-
VVS
Arbejdstilsynet skyder året i gang med en lang række besøg hos vvs-virksomheder for at kontrollere deres håndtering af asbest.
Som vvs-virksomhed vil det være en god idé at støve sin håndbog for asbest-håndtering af. Arbejdstilsynet skyder nemlig året i gang med en lang række kontrolbesøg på netop det område, og vvs- og blikkenslagervirksomhederne står først i køen.
- Arbejdstilsynet kommer til at kontrollere, om virksomhederne overholder reglerne, og når det lige er vvs’erne, man starter ved, så er det fordi, man har oplevet en del klager og har haft flere sager om asbest, siger Lone Alstrup, chefkonsulent for arbejdsmiljø i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Asbest er kræftfremkaldende og skal derfor håndteres på den rette måde, når håndværkerne støder på det i forbindelse med renoveringer eller nedrivning af gamle bygninger, hvor materialet tidligere blev brugt i stort omfang. Af samme grund er det vigtigt, at man som virksomhedsejer får instrueret sine medarbejdere i, hvordan man håndterer asbest, når man møder det. Det betyder eksempelvis, at der skal føres protokol over, hvem der har været i kontakt med materialet på hvilket tidspunkt til eventuelt senere brug.
- Vi har sådan set ikke brug for flere regler på området, men vi har bare brug for, at virksomhederne overholder de regler, der er, siger Lone Alstrup.
Flere instrukser og bedre udbud
Det er dog ikke virksomhederne, der bærer hele ansvaret for asbesthåndteringen på landets byggepladser. En del af ansvaret ligger også hos bygherrerne, der skal være bedre til at lave forundersøgelser for asbest, så det kan komme med i udbudsmaterialet, og endelig bærer den enkelte medarbejder også et ansvar.
- Det handler om manglende viden og fokus. Her skal vi være klare på at instruere medarbejderne, så de kan arbejde sikkert, ligesom den enkelte medarbejder selvfølgelig også skal være opmærksom, når man møder asbest på en opgave, siger Lone Alstrup.
Selvom asbest har været forbudt i over 30 år, så vurderer man, at der findes asbest i cirka 30 procent af landets bygninger. Vvs- og blikkenslagerne skal være særligt være opmærksomme, når de arbejder med:
- Fliseområder fra før 1977
- Isolerede varmerør fra før 1980
- Vinyl, gulvspartel og magnesitgulve fra før 1980
- Eternittage fra før 1990
- Ansatte skal ud over det obligatoriske kursus have effektiv oplæring og instruktion i, hvordan man beskytter sig mod asbest.
- I skal benytte arbejdsmetoder og værktøjer, der begrænser støvudviklingen mest muligt.
- I skal beskytte jer mod indånding af asbest, fx med udsug og åndedrætsværn.
- I skal afgrænse arbejdsområdet, så andre personer ikke kommer ind i asbestområdet.
- Fjerner I rør o.l., der er isoleret med asbestholdig kiselgur, skal arbejdsområdet inddækkes med undertryk og sluse.
- I skal registrere jeres ansatte i en protokol ved risiko for indånding af asbestfibre. Både når arbejdet er planlagt, og hvis det sker uforvarende.
- På hjemmesiden asbest-huset.dk kan I se, hvor der er risiko for asbest, og hvordan I skal håndtere det.
Kilde: Arbejdstilsynet