-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Der er brug for flere kvinder i industri- og installationsvirksomhederne, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, som opfordrer til at flere går mod strømmen og aktivt tilvælger en teknisk erhvervsuddannelse. Nyt projekt skal hjælpe udviklingen på vej.
TEKNIQ Arbejdsgiverne har længe haft fokus på at tiltrække flere kvinder til industri- og installationsbrancherne. Nu tager organisationen endnu et skridt med det ambitiøse projekt "Flere faglærte kvinder".
Der er flere grunde til, at man i TEKNIQ Arbejdsgiverne nu prioriterer indsatsen endnu højere.
- For det første er der så stor rift om arbejdskraften, at vi ikke kan nøjes med fortsat kun at rekruttere fra halvdelen af befolkningen. Det er jo kritisk. For det andet ved vi i dag, at teams med diversitet på blandt andet køn har et større potentiale, siger bestyrelsesmedlem i TEKNIQ Arbejdsgiverne Bethina Sophie Hansen.
Med vejledning og inspiration til virksomhederne skal flere faglærte kvinder-projektet først og fremmest understøtte virksomhedernes rekruttering af kvinder i brancherne og sikre fastholdelse. Derudover kører projektet en målrettet brandingindsats mod kvinder. Kvinderne skal gøres opmærksom på, at der er gode muligheder for et fedt og spændende arbejdsliv i industri og installation.
Kalder på flere mønsterbrydere
Det er nødvendigt, at vi gør en ekstra indsats for at vække kvindernes nysgerrighed, mener Tina Voldby, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne:
- Vi har brug for, at flere kvinder går mod strømmen og aktivt tilvælger en teknisk erhvervsuddannelse, der ud over god løn giver et utal af muligheder for spændende job, karriere og videreuddannelsesmuligheder. Vi har brug for flere kvindelige mønsterbrydere. Kvinder, som tør blæse på de forudindtagede holdninger om mande- og kvindefag, og som på den måde kan være med til at bane vejen for endnu flere kvinder.
Det nikker Bethina Sophie Hansen genkendende til. Hun er selv faglært elektronikmekaniker og husker, hvordan hun i sine helt unge år blev provokeret til at vælge en teknisk erhvervsuddannelse ved et karriere-arrangement på sin skole.
- Der var en personalechef fra Enstedværket, der udfordrede os piger til at fravælge ”den lige vej”. Han provokerede og vækkede mønsterbryderen i os. Og det virkede. Vi var flere seje piger fra den årgang, der gjorde det. Jeg tror, der er mange piger og kvinder i dag, der er lige så seje, og som i øvrigt vil trives rigtig godt i vores brancher. Dem skal vi have fat i, siger Bethina Sophie Hansen.
Flere faglærte kvinder-projektet hilser alle medlemmernes input, ønsker og erfaringer velkomne. Kontakt Andreas Lundberg Petersen på alp@tekniq.dk eller Mie Forsberg på mfo@tekniq.dk, hvis I ønsker at høre mere om projektet eller kan bidrage med erfaringer og andre perspektiver.
Kvindelige elever på de fire største uddannelser inden for industri og installation:
-
Industritekniker: 7,4 %Smed: 4,4 %VVS-energispecialist: 1,6 %Elektriker: 3,3 %