-
El
-
VVS
Regeringen og arbejdsmarkedets parter nu har landet en aftale på i alt 5,4 mia.kr., der betyder giver et stort økonomisk tilskud virksomheder med lærlinge.
Regeringen og arbejdsmarkedets parter nu har landet en aftale på i alt 5,4 mia.kr., der betyder giver et stort økonomisk tilskud virksomheder med lærlinge.
Danske virksomheder, der er med til at uddanne lærlinge, skal kompenseres for de udgifter, som følger med. Det er hovedbudskabet i den aftale, der blev offentliggjort torsdag aften.
Der er nu enighed om, at der i den såkaldte AUB-ordning (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) skal skabes balance mellem indtægter og udgifter. Det vil sige, at arbejdsgiverne fremover kun skal indbetale bidrag svarende til de udgifter, som skal finansieres af AUB.
- Det er virkelig positivt, at virksomhederne nu ikke længere opkræves alt for store bidrag. Der vil ligge omkring 5,4 mia. kr. i opsparede AUB-midler ved udgangen af 2020. Det er penge, der blot har ligget og samlet støv og som vil gøre bedre gavn ude i virksomhederne – ikke mindst nu hvor virksomhederne har brug for at få lettet deres omkostninger, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Hertil kommer, at man undlader at opkræve bidrag for 3. kvartal 2020 – det er en akut økonomisk saltvandsindsprøjtning til virksomhederne, som vi kun kan være meget tilfredse med, siger Tina Voldby.
Op til 90 procent i tilskud
Der er også enighed om, hvordan de opsparede AUB-midler skal bruges. Det betyder, at man vil anvende en stor del af pengene til at dække virksomhedernes udgifter til lærlinge.
- Vores medlemsvirksomheder hører til de brancher, der traditionelt uddanner allerflest lærlinge. Derfor er det også nogen af dem, der bliver hårdest ramt, når konjunkturerne pludselig vender, som det er tilfældet netop nu. Antallet af nye uddannelsesaftaler er da også styrtdykket, siden coronakrisen for alvor fik fat. En udvikling, de nye lærlingetiltag forhåbentlig kan være med til at vende, siger Tina Voldby.
De nye initiativer betyder blandt andet, at virksomheder får et tilskud på 75 procent af lønomkostningerne fra 1. maj og i resten af 2020 for lærlinge, der er i gang med en uddannelse, og et tilskud på 90 procent af lønomkostningerne for nye, ordinære aftaler og nye rest-lærlingeaftaler. Endelig vil der være 45 procent i løntilskud til lærlinge i nye korte aftaler.
Virksomhederne modtager desuden i andet halvår 2020 en forhøjet lønrefusion for lærlinge i ordinære uddannelsesaftaler, mens de er på skole.
- Virksomhederne får altså betalt en stor del af deres omkostninger ved at have lærlinge i 2020, og vi håber, det vil være tilstrækkeligt til at sikre, at virksomhederne indgår nye uddannelsesaftaler, siger Tina Voldby.
- Det er afgørende, at man må den måde er kommet frem til en pakke, der går på to ben ved både at understøtte virksomhedernes lærlingeindsats her og nu, samtidig med at man løfter deres kassebeholdning på længere sigt. For hvis ikke vi sørger for øjeblikkeligt at styrke arbejdet med at sikre strømmen af nye faglærte, kommer vi til at stå med en markant mangel på arbejdskraft om ganske få år, siger Tina Voldby.