-
El
-
VVS
Den lurende forsyningskrise kræver, at alle skal spare på energien. Installatørerne er klar til at hjælpe med opgaven, som dog også kræver politisk velvilje. Lavere elafgifter er en af løsningerne.
Vi står midt i en energikrise, som alle – virksomheder, danskere og det offentlige – skal være fælles om at løse. Vi skal spare på energien, men vi er samtidig afhængig af, at holde virksomhederne åbne og i gang. Ellers vil det koste arbejdspladser. Sådan lyder reaktionen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne i forbindelse med regeringens pressemøde om den lurende forsyningskrise:
- Vi skal spare på energien alle de steder, hvor det er muligt. Det er bydende nødvendigt, ikke bare for at kunne holde varmen til vinter, men også for at sikre solidaritet med vores europæiske naboer. Det er en fælles udfordring, som vi er nødt til at løse ved fælles indsats. Det vigtige er nu, at det bliver gjort på en smart måde, så vi ikke gør ondt værre, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Det er alvorligt nok at fryse, fordi man ikke har råd til at holde gang i radiatorerne – men det er endnu værre, hvis man samtidig har mistet sit arbejde. Derfor er det helt afgørende, at de løsninger, vi griber til, ikke resulterer i, at virksomheder må lukke ned. Det vil nemlig koste job. Det er oplagt først at se på energibesparelser på de områder, hvor der ikke er produktion i gang – for eksempel i de mange administrative afdelinger i både offentlige og private virksomheder, siger den administrerende direktør.
Lavere elafgifter god idé
Blandt de økonomiske faktorer, der presser danskernes økonomi, er elpriserne. Derfor nikker TEKNIQ Arbejdsgiverne anerkendende til elafgiften som et godt håndtag at trække i – også for at mindske den danske afhængighed af bl.a. russisk gas, da det kan øge danskernes incitamenter til at skifte til grønnere eldrevne energikilder.
- Elafgiften er et rigtig godt redskab i en tid med galopperende elpriser. Høje elpriser udhuler nemlig desværre incitamentet til at investere i de grønne løsninger, som hurtigt vil kunne sænke det enkelte hjems energiforbrug. Varmepumper kan spare en masse energi og kan installeres hurtigt, så det giver rigtig god mening at pille ved elafgiften, så vi hurtigere kan få grøn varme ind i de danske hjem. For at holde den kolde vinter for døren – og for at hjælpe klimaet, siger Troels Blicher Danielsen.
Læs mere: Her er Energistyrelsens spareråd
Helt konkret kunne man give mulighed for at reducere elafgiften ved luft/luft-varmepumper, da de er hurtige at installere og kan være et godt og billigt supplement til eksempelvis ejerne af naturgasfyr, der kan få svært ved at overskue varmeregningen til vinter. Andre muligheder er fremrykning af de mange tilskudsmillioner i både Erhvervspuljen og Bygningspuljen, så vi får sat gang i de initiativer, der også på længere sigt hjælper de grønne omstilling på vej i husholdningerne og i virksomhederne.
Luft/luft-varmepumper i spil
En ekstra håndsrækning ville være at sænke grænsen for, hvornår man som husejer får reduceret elafgiften. I dag ligger den på alt forbrug over 4000 kWh, men det ville give god mening at sænke den til 3000 kWh, lyder det fra organisationen.
Dermed vil ejere af luft/luft varmepumper også kunne få glæde af den reducerede elafgift på deres elforbrug til opvarmning. Alternativt skal man målrettet reducere elafgiften for ejere af naturgasfyr, der investerer i en luft/luft-varmepumpe.
Andre muligheder er fremrykning af de mange tilskudsmillioner i både Erhvervspuljen og Bygningspuljen, så vi får sat gang i de initiativer, der også på længere sigt hjælper de grønne omstilling på vej i husholdningerne og i virksomhederne.
Læs mere om hvordan ny aftale stiller sparekrav til alle offentlige bygninger i forlængelse af pressemødet torsdag den 8. september.