-
El
-
VVS
Danmark er ikke med i toppen blandt verdens mest energieffektive lande, viser en datagennemgang, som interesseorganisationen Synergi har lavet.
Danmark er ofte blevet udråbt til at være et foregangsland, når det gælder energieffektivitet. Men ifølge tal fra de internationale databaser ODYSSEE og MURE er Danmark placeret på en beskeden global syvendeplads for energieffektivitet – efter lande som Estland, Rumænien og Grækenland. Det viser en gennemgang af data, som den grønne interesseorganisation Synergi står bag.
Direktør i Synergi Katrine M. Eriksen understreger, at et klogt og effektivt energiforbrug er helt afgørende for at lykkes med den grønne omstilling.
– Vi har brug for meget mere grøn energi til vores varmepumper, elbiler, fjernvarme osv. Energieffektivitet er den brik, der kan få puslespillet til at hænge sammen og sikre, at vi når hurtigere i mål. Det potentiale bør ambitionerne for vores energiforbrug afspejle, siger hun.
Strategi nødvendig
Synergi efterlyser en klar strategi for vores energiforbrug, da bygninger og byggeri tegner sig for knap en tredjedel af landets CO2-udledning. Det bør derfor være en bunden opgave for den kommende regering at lancere en strategi på området, mener Katrine M. Eriksen.
– Det haster med at få omstillet vores energi fra sort til grøn, så vi udleder mindre CO2. Vi har også travlt, fordi vi på den måde hurtigere bliver fri af den russiske energi, og fordi et lavere energiforbrug er godt for både virksomheder og de danske husholdninger, der betaler unødigt meget for deres energi. Derfor bør den kommende regering sætte konkrete mål og udarbejde en strategi for et smart og effektivt energiforbrug i løbet af 2023, siger hun.
Potentiale for mere
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne er konsulent Bjørn Hove på linje med Synergi-direktøren:
– Der et kæmpe potentiale for at reducere vores energiforbrug yderligere. En højere energieffektivitet betyder, at behovet vindmøller og højspændingsmaster falder, samtidig med at virksomhedernes konkurrenceevne bliver styrket og borgerne bliver mindre følsomme over for prisstigninger på energi.
Han bemærker, at det lige nu er svært at vurdere, hvordan det det går med energieffektiviseringen, fordi de høje energipriserne har betydet, at energiforbruget er faldet kraftigt.
– Men vi har jo set, at Erhvervspuljen har haft svært ved at få afløb for de afsatte midler, fordi administrationen af den var for tung. Der er heldigvis løbende sket forbedringer af ordningen, og noget tyder på, at den er ved at komme op i tempo. Men helt generelt er der et stort behov for, at der kommer langt flere tilskudsmidler til området, både til at sikre fart på udrulningen af varmepumper og til energieffektiviseringer af bygninger og virksomheder, konstaterer Bjørn Hove.
Den 14. december gennemfører TEKNIQ Arbejdsgiverne sammen med Energistyrelsen et webinar med fokus på, hvordan man kan sikre sig tilskud til energispareprojekter via Erhvervspuljen.