-
Industri
Siden 2020 har Zinkpower med fabrikker i Holstebro og Odense satset 100 procent på bæredygtig strøm fra vindmøller til sine energikrævende galvaniseringsfabrikker. Det koster. Men ejerkredsen vil ikke gå på kompromis med miljø. Råvaren zink er også en ny og grønnere version.
450 grader varmt skal der være i karret, når zink skal flyde og lægge sig som et millimeter tyndt og beskyttende lagt på et emne af jern. Og når karret med zink er tændt, så skal det køre uafbrudt. Ikke noget med at slukke for varmen om aftenen i weekend eller sommerferien.
Derfor står der 7.500.000 kWh på den el-regning, som Zinkpower hvert år for fra forbruget på de to danske fabrikker. Det svarer til forbruget i 5.000 husstande! Men den energitunge produktion belaster ikke miljøet i Danmark. I to år har virksomheden alene produceret på CO2-neutral strøm – det vil sige leverancer fra vind og solenergi.
- Den grønne profil er ikke markedsføring for os. Det er mere en filosofi fra ejerkredsen – den tyske familie Kopf. De har et stort fokus på bæredygtighed og ser langsigtet på vores produktion. Derfor bærer vi gerne den ekstra udgift, som den CO2-neutrale strøm betyder for vores regnskab.
Det siger regionsdirektør Niclas Adelsparre fra Zinkpower Danmark, der har stået i spidsen for selskabet, siden den tidligere ejer, Aksel Nørregaard, for to år siden solgte de to fabrikker til Kopf-familien.
Grønnere zink
Ud over den grønne strøm er der også gjort en stor grøn omstilling i den samlede Zinkpower-koncern ved udelukkende at indkøbe zink, der også er produceret på grøn el – og derfor ikke påvirker klodens miljø med en CO2-udledning. Denne zink er også specielt kulstoffattig. Virksomheden har regnet sig frem til, at den samlede indsats sparer en udledning på 7.000 tons om året i Danmark.
Zinkpower Danmarks grønne satsning er tydelig for enhver, der besøger virksomhedens website. Et stort grønt banner er det første, man ser på websitet med oplysninger om de grønne tiltag omkring produktionen.
- Jeg er glad for, at vi er gået forrest i en grøn omstilling af galvaniseringsindustrien, selvom det betyder en ekstra omkostning for virksomheden. Jeg er sikker på, at kravene alligevel snart kommer fra vores kunder, der skal i gang med grønne regnskaber. Vi er jo leverandører til andre underleverandører, der vil få krav om CO2-regnskaber fra deres kunder. Det kan være vind-industrien eller måske offentlige kunder. Jeg forventer en fordel af, at vi har været i gang som de første, siger Niclas Adelsparre.
12 pct. på fakturaen
I første omgang har kunderne blot været positive over for de grønne tiltag. Men den ekstra udgift gøres også synlig for kunderne. Zinkpower lægger et energi- og miljøtillæg på alle sine fakturaer på 12 procent. Det tal inflations-reguleres løbende.
- Det skal være tydeligt for kunderne, at en bæredygtig industri kommer med en udgift. Konkurrenceevnen fastholder vi med viden og udvikling fra vores mange fabrikker. Det er med til at give lavere basisomkostninger og derved fastholde konkurrencedygtige priser. Vi kører fortsat en sund forretning her i Danmark efter vores grønne tiltag, siger Niclas Adelsparre.
Netop nu sidder koncernen og regner på flere modeller for at sikre elpriserne for en nye periode, når den nuværende prisaftale udløber. Når forbruget tælles i millioner kWh, så betyder en forskel på få ører pr. kWh hurtigt en stor forskel i budgettet. Netop nu falder priserne på el til et lavere niveau end i sensommeren, men Zinkpower forventer at gå efter en ny fastprisaftale for at sikre niveauet for denne omkostning.
-
Fakta galvanisering:
Stål eller jern renses og dyppes i zink.
Flydende zink er 450 grader.
Der sker en kemisk proces. Den beskytter jern imod korrosion.
Elementet kan ”strippes” for zink og galvaniseres igen.
Alle restprodukter genanvendes
-
-
Fakta Zinkpower Danmark
Holstebro: 100 ansatte
Odense: 50 ansatte
Markedsandel DK: Ca 25 pct.
Regionsdirektør Niclas Adelsparre
Koncernen har 50 fabrikker i 13 lande
3.000 ansatte i Europa, Amerika og Asien
Ejet af familie Kopf, Tyskland