil opsige dem.
Udover de oplysninger, skal du give alle andre relevante oplysninger, der har betydning for sagen om opsigelserne og om forhandlingerne.
Hvis resultatet af forhandlingen er, at du ikke vil opsiges så mange, at opsigelserne omfattes af definitionen i loven, skal du også meddele det til Det regionale arbejdsmarkedsråd.
Hvis antallet af opsigelser udgør mindst 50 pct. af de ansatte på et arbejdssted, og der normalt er beskæftiget mindst 100 ansatte, kan meddelelsen til Det regionale arbejdsmarkedsråd tidligst sendes 21 dage efter, at der er indledt forhandlinger. Loven indeholder en skærpelse ift. den generelle regel om at se på antallet af ansatte i en region, da den netop førnævnte – skærpede – varslingsregel gælder ved arbejdssteder i samme kommune. Det betyder, at hvis virksomheden har et arbejdssted med mindst 100 ansatte, og påtænker at afskedige 51 ansatte, vil den skærpede varslingsregel finde anvendelse.
Seneste 10 dage efter, at du har afsendt den førnævnte meddelelse til Det Regionale Arbejdsmarkedsråd, skal du give besked om, hvilke personer der vil være omfattet af opsigelserne. Denne underretning gives også til Det Regionale Arbejdsmarkedsråd. Samtidig skal de berørte ansatte underrettes.
De individuelle opsigelser
De ansatte har deres individuelle opsigelsesvarsel i henhold til kontrakt, overenskomst eller efter loven (hvis der for eksempel er tale om en funktionær uden for overenskomst). Ansatte, der har opsigelsesvarsler, som er kortere end 30 dage, henholdsvis 8 uger (hvis de skærpede regler gælder), har dog krav på et individuelt varsel på mindst 30 dage, henholdsvis 8 uger.
Varslingsloven siger ikke, hvornår du kan opsige dem. Du kan dog ikke opsige dem, før du har holdt reelle forhandlinger i henhold til varslingsloven. Som det er beskrevet i afsnittet om varslingen, skal du hurtigst muligt efter forhandlingerne meddele dette til Det Regionale Arbejdsmarkedsråd. Hurtigst muligt, eller senest 10 dage efter du har meddelt det, skal du oplyse, hvilke ansatte du vil opsige. Beskeden til de ansatte er nok ikke en opsigelse, hvis det bare er en kopi af meddelelsen til Det Regionale Arbejdsmarkedsråd eller en mere generel meddelelse til de ansatte om, at de er i den gruppe, der påtænkes opsagt.
Du skal derfor være sikker på, at meddelelsen har virkning som en opsigelse. Vi anbefaler derfor, at du laver meddelelserne til de ansatte som egentlige opsigelser, hvor det tydeligt står, at de opsiges, hvorfor de opsiges, og hvornår de fratræder. Du kan alternativt lægge en opsigelse ved meddelelsen til de ansatte i henhold til varslingsloven. Da det er de almindelige regler, der gælder for opsigelsens virkning, er det også vigtigt, at du kan bevise, at de ansatte har modtaget opsigelsen. Den klassiske måde at gøre det på, er at sende opsigelsen som QuickBrev med afleveringsattest (ikke anbefalet brev). Hvis virksomheden bruger e-Boks til at sende meddelelser til de ansatte (lønsedler og andre vigtige meddelelser), og hvis du kan få kvittering for, at de ansatte har fået det i deres e-Boks-postkasse, kan det også bruges. SMS-beskeder og e-mails anbefales ikke, da du ikke kan bevise, at de ansatte har fået dem.
Som tidligere nævnt, kan opsigelser ske tidligst 30 dage efter, at du har givet meddelelse til Det Regionale Arbejdsmarkedsråd. Hvis du opsiger de ansatte samtidig med, at du har givet meddelelse til Det Regionale Arbejdsmarkedsråd, kan opsigelserne derfor først ske efter 30 dage, selv om de ansatte måske har et meget kortere varsel i henhold til overenskomst.
Hvis situationen er inden for de skærpede regler, kan fyringerne først ske tidligst 8 uger efter du har givet meddelelse til Det Regionale Arbejdsmarkedsråd. Hvis du er omfattet af Industri- og VVS-overenskomsten, er der lavet undtagelser fra varslingsloven i overenskomstens bilag 16. Der fremgår det, at den skærpede regel gælder for de ansatte, der har et opsigelsesvarsel i henhold til overenskomsten, det vil sige mindst 6 måneders anciennitet.
Hvad sker der, hvis du ikke følger reglerne?
Hvis du ikke forhandler med de ansatte eller ikke giver meddelelse til Arbejdsmarkedsrådet, skal du give de ansatte en godtgørelse.
Godtgørelsen kan være et beløb, svarende til mellem 30 dage og 8 ugers løn.
Ud over at du kan risikere at skulle betale en godtgørelse til de ansatte, kan du i Arbejdsretten blive dømt til at betale en bod for at bryde reglerne.
Vi anbefaler, at du altid kontakter TEKNIQ Arbejdsgiverne, hvis du kommer i en situation, hvor du påtænker at foretage opsigelser i et større omfang.
Du kan læse reglerne om kollektive afskedigelser her: Bekendtgørelse af lov om varsling m.v. i forbindelse med afskedigelser af større omfang.