-
Industri
Danmark er blevet til energiselskabets logistiske hovedsæde for havvind. Danske, hollandske og engelske vindfarme skal alle betjenes fra det nye centrallager Esbjerg.
- Her er endnu en markant investering i Esbjerg med fokus på udbygningen af havvind. Det understreger behovet for øgede investeringer i vores udskibningshavne som Esbjerg, Aalborg, Aarhus og Lindø, siger chefkonsulent Alexander Ulrich, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Åbningen i Esbjerg blev fejret med alkohol-fri champagne. At Esbjerg er et kraftcenter viser en opgørelse over vindfarme: 59 offshore farme er udskibet og installeret fra den vestjyske havn. Samlet set er det 4.200 vindmøller.
El til 2,6 mio. husstande
- Den aktuelle energikrise understreger på en trist baggrund, at en stabil forsyning med fossilfri energi er afgørende for Europa. Det er vigtigt for Vattenfall, at vores forsyningskæder er effektive, så reparationer kan udføres så hurtigt, som muligt. Derfor er vi glade for at åbne vores nye internationale centrallager i Esbjerg, siger Erik Hiensch, der er director for O&M Delivery hos Vattenfall i en pressemeddelelse om åbningen i Esbjerg.
Vattenfall driver i Nordeuropa vindfarme med en samlet kapacitet til at holde 2,6 millioner husholdninger kørende med el i stikkontakterne. Det er en kapacitet på 2,6 GW. Nye farme i Holland og Danmark vil øge kapaciteten med 1,8 GW, så der venter en række store opgaver for det nye logistikcenter. Centeret skal især levere komponenter og kabler til projekterne.
Glæde i Esbjerg
Placeringen glæder selvsagt også Esbjerg Havn.
- Vattenfall har spillet en aktiv rolle i at udvikle og drive teknologien frem inden for havvind. Det er sket fra de første møller med vinger på 39 meter til de nuværende på 89 meter. Som en konsekvens af den enorme udvikling har vi måttet fordoble kapaciteten på havnen og doble størrelsen på kranerne, sagde Dennis Jul Pedersen, direktør for Esbjerg Havn ved indvielsen.
Men havneudbygning er ikke tilstrækkeligt, advarer TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- For at få den fulde nytte af de store investeringer, der sker i Nord- og Østersøen, opfordrer vi også til, at der investeres i den bagvedliggende infrastruktur som veje. På den måde får vi også en positiv afsmitning på den grønne industris leverandører, siger chefkonsulent Alexander Ulrich, TEKNIQ Arbejdsgiverne.