-
El
-
VVS
I årets første seks måneder steg antallet af angreb mod IoT-produkter med 46 procent, viser international undersøgelse. Center for Cybersikkerhed vurderer samtidig risikoen for cyberkriminalitet og cyberspionage som "meget høj".
I løbet af coronakrisens første uger gik de danske myndigheder ud med en advarsel om stigende risiko for angreb mod både virksomhedernes it-systemer og myndighedernes egne it-systemer. Mens Danmark i lyntempo blev omstillet til hjemmearbejde i en hidtil uset stor skala åbnede sig også en masse sprækker i it-systemerne, som kriminelle ville forsøge at udnytte, lød det.
Læs også: Hackere sender 3500 mails fra elfirma
Noget tyder på, at de fik ret. I hvert fald er antallet af angreb mod IoT-enheder steget med 46 procent i årets første seks måneder i forhold til sidste år, viser international undersøgelse, som cybersikkerhedsfirmaet Bitdefender står bag. IoT-produkter dækker over alt fra computere til termostater, der er koblet til internettet og kan både sende og modtage data. De mange produkter er i kraftig stigning i disse år og gør verden lettere, men samtidig kan de også være en bagdør for it-kriminelle ind til følsomme oplysninger, der kan misbruges.
- Mange fabrikanter af IoT-enheder tager ganske enkelt ikke sikkerheden alvorligt. Når vi installerer kameraer eller smartlåse i vores hjem, så forventer vi, at sikkerheden er i orden, men det er langt fra tilfældet. Enheder bliver sendt på markedet med alvorlige sårbarheder, produkterne holder op med at modtage sikkerhedsopdateringer kort tid efter, de er blevet solgt, forbrugerne får ikke forklaret, hvor vigtigt det er at skifte passwordet til enheden osv. Det er ganske enkelt ikke godt nok, taget i betragtning at de her produkter efterhånden er i rigtig mange hjem, siger Liviu Arsene, sikkerhedsekspert hos Bitdefender, i en pressemeddelelse.
Lås termostaten
De fleste ved, at de skal have adgangskode på deres router eller computer, men hvad med overvågningskameraet, den smarte elpære eller termostaten, der også er forbundet til internettet? Mange overser cybertruslen i forhold til de produkter, hvilket de kriminelle udnytter. Ifølge Bitdefender går hackerne målrettet efter sårbarheder i IoT-produkter ved 55 procent af de registrerede hændelser i private hjem.
Læs også: Når stikkontakten bliver din værste fjende
Center for Cybersikkerhed har i sin seneste rapport slået fast, at cybertruslen mod Danmark er meget høj. Det gælder særligt cyberkriminalitet og -spionage.
- Cybertruslen er alvorlig og cyberkriminalitet kan ramme både den enkelte dansker hjemme foran skærmen eller samfundet som helhed. Det skaber utryghed for alle. Danmark har et stærkt og bredt cyberforsvar, men truslen udvikler sig hastigt. Derfor skal vi hele tiden tænke nyt, så vi kan være på forkant. Og vi kommer også til at styrke området endnu mere, sagde forsvarsminister Trine Bramsen (S), da rapporten blev offentliggjort i juni.