-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Høje priser og forsyningssikkerhed får i øjeblikket virksomheder til at skifte gastype eller energikilde. Både virksomheder og installatører skal dog være opmærksomme på, at det bliver anmeldt rigtigt.
I takt med at priserne på naturgas er stukket af, har flere virksomheder set sig om efter et alternativ. Det gælder blandt andre Fyns Smedejerns Trapper.
Valget er faldet på fjernvarme, som meget gerne skulle blive installeret til september.
- Prisen på naturgassen er siden januar gået fra omkring 2 kroner per kubikmeter til 9 kroner per kubikmeter, så da vi fik mulighed for at få noget EU-støtte til omlægningen, så valgte vi at gøre det, siger Alan Plehn Holm, direktør i Fyns Smedejerns Trapper.
Han vurderer, at konverteringen kommer til at koste i omegnen af 600.000 – 700.000 kroner, men han føler sig alligevel sikker på, at det vil være en god forretning på længere sigt.
- Som det ser ud lige nu i forhold til gaspriserne, så er tilbagebetalingstiden ifølge vores rådgivere omkring 2 til 2,5 år, men det ændrer selvfølgelig ikke på, at det er mange penge, vi skal have op af lommen her og nu, siger Alan Plehn Holm.
Regler for anmeldelse
Sikkerhedsstyrelsen (SIK) kan også mærke, at en del virksomheder står på spring for at finde alternativer til Putins gas. Nogle virksomheder er derfor begyndt at købe deres egen gas i udlandet eller selv blande gas fra danske distributionsselskaber.
- Gaskvaliteter varierer fra land til land, og det er vigtigt have den rette gaskvalitet, så den kan bruges sikkert og mest økonomisk fordelagtigt. Er kriterierne ikke opfyldt, så kan det betyde dårlig økonomi for virksomheden eller i yderste konsekvens føre til en eksplosion. Det er derfor vigtigt, at ændringer anmeldes til os, så vi kan godkende om gaskvaliteten er, som den skal være, siger Søren Muff Assenholt, kontorchef i SIK, i en pressemeddelelse.
Men uanset om det drejer sig om virksomheder eller private hjem, så er det vigtigt at huske, at ændringen bliver anmeldt korrekt. Den del skal installatørerne også være opmærksomme på, når de udskifter, ændrer eller skifter gastype på installationen.
- Som installatør skal man naturligvis sætte sig grundigt ind i, hvordan de forskellige ændringer skal anmeldes til Sikkerhedsstyrelsen. Man skal for eksempel være opmærksom, hvis man nedtager og lukker en gaskedelinstallation og samtidig skifter gastypen på kundens gaskomfur. Det gælder både ved opgaver hos virksomheder og i private hjem, for i sidste ende er det baggrunden for, at der er den nødvendige sikkerhed i gasinstallationerne i Danmark, siger Maria Rizzo, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
SIK har lavet en længere liste over det, man skal være opmærksom på ved ændring og anmeldelse af gasinstallationer.
Læs mere her