-
Industri
-Det er helt vildt. Vi mangler simpelthen ansøgere til job i alle afdelinger. Jeg har løbende op til 20 ubesatte stillinger, siger Annette Mosegaard, HR-chef hos KP Components i Spjald.
Annette Mosegaard er HR-chef hos KP Components i Spjald, hvor man i den grad mærker den mangel på arbejdskraft, som nye tal fra Danmarks Statistik dokumenterer. Hver anden virksomhed i metalbranchen mangler nu at rekruttere nye medarbejdere. Det samme er tilfældet i Spjald. Efter en hård nedtur under corona-nedlukningen er virksomheden i Jylland tilbage i fuld produktion – og mere til. Der er nu 270 ansatte på virksomheden.
-Det er blevet værre og værre med rekrutteringen fra jul og frem til nu. Vi har eksempler på job, hvor vi tidligere fik omkring 30 ansøgere. Nu får vi måske to eller tre ansøgere til den samme type job. Disse ansøgere er ikke nødvendigvis kvalificerede, og så må vi lede efter kandidater på anden måde, siger Annette Mosegaard.
Den anden løsning er at benytte headhuntere til de mere specialiserede job. Men den løsning er HR-chefen dybest set ikke særlig glad for.
-Vi tager jo på den måde bare fra hinanden i industrien, og det er jo ikke nogen god løsning, siger Annette Mosegaard.
De mange ledige job fordeler sig både på faglærte, ufaglærte og medarbejdere med længere tekniske uddannelser. På virksomhedens aftenhold er halvdelen af de faglærte udenlandsk arbejdskraft typisk fra Rumænien. På dagholdet er det primært danske medarbejdere.
-Eneste quick fix er udenlandsk arbejdskraft også til ledige kontor-job, men så kan man ikke fortsætte med dansk som arbejdssprog, så det er en svær overvejelse, siger Annette Mosegaard.
Da TEKNIQ Arbejdsgiverne besøger virksomheden i Spjald har en rutineret rumænsk industritekniker sagt sit job op. Han savner familien derhjemme.
-Jeg tager det jo helt personligt, når der kommer opsigelser. Vi kan jo ikke undvære nogen, siger HR-chefen med et smil.
Billedet vendt
- Billedet er vendt 180 grader i forhold til for et år siden, forklarer cheføkonom i Tekniq Arbejdsgiverne, Maria Schougaard Berntsen om, hvor hurtigt metalindustrien er er gået fra en situation, hvor kunderne holdt igen særligt i begyndelsen af Corona-pandemien, til at efterspørgslen er steget voldsomt.
Det betyder lige nu, at halvdelen af virksomhederne i metalindustrien oplever mangel på arbejdskraft og at manglen på arbejdskraft er en begrænsende faktor for deres virksomhed. Mange virksomheder må sige nej til ordrer. Andre må i stedet fortælle deres kunder, at der er lange leveringstider og at de ikke kan levere lige så hurtigt som normalt.
Hver anden mangler
De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at 50 procent af virksomhederne mangler arbejdskraft. Der er tale om en dramatisk udvikling. I 2. kvartal af 2021 manglede 17% af virksomhederne i metalindustrien arbejdskraft, så på blot tre måneder er det altså gået fra, at hver femte virksomhed i metalindustrien manglede arbejdskraft til at det nu er hver anden virksomhed, der har produktionsbegrænsninger, fordi de ikke kan få nok kvalificeret arbejdskraft.
Rammer væksten
- Det kommer til at præge efteråret. Det kan komme til at betyde, at der er en mulighed for vækst, som vi ikke kan høste. Virksomhederne vil være forhindret i at gribe muligheder. Må enten takke nej til ordrer eller at de har en meget lang leveringstid, forklarer Maria Schougaard Berntsen til Jern og Maskinindustrien.