-
El
-
VVS
Salget af varmepumper slår igen i år rekord, og kurven er kun blevet stejlere de seneste år. Men der er ingen garanti for, at det fortsætter, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Markedet for varmepumper er kun blevet mere og mere brandvarmt - og det seneste år er ingen undtagelse.
I 2022 blev der sat ny rekord med 67 procent flere solgte vandbårne varmepumper på bare et enkelt år. Fordelt på luft/vand- og jordvarmepumper er der tale om en stigning på henholdsvis 76 procent og 27 procent, viser nye tal fra Energistyrelsen.
Det er tæt på en firdobling på bare fire år, da der i 2019 blev solgt knapt 11.000 vandbårne varmepumper, mens det i 2022 var steget til godt 40.000 af slagsen.
- Det er imponerende tal, som naturligvis er båret frem af en øget bevidsthed hos kunderne om at skifte olie- og gasfyr ud med grønnere alternativ som eksempelvis en varmepumpe. Det seneste år med tårnhøje energipriser og udfasning af Putins gas har kun sat ekstra skub i den udvikling, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Derudover har forskellige støttepuljer fået kunderne til at investere i varmepumpeløsninger, men problemet er, at det giver en stop-and-go-effekt i markedet. Som salgstallene indikerer, så er efterspørgslen der, men den kan blive bremset af puljer, der jævnligt løber tør for penge. Sidste år skete det både for afkoblingspuljen, bygningspuljen og fjernvarmepuljen.
- Vi så derfor hellere, at politikerne ændrede det til en fradragsordning i stedet for puljer. Det ville også give installatørerne bedre muligheder for kunne fordele efterspørgslen fra kunderne mere jævnt, siger Troels Hartung.
Mulig opbremsning kræver handling
Men hvad er egentlig problemet, når installatørerne let kan sælge alle de varmepumper, de kan komme i nærheden af?
- Pointen er, at der ikke er nogen garanti for, at det fortsætter. Lige i øjeblikket får vi faktisk meldinger fra flere installatører om, at der er sket en kraftig opbremsning i salget af varmepumper, men det har vi af gode grunde ingen tal på før næste kvartal. Til gengæld ved vi, at puljerne har været med til at sikre et vedvarende fokus hos boligejerne, og derfor er det afgørende, at puljerne ikke trækker tiden ud. Af samme grund kunne en fradragsløsning være oplagt, siger Troels Hartung.
Chefkonsulenten pointerer samtidig, at der trods høje salgstal for varmepumper stadig er omkring 400.000 bygninger, der skal konverteres væk fra fossile energikilder for at nå i mål med den grønne omstilling.
Mens antallet af solgte luft/vand-varmepumper og jordvarmeanlæg er steget med raketfart de seneste år, så er det ikke tilfældet for luft/luft-varmepumper. Her faldt antallet af solgte enheder faktisk med tre procent sidste år.