-
Industri
Tårnfabrikanten fra Jylland sætter for første gang sin viden og know-how i spil på nye fabrikker. Det er planlagt i Asien og USA. Læs stort interview med direktør Jens R. Pedersen om forventningerne til et boom i vind i 2022-23.
-Vi havde aldrig lavet aftaler med en fransk eller en tysk tårnproducent om at dele vores know-how. Aldrig, slår direktøren fast.
Tårnspecialisterne Welcon i Give har leveret halvdelen af de tårne til vindmøller, der står i havene på det europæiske marked. Nu er virksomhedens unikke teknologi og know-how for alvor på vej til to nye fabrikker i to nye verdensdele med to vidt forskellige samarbejdsaftaler. For første gang åbner Welcon for de forretningshemmeligheder, der har skabt en årlig ordrebog på mere end én milliard kroner fra produktionen i Give.
10.000 tårne på 10 år
Som det fremgår af udtalelsen fra direktør Jens R. Pedersen, så er det særdeles velovervejet, at de nye samarbejder kommer til at foregå på markeder for vindenergi, hvor Welcon ikke er til stede i dag. Det er den know-how, der sikrer Welcons markedsandel i Europa.
-Enhver med tilstrækkelig kapital kan bygge en tårnfabrik. Men det er ikke enhver, der kan valse, bygge, svejse og montere tårne i de dimensioner, som det kræver for at levere møller, der skal stå offshore mange år. Det er den viden og teknologi, som Welcon nu bringer ud på to nye markeder med forskellige samarbejder. Vi har erfaringen fra 10.000 tårne siden 2010, siger direktør Jens R. Pedersen, da vi møder ham på virksomheden klos op ad motorvejen fra Vejle til Herning.
Det er ikke motorvejen alene, man kan høre støj fra på en efterårsdag i Give. Entreprenøren er i gang med at bygge 1.000 kvadratmeter administrationsbygning ekstra bag den nuværende facade. Og bag den nuværende flisebelagte oplagringsplads arbejder tunge maskiner på at fjerne muld, tromle grus og gøre klar til det betondæk, der skal bære flisebelægning på 47.000 nye kvadratmeter udendørs lagerplads.
Igen, igen, igen udbygger eller udvider Welcon. Denne gang er en naboejendom blevet opkøbt af en økologisk landmand og Welcon tilsammen. Jordene har parterne delt – og et ældre stuehus er fjernet og området bliver flisebelagt lager, så 20 tårne hver uge kan trilles ud og afvente kundernes afhentning.
Oplagring af tårne
Welcon leverer offshore tårne til både Vestas og Siemens Gamesa med en produktion, der kører 24 timer i døgnet seks dage om ugen.
-Men vi kan ikke følge med til at producere i samme takt, som der opsættes på havet, når de største projekter til havs skal etableres. Et tårn har en gennemløbstid på 8-12 uger fra plade til færdigt monteret tårn. Her er vi nødt til at have plads til flere færdige tårne i to til tre uger for vores kunder. Og så afspejler denne udvidelse også, at vi forventer stor vækst på offshore i 2022 og 2023. Der er meget store projekter på vej på det marked i Europa, som vi leverer til fra Give, siger Jens R. Pedersen.
Ansættelserne sætter også nye rekorder i Give, hvor der i dag er 470 ansatte. 35 er i administrationen – resten i produktionen. I montagen er flertallet af folkene danske. I andre afdelinger er det mere en blanding af dansk, polsk, og arbejdskraft fra 14 andre nationaliteter, der leverer indsatsen. På den måde er Welcon på vej op i det gear, der skal sikre virksomhedens andel af boomet om to år.
In-house i Give er også den virksomhed, der kan være med til at sikre Welcon en større andel af et mølleprojekt offshore: Stiesdal Offshore Technologies A/S. Henrik Stiesdal, en af landets mest kendte vind-pionerer, har sin virksomhed placeret hos Welcon, der også er medejer af selskabet.
Flydende fundament
Hovedproduktet er et nydesignet flydende fundament, der i produktion og materialer er langt billigere end fundamenter på havbunden. Samtidig giver flydende fundamenter adgang til farvande rundt i verden med meget store vanddybder. Det første fundament er ved at blive samlet på havnen i Grenå. Shell-koncernen ejer 66 procent af Tetra-Spar projektet med et budget på 18 millioner Euro.
I dag opdeles et mølletårn typisk i tre sektioner i produktionen hos Welcon. I Stiesdals design er målet at bygge fundamentets flydende dele i rør på samme måde som tårnet. Det giver muligheden for den industri-produktion, der kan nedbringe prisen på det endelige fundament.
Samtidig med at prisen falder, stiger leverancen fra Welcon. Fundamentet af rør svarer til yderligere 10 sektioner – altså en tredobling af leverancen fra Welcon i forhold til den normale tårnleverance. Det giver helt nye perspektiver.
-Vi tror, at det flydende Stiesdal-fundament kan blive en revolution inden for offshore-fundamenter.
Det kan gøre vindenergien billigere i sidste ende og være med til at flytte den grønne omstilling på verdensplan. Vi håber så, at vi kan være med til at producere fundamentet både her i Give, men også i USA og i Asien med de kommende fabrikker, siger Jens R. Pedersen.
Ingen 10-års planer
Welcons mål om at flytte produktion ud til vækstområder er således ved at blive opfyldt. Men det er ikke nemt at få direktøren til at give et detaljeret bud på, hvordan Welcon-koncernen skal se ud om ti år. Den slags planer tror hverken han eller broderen og bestyrelsesformanden, der er medejer af koncernen, på.
-Vi har visioner i Welcon – ikke 10-års planer. Vi arbejder efter at være meget omstillingsparate – og opportunistiske. Det er begreber, som man skal kunne arbejde efter for at være i vindbranchen. Forretningsmæssigt har det også vist sig at give de bedste resultater. Vi vil være med helt fremme og er konstant parate til at gribe ny teknologi og samarbejder, siger Jens R. Pedersen.
Bundlinje er nødvendig for at udvikle virksomheden. Men for ejerfamilien er det af stor betydning, at Welcon er med til at gøre en forskel i den grønne omstilling.
Ideologisk mål
-Vores primære mål er ikke en kæmpe bundlinje. Det kan lyde meget ideologisk, men vi vil meget gerne være med til at gøre verden til et endnu bedre sted. Det gør vi ved at skabe Welcon-teknologi, der gør vind billigere – og erstatter de fossile brændstoffer. Med de nye aftaler kommer vi ud i nye verdensdele og kan gøre en forskel med vores viden, siger Jens R. Pedersen.
Den grønne profil ses også på virksomheden i Give. Her leveres varmen fra virksomhedens eget varmeværk, der fyrer med resttræ og savsmuld fra virksomheden SuperWood, som familien også er medejer af. Denne virksomhed laver en gennemimprægnering af træ, som er langt mere bæredygtige og effektive end andre teknologier.
To familier om ét amerikansk marked
Welcon og det canadiske selskab Marmen arbejder i efteråret på en endelig aftale om at bygge en fabrik i USA, der skal bygge tårne til offshore. Fabrikken bliver ca. halv størrelse af Give og baseres fuldt ud på Welcon-teknologi og viden. Målet er produktion senest i 2023.
-Begge vores firmaer er familieejede. Det var afgørende for os, at vi kunne sætte os og kigge ejerne i øjnene, da vi begyndte samarbejdet. Det betyder alt at have tiltro. Samtidig har vi fået en samarbejdspartner, der kender til vindbranchen. De har blot aldrig bygget et tårn til offshore, siger Jens R. Pedersen.
Planen er en fabrik, der ejes 50 procent af hver partner. Målet er et amerikansk vindmarked i enorm vækst i de kommende år. Marmen har 1.100 ansatte på to fabrikker i Canada og en i USA. Selskabet kommer således med kendskabet til regler, myndigheder og de politiske forhold ved en produktion i amerikansk erhvervsliv. Welcon leverer fabrikkens layout, know-how og viden om drift til de store offshore tårne.
Welcon-teknologi overføres til Taiwan
Welcon rykker for første gang ind på det asiatiske marked. Det sker med en aftale med Century Huaxin Wind Energy (CHWE) om at overføre al den teknologi, der skal til for at bygge og drive en ny fabrik på det vestlige Taiwan. Åbning forventes i 2022.
Der er tale om en fabrik med en kapacitet på det halve af fabrikken i Give, der laver 20 tårnsektioner om ugen.
-Det er sådan set en konsulentaftale i stor størrelse. Vi skal opbygge fabrikken og lære dem at lave tårne i de nyeste og største design til offshore, siger Jens R. Pedersen.
Welcon har ingen ejerandel i den nye fabrik. Undervejs i projektet vil forskellige specialister fra Welcon være til stede på Taiwan for at være en del af opbygningen frem imod første produktion om to år.
Med den nye fabrik skabes en produktion der er dimensioneret til den næste generation af store havvindmølletårne, der kan være op til 10 meter i diameter, 50-60 meter lange og veje op til 400 tons.