-
VVS
Fjernvarmenettet skal være fuldt udrullet i 2028 ifølge regeringen. Men teknikentreprenør med stor erfaring i fjernvarme har mere end almindeligt svært at ved se, hvordan det skal lykkes.
Boligejerne vil i år få besked på, om de har udsigt fjernvarme i deres lokalområde. Og senest i 2028 skal fjernvarmerørene være lagt i jorden og klar til brug.
Det står klart i regeringens nye udspil til udfasningen af naturgas i Danmark. Men det bliver virkelig op ad bakke at komme i mål, hvis man spørger Wicotec Kirkebjerg, der lægger fjernvarmerør i hele Østdanmark.
- Alle ved, at det ikke kommer til ske i 2028. Der er simpelthen ikke resurser til det, siger Henrik Jørgensen, afdelingsdirektør med ansvar for fjernvarmeaktiviteter i Wicotec Kirkebjerg til tekniq.dk.
Teknikentreprenøren har en årlig omsætning på cirka 300 millioner kroner på fjernvarmeområdet, men hvis det skal matche politikernes ambitioner, så skal de op og lave det dobbelte. Det er ikke realistisk i den nuværende situation med prisstigninger, materialemangel og især mangel på kvalificeret arbejdskraft.
- Vi mangler flere rørsmede, og hvis vi skal have flere, så skal vi hive dem fra vores konkurrenter, som også laver fjernvarme, så det hjælper ikke noget. Derudover går der for hver smed syv-otte mand, der laver render og lægger rør, hvilket også er en udfordring. Og så er der alverdens vikarbureauer, der melder sig på banen, men det skal jo også være kompetent arbejdskraft, siger Henrik Jørgensen.
Udenlandsk arbejdskraft er heller ikke en løsning, ifølge afdelingsdirektøren, da resten af Europa også er i gang med en grøn omstilling væk fra naturgassen.
Høje priser løber fra budgetter
Samtidig er der hele udfordringen med at få budgetterne til at hænge sammen med prisudviklingen, som galopperer opad. Først kom prisstigningerne i efteråret som efterslæb på coronapandemien, og da Putin så gik ind i Ukraine, steg stålpriser og energipriser blandt andet.
- Jeg håber, at vi nu er ved at være ovre det værste, så vi nu kan give priser, der kan holde, til vi lukker aftalen med kunden, men for halvanden måned siden kunne vi kun få oplyst dags dato-priser fra producenterne. Dertil kommer forsyningsselskabernes budgetter, der slet ikke er fulgt med prisudviklingen, og i sidste ende er der derfor kun forbrugerne til at betale, siger Henrik Jørgensen.
Alligevel er han ikke i tvivl om, at strategien er rigtig. Der er bare behov for meget håndfaste planer, så alle parter ved, hvad de har at forholde sig til, de kommende år.
- Det vigtigste er konkrete varmeplaner, så man ved, hvor der kommer fjernvarme, og hvor der ikke gør. Også for os som entreprenører, der får rigtig travlt de kommende år, er det bedre at lægge en realistisk plan, så vi kan følge med, siger Henrik Jørgensen.
Planer er gode - men kun hvis de bliver realiseret. Af samme grund er TEKNIQ Arbejdsgiverne helt enig i, at det er nødvendigt at skabe en ordentlig køreplan for omstillingen af samfundet de kommende år.
- Ellers risikerer det både at ramme branchen, der skal lægge rørene i jorden, og forbrugerne, der skal betale regningen i sidste ende. Derfor er der helt afgørende, at planerne er realistiske og forpligtende i forhold til tidshorisonten. Den grønne omstilling har ikke råd til forsinkelser, siger adm. direktør Troels Blicher Danielsen.