-
El
En ny undersøgelse fra Sikkerhedsstyrelsen viser, at 40 ud af 41 installationsdåser, lysdæmpere og fatninger fejler – især når det gælder kravene til dokumentation og vejledninger. Det sætter både private boligejere og installatører i en uheldig situation.
Resultatet var nedslående, da Sikkerhedsstyrelsen for nylig undersøgte 41 produkter inden for kategorierne installationsdåser, fatninger og lysdæmpere, som alle blev fundet i landets netbutikker. Hele 40 af produkterne fejlede således i undersøgelsen, hvor man kiggede på, om produkterne var korrekt mærket, og om de nødvendige installationsvejledninger var vedlagt.
Læs også: Webbutikkers elprodukter er fulde af fejl
- Det er bekymrende, at det står så skidt til med dokumentationen. Og det understreger ikke mindst de problemer, der kan opstå, når man som boligejer går på indkøb efter elprodukter på nettet. Der skal alligevel en autoriseret elinstallatør til at stå for installationsarbejdet, og derfor kan man lige så godt kontakte installatøren, som har styr på produkterne, fra starten af, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer 4.300 virksomheder inden for el, vvs og metal.
Ifølge reglerne skal alle elprodukter mærkes med både CE-mærke og fabrikantens navn og adresse. Men især det sidste kneb det gevaldigt med ved de produkter, Sikkerhedsstyrelsen undersøgte. Samtidig manglede mange af produkterne også de påkrævede installationsvejledninger – uanset om der var tale om produkter fra webbutikker, som henvendte sig til private boligejere eller installatører.
Hos Sikkerhedsstyrelsen vurderer man, at de manglende installationsvejledninger enten kan skyldes, at fabrikanten ikke har vedlagt dem, eller at forhandlere, som har købt et større parti hjem, glemmer at vedlægge en kopi af installationsvejledningen ved de enkelte produkter.
-Det er vigtigt, at man kan finde frem til fabrikanten, hvis der er noget galt med produktet. Kan man ikke det, er det et problem for både boligejere og installatører. Det samme gælder sådan set de manglende installationsvejledninger, der jo i sidste ende skal sikre, at installationen bliver udført korrekt. Der er med andre ord brug for, at de ansvarlige bag webbutikkerne strammer betydeligt op, både når det gælder håndtering af produkterne og de krav, der stilles til producenterne, siger Simon O. Rasmussen og uddyber:
- Langt det meste elinstallationsarbejde kræver autorisation. Samtidig kan det, hvad resultaterne i undersøgelsen også viser, være noget af en jungle at finde rundt mellem webbutikkernes mange tilbud. Så der er god grund til at overlade indkøbene til de professionelle, siger Simon O. Rasmussen.