-
VVS
Installationsvirksomhederne skal have soleklar dokumentation for, at der er mindre end syv kilometer mellem virksomhedens adresse og et givent arbejdssted, hvis de vil undgå at betale unødvendige zonepenge.
Det er læren af en netop afsluttet voldgift, der har pålagt en af branchens virksomheder at efterbetale et sekscifret beløb i zonepenge.
En af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder har måttet efterbetale et sekscifret beløb i zonepenge til virksomhedens medarbejdere for deres rejse mellem arbejdssted og arbejdsplads. Pengene skal betales, selvom det ikke har været muligt at fastslå præcist, at der faktisk er over syv kilometer mellem virksomhedens adresse og arbejdsstedet. Det fastslår en faglig voldgift.
Den vigtigste lektie, som andre virksomheder kan lære af sagen, er, at man skal huske at dokumentere væsentlige ting – ellers kan det bide én i haserne senere. Det fortæller Kim Koch, advokat og konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, som førte sagen.
– Én ting er at have ret, en anden er at få ret. Hvis du ikke kan dokumentere, at du har ret, så får du det heller ikke. Det var også problemet her. Heldigvis kunne vi afgrænse perioden, hvoraf zonepenge-beløbet beregnes, siger Kim Koch.
Afstanden ændrer sig
Problemet i den konkrete sag er, at den afstandsberegner, som skal bruges ifølge vvs-overenskomsten, er behæftet med fejl. Den er baseret på Google Maps, og det har vist sig, at alle med en Google-konto, herunder Google selv, kan ændre på afstandspunkterne i Google Maps – og dermed også på antallet af kilometer mellem virksomhed og arbejdssted.
Heldigvis for arbejdsgiveren i den konkrete sag blev kendelsen, at virksomheden kun skulle betale zonepenge i fire måneder, fra de opdagede, at der var over syv kilometer mellem arbejdsplads og arbejdssted – til slutningen af marts, hvor der pludselig igen var under syv kilometer ifølge afstandsberegneren.
Der skal altid betales zonepenge, når medarbejderen er pålagt at møde på arbejdsstedet til arbejdstidens begyndelse, og når der er mere end syv kilometer målt i luftlinje fra virksomhedens adresse eller medarbejderens bopæl. Derudover skal arbejdet være på mere end en arbejdsdags varighed.
Afstandsberegner ude af drift
I øjeblikket er den i vvs-overenskomsten fastlagte afstandsberegner midlertidigt taget ud af drift, idet der er tvivl om rigtigheden af de opmålte afstande. Det er uvist, hvor hurtigt en ny afstandsberegner kan være i luften.
I mellemtiden må der benyttes alternative muligheder til måling af afstand i luftlinje mellem virksomhed og arbejdsplads. For eksempel kan Krak måle denne afstand. Ved tvivl om afstanden mellem to punkter, er det afstanden mellem postadresserne i Krak, som er gældende.