-
VVS
Fjernvarme Fyn opfordrer kommende fjernvarmekunder til at bede deres vvs-installatør om at søge dispensation fra kravet om vejrkompensering. Udmeldingen undrer TEKNIQ Arbejdsgiverne, da det er i strid med bygningsreglementet at undlade vejrkompensering på nye installationer.
Hvornår kan man søge dispensation fra kravet om installation af vejrkompensering på nye fjernvarmeanlæg? og hvem har ansvaret for at udarbejde ansøgningen?
De spørgsmål er aktuelle, fordi Fjernvarme Fyn i et nyhedsbrev til kommende kunder skriver, at de allerede nu bør tage fat i deres vvs-installatør og bede om, at der bliver sendt en begrundet ansøgning om dispensation fra kravet om vejrkompensering. TEKNIQ Arbejdsgiverne fraråder medlemmerne at følge opfordringen fra det fynske fjernvarmeselskab.
– Konsekvensen af at undlade vejrkompensering er en installation, der strider mod retningslinjerne i bygningsreglementet, og et højere varmeforbrug på cirka fem procent årligt. Den omkostning bliver ikke bliver betalt af fjernvarmeselskabet, men af kunden selv. Lovkravet beskytter altså kundens interesser og sikrer samtidig det samfundsmæssige behov for, at vi alle sparer på energien, siger teknisk konsulent Birger T. Christiansen (billedet).
Han mener, at Fjernvarme Fyn med sin opfordring bidrager til en forkert antagelse om, at kunden får en ”merudgift” ved at overholde lovkravet om vejrkompensering. Samtidig beder fjernvarmeselskabet installatøren om at finde på en begrundelse til dispensationen, som der ikke er fagligt grundlag for i bygningsreglementet.
– Montering af et vejrkompenseringsanlæg er ikke et valg, men et lovkrav, og det er et fornuftigt krav, fordi det sikrer styring af varmeanlægget, blandt andet med en varmekurve, som den eksisterende gaskedel også har. Derudover vil fraværet af et vejrkompenseringsanlæg kunne medføre, at boligen kan få et dårligere energimærke og dermed taber salgsværdi, konstaterer Birger T. Christiansen.
Kommuner ændrer praksis
Flere kommuner, heriblandt Faaborg-Midtfyn, Assens og Thisted, har tidligere givet generelle dispensationer fra lovkravet om vejrkompensering, men det er nu standset, fordi kommunerne har anerkendt, at den praksis var ulovlig, og at der nu skal foretages en konkret vurdering af ønsket om dispensation fra sag til sag.
– Det er glædeligt, at flere af de relativt få kommuner, der har brugt generelle dispensationer, nu ændrer den praksis og fremover efterlever bygningsreglementets krav om vejrkompenseringsanlæg. Det giver god mening i en tid, hvor vi alle har et ansvar for at reducere vores energiforbrug. Så mangler vi bare, at de sidste fjernvarmeselskaber også efterlever reglerne og anerkender effekten af vejrkompensering, i stedet for at presse her-og-nu-prisen på kundernes anlæg ned ved at jagte dispensationer, der reelt er ulovlige, siger Birger T. Christiansen.
TEKNIQ Arbejdsgiverne-konsulenten understreger samtidig, at det ifølge bygningsreglementet alene er bygningsejer, der kan søge om en dispensation for kravet om vejrkompensering.
Kravet om vejrkompensering er fra 2013, og omfatter alle former for forsyning, udover fjernvarmeunits også gas-, olie- og træpillekedler samt varmepumper.
FAKTA: Det siger Bygningsreglementet § 277
Ved udskiftning af bygningsdele eller installationer skal bestemmelserne i § 279 og installationsemnerne overholdes, uanset rentabilitet. En dispensation skal ansøges med teknisk begrundelse med kompenserende tiltag. Med en ny installation vurderes det ikke muligt at begrunde en dispensation ud fra en fagligt belæg. Rentabilitetsbetragtninger er ikke relevante for nybyggeri eller udskiftning af installationer, jf. FAQ’en om emnet i Bygningsreglementet.
FAKTA: Sådan skriver Fjernvarme Fyn til kunderne
Husk at bede din VVS-installatør om at ansøge om dispensation for vejrkompensering
”Det har tidligere været almindelig praksis, at kommunen gav dispensation, så man ikke behøvede at ansøge om dispensation for vejrkompensering på hvert enkelt nyt fjernvarmeanlæg. Denne praksis er nu desværre ændret. Du skal derfor bede din VVS-installatør om at ansøge Faaborg-Midtfyn Kommunes bygnings- og miljøafdeling om dispensation for vejrkompensering på dit fjernvarmeanlæg. Tag derfor allerede nu fat i din VVS-installatør og bed om, at der bliver sendt en begrundet ansøgning. Ansøgningen skal vedlægges en fuldmagt fra dig.
Det vil være muligt, at VVS-installatøren kan ansøge om dispensation for flere fjernvarmeanlæg i en samlet ansøgning med fuldmagter.”